Man-fre 09.00-16.00

Min billet

Vandremeditation

TIP: Download stress coach Lisbeth Tobiesens podcast og hør den når det passer dig, f.eks. i bilen eller toget - klik her!

I vandremeditation kombineres almindelig vandring med elementer fra den klassiske meditation. Derved opnåes en lettere meditativ tilstand, som nærmere giver en lethed, fremfor en dyb ro som ved almindelig meditation. Alligevel er denne form for meditation for mange at foretrække, fordi det giver mulighed for at komme ud og få rørt sig fysisk, samtidig med at hovedet kan få en tiltrængt pause fra dagligdagens tanker.

Forskellen på almindelig meditation og vandremeditation

Meditation i sig selv handler i bund og grund om at være tilstede i nuet, og prøve ikke at forholde sig til sine tanker. Kunsten er at acceptere tankerne, registrere dem og at lade være med at analysere dem. Det kan gøres på mange måder, der er ikke kun en måde at meditere på. Nogle mediterer siddende, helst i samme position og i et stille rum uden forstyrrelser. For andre kan det være svært at bevare roen i kroppen, og det kan føles fastlåst at blive i samme stilling. Oplever du denne rastløshed, vil du måske føle dig bedre tilpas i en gående meditation, en såkaldt vandremeditation.

Den meditative tilstand der opleves ved at vandre i et regelmæssigt og roligt tempo, er som udgangspunkt mere overfladisk og ikke nær så dyb som i andre meditationer. Alligevel kan der opnåes en indre fred og en lethed i hjertet, som giver kroppen ro.

Lær at meditere med denne simple trin-for-trin guide

Fem råd til din egen vandremeditation

Du kan sagtens selv lave en vandremeditation ved at følge nogle få retningslinjer:

  •     Gå langsommere end du plejer
  •     Mærk dine fødder mod jorden i hvert enkelt skridt
  •     Lad dine fødder rulle let fra hæl til tå
  •     Fokuser på dit åndedræt, og tag dybe og rolige vejrtrækninger
  •     Prøv at fokusere på et punkt i horisonten, eller længere fremme på stien

Vend hele tiden tilbage til disse punkter. Nye indtryk, samt tanker om i går eller i morgen, vil fange din opmærksomhed og flytte dit fokus fra øvelsen. Hav tålmodighed med dig selv, og vend blot venligt tilbage til din vandremeditation når du bliver opmærksom på, hvor dine tanker er. Det kan være svært at give slip på tanker og ikke at reagere på de forskellige lyde og dufte på din vandretur, men det er lige netop læren. Så længe du er opmærksom på hvor din opmærksomhed er, så har du mulighed for at flytte den tilbage til nuet og til dine fødder.

Der kan være smukke eller spændende opdagelser på din vej, der fanger din interesse, og det kan sagtens gøres til en mindfuld oplevelse at stoppe op og betragte disse omgivelser med fuld tilstedeværelse. Træd tilbage i din vandremeditation, og find endnu engang rytmen i dit åndedræt og i føddernes bevægelse.

Slut gerne din vandremeditation af med en pause et smukt og roligt sted i det fri, hvor du kan sidde og hvile benene, og opmærksomt nyde alle de beroligende lyde fra naturen.

Bor du tæt ved skov eller strand, kan du få hjælp af naturens egne rolige lyde i din vandremeditation. Lyden af dine fødder mod jorden på stien i skoven, eller følelsen af sandet mellem tæerne og bølgens brusen ved stranden kan have en beroligende effekt på nervesystemet, og derved øge følelsen af ro i kroppen. Det kan også være en fordel fysisk at tage en pause fra bylivets støj og summen, og netop finde et sted i naturen, der kan være dit personlige frirum.

Men lad det ikke være en hindring for dig, at du bor i byen og ikke har adgang til natur eller et mere privat sted. Det kan være en udfordring at fastholde koncentrationen, når du er omgivet af mange lyde og stimuli, men mange af os registrerer kun overfladisk de lyde, vi er vant til i vores dagligdag, og dermed er det ikke nødvendigvis nogle vi reagerer på. Du kan sagtens lave en vandremeditation på et fortov langs en befærdet vej, eller ved den populære bådehavn. Det handler bare om, at du holder fast i de fem råd, og hele tiden lader din opmærksomhed være på dit åndedræt og rytmen i din gang.

I en travl hverdag med mange gøremål, er det måske svært at prioritere en halv eller en hel time til en decideret vandremeditation. Du kan eventuelt gøre din gåtur hjem fra bussen efter arbejde til en lille vandremeditation, turen til købmanden efter mælk, eller gåturen med barnevognen eller hunden kan være ideer til at få det flettet ind i hverdagen. 

Oplev vandremeditation i udlandet

Den frodige natur, der omfavner vores retræte i Andalusiens bjerge, indbyder netop til en vandretur i stilhed, hvor det handler om at sanse alle de skønne indtryk, der findes lige for vores fødder.

Retræteopholdet i Andalusien med gående meditationer og vandreture i 'Sierra de las Nieves'-naturparken, er for dig der nyder at vandre i grønne omgivelser og samtidig ønsker en pause langt fra hverdagen. Kombinationen af at bo på det charmerende, lille retræte og bogstaveligt talt at have en naturpark som baghave, giver følelsen af ro og frihed.

Se mere om vores mindfulde fordybelsesrejser til Andalusien

Trænger du til sol og varme i vinterhalvåret, kan du læse mere om vores autentiske retræte på Koh Chang i Thailand. Retræteopholdet byder på vandremeditationer til flere fredfyldte sandstrand og til landsbysamfund, der stadig er forskånede for den moderne civilisation.

Læs alt om vores rejser til The Spa Resort på tropiske Koh Chang

Lyt til denne meditation, når du er ude i naturen

Se alle vores meditationsvideoer på youtube - klik her!

Andre artikler der måske vil interessere dig 

Se liste med alle vores artikler - Klik her!

Guide til meditation
Mindfulness i naturen
Gode råd til din mentale balance
Vandreferie for begyndere

En verden af skønne muligheder

Se vores store udvalg af rejser

 

Yogarejse til Enagron, Kreta

Vandrerejse til Enagron, Kreta

Mindfulnessrejse til Enagron, Kreta



Mindfulnessrejse til Rhino Lodge, Sydafrika

Yogarejse til Sunshine Marine Logde, Zanzibar

Yogarejse til Talalla Retreat, Sri Lanka

Mindfulnessrejse til The Spa, Koh Chang

Mindfulnessrejse til Cerro de Hijar, Andalusien

Yogarejse til Castillo de Monda, Andalusien

Yogarejse til Pondok Sari, Bali

Mindfulnessrejse til Alam Anda, Bali

Yogarejse til Paradisos Hills, Cypern