Man-fre 09.00-16.00

Min billet

Strikkeuge med Bodil Munch

En uge med strikketøj, økologi, vandreture og yoga.

Se store billeder

Strikkeuge på Kreta

8 dage i samarbejde med Bodil Munch

Bestil din mindfulnessrejse til Kreta nu - klik her!

Vores strikkerejser er for dig, der ønsker en pause fra det hjemlige, og som gerne vil fordybe sig i sin kreative passion, dyrke yoga, nyde solen og det fantastiske økologiske landkøkken - og lære nyt sammen med andre strikkeentusiaster.

Brug retræteopholdet til at blive genopladet langt væk fra dagligdagen i et fredfyldt bjergmiljø. Opholdet inkluderer daglige strikkeevents med Bodil Munch, daglig yoga, de fleste måltider, guidede vandreture i bjergene og meget mere.

Vores smukke bjergretræte ligger i sanselige naturomgivelser på Kreta, langt væk fra moderne civilisation. Her er livet autentisk, der er fred og ro, og du kan trække stikket ud og give slip på hverdagen.

Samtidig kan du nyde smagfuld og sanselig økologisk mad, hvoraf det meste dyrkes på retrætets egne arealer. Omgivelserne giver dig mulighed for at fordybe dig, slippe dine tanker og skabe udvikling i dit strik.

Retrætet kan nydes alene eller sammen med en rejseledsager. Vi har både studiolejligheder (1-2 personer) samt lejligheder med separat soveværelse (2-4 personer).

Se priser og datoer - klik her!

Kretisk og økologisk landkøkken 

De fleste hovedmåltider er inkluderet i rejsens pris. På retrætet serveres rustik, økologisk bjergkost, der tilberedes efter traditionelle kretentiske opskrifter. Hovedingredienserne er olivenolie, grøntsager, salater, urter, ost, yoghurt, lam, kylling og svinekød.

Morgenmaden er en buffet bestående af økologisk landkost med hjemmebagt brød med ost og olivenolie, yoghurt med honning, hjemmelavet syltetøj og müsli, frisk frugt fra haven, salat med fetaost og olie/eddike, friskpresset juice samt økologisk kaffe, grøn te, sort te eller hjemmelavet urtete. Desuden er der variationer af æg, tærte med fetaost og forskellige andre morgenmadsprodukter.

Frokosten kan eksempelvis bestå af hjemmelavet, lun zucchinitærte med græsk salat, fetaost, hjemmepresset olivenolie og friskbagt brød. Restauranten har et varieret udvalg af frokostretter på menuen (afregnes direkte til hotellet efter regning). Frokost i forbindelse med udflugterne (to af dagene) er inkluderet i rejsens pris.

Aftensmaden består af tre retter. En forret består typisk af salat eller tærte samt hjemmebagt brød. Hovedretten kan eksempelvis være mousakka eller lam der er grillet over åben ild serveret med krydderkartofler. Desserten deler man ved bordet og den består ofte af kage. Der er desuden inkluderet et glas rød- eller hvidvin til aftensmåltidet samt vand og raki (lokal snaps) til dessert. 

Gå til rejsebestilling - klik her!

Valgfrie aktiviteter

Det er vigtigt for os, at dagene er forudsigelige. Af den grund har vi lavet et ugeprogram, der beskriver alle aktiviteter dag for dag. Alle aktiviteter er valgfrie, og de er tilrettelagt, så de let kan vælges til og fra. Dermed kan man eksempelvis vælge en formiddagsaktivitet fra, uden samtidig at være udelukket fra at deltage i en eftermiddagsaktivitet.

Kravfriheden en del af vores værdigrundlag - du ikke er på kursus, du er på ferie. 

Det vigtigt, at du selv mærker efter, hvad du har lyst til at deltage i, for at få det optimale ud af opholdet. 

Bestil din egen rejse nu - klik her!

Daglige meditationer

Vores danske yogalærer og mindfulnessinstruktører inviterer til daglig morgensession med yoga, samt nærværs- og opmærksomhedsøvelser. Det er ingen forudsætning at man allerede har kendskab til yoga eller meditation.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at ringe til os. Telefon 69 16 20 24. Du kan også skrive til os på post@tidtilro.dk.

Vi glæder os til at tale med dig!

Kærlig hilsen

Lisbeth Skøtt Tobiesen
Ergoterapeut, mindfulnessinstruktør og certificeret stress coach

Program for rejsen til Enagron (Strikkeuge)

8 dage med 7 nætter på retrætet. Dansk strikkeunderviser samt dansk mindfulness- og yogainstruktør under hele opholdet.

Se priser og datoer - klik her!

Før afrejse

Inden kurset starter, har alle deltagere i samarbejde med kursuslederen valgt emne, opskrift og garn, så alle arbejder på noget, der matcher deres interesser og niveau. Bodil medbringer øvemateriale, når det er relevant, så du kan få mest muligt ud af dine strikketimer og udvikle dine færdigheder.

Vi tilbyder 1-2 strikkeseancer om dagen, der er tilpasset dagens program, men du er altid velkommen til at strikke i alle ledige stunder.

Dag 1

Velkommen til Enagron

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Din rejse begynder allerede, når du kommer til lufthavnen. Her kan det være en god idé, at du tager dig tid til at sidde og nyde en kop te eller kaffe, så du langsomt kan forberede dig på din rejse.

Vi flyver fra Danmark med direkte fly til Kreta. Ved ankomsten til Kreta bliver du mødt i lufthavnen af vores danske personale. Herefter kører vi direkte til retrætet i privat bus. Turen tager ca. to og en halv time, og vi holder en pause, når vi er godt og vel halvvejs.

Efter ankomsten til retrætet, Enagron Ecotourism Village, får vi serveret lidt friskt at drikke, inden vi bliver indkvarteret i vores hyggelige og individuelt indrettede lejligheder - og samles til en præsentation og en introduktion til ugens fordybelsesområder.

Aftensmaden er inkluderet i rejsens pris alle dage og serveres i restauranten. Flytider kan variere, og der kan være forskel på afgange fra Kastrup og afgange fra Billund. Ankommer du senere på aftenen, får du serveret en kold anretning på dit værelse ved ankomst.

Bestil din egen rejse nu - klik her!

Der anvendes primært lokale økologiske råvarer, der enten er dyrket på retrætet eller hos de omkringliggende bønder. Aftensmaden består af en 3-retters menu og serveres inkl. et glas vin samt vand.

Vi arrangerer fællesspisning ved langbord hver aften for dem, der har lyst.

Det ligger os meget på sinde, at alle hygger sig og har det godt. Det forventes derfor ikke, at du deltager i fællesspisningen - tværtimod er det vores ønske, at alle slapper af, og at der ikke er nogen, der føler sig forlegen ved at vælge fællesskabet fra og spise for sig selv.

Enagron velkomstskilt

Dag 2

Mindful havevandring på retrætet

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Morgenmaden er inkluderet alle dage og serveres i restauranten som buffet. Morgenmaden består primært af lokale økologiske råvarer, der er dyrket på retrætet eller hos de omkringliggende bønder.

På morgenmadsbuffetten finder du blandt andet forskelligt rustikt hjemmebagt brød, tærte med fetaost, hjemmelavet marmelade, honning, frisk frugt, salat, forskellige slags gedeoste, olivenolie, småkager, yoghurt, tørrede frugter, gryn, cornflakes, spejlæg, røræg, juice, vand, mælk, kaffe og hjemmelavet urtete.

Se priser og datoer - klik her!

Midt på dagen inviterer vi til velkomstmøde samt en guidet havevandring og en lille rundvisning på retrætet sammen med vores danske rejseleder. Vi har mulighed for at se, føle og sanse den uspolerede natur, mens vi indsamler urter til den efterfølgende tesmagning. Vores vært, Vasilis, vil blandt andet fortælle om urternes mange medicinske egenskaber. Turen foregår på retrætets arealer og kræver ikke de store anstrengelser. Alle kan deltage uanset form. Turen varer ca. 1,5 time og afsluttes med smagning af te og olivenolie samt køkkenchefen Stavrullas hjemmebagte småkager.

Efter vil vi lave en opstart på strikkeugen. Vi strikker i ca. 2 timer og starter på det fordybelsesområde du har valgt før afrejse. F.eks. en vanskelig model med meget mønster, strikke efter en opskrift på engelsk eller baltiske strikketeknikker på tynde pinde. Når vi er færdige med at strikke, vil der være mulighed for at spise frokost.

Senere på dagen er der introduktion til meditation, mindful yoga og mindfulness. Hvis du aldrig har prøvet af meditere før, eller hvis du synes, det er svært at fastholde koncentrationen, vil vi give dig nogle lette øvelser, som du kan bruge under resten af opholdet og tage med dig hjem. Introduktionen giver et godt indblik i, hvordan meditation og mindfulness påvirker hjernen og nervesystemet.

Den yoga, vi dyrker på retrætet, er blid mindful yoga. Der er fokus på åndedræt og kropsbevidsthed, og øvelserne er ikke teknisk svære, så de kan udføres af alle - uanset fysisk form og forudgående kendskab. Desuden har mindful yoga en stressdæmpende virkning, hvorfor det også kan være gavnligt for stressramte.

Aftensmaden serveres i restauranten ved langbord for dem, der har lyst.

Vi afslutter dagen med mulighed for at arbejde videre på dit fordybelsesområde eller finder hvilestrikketøjet frem.

Gå til rejsebestilling - klik her!

Havevandring på retrætet

Dag 3

Mindful byvandring i Axos

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

For de nysgerrige og morgenfriske har vi arrangeret en lille gåtur op til landsbyen Axos, hvor vores lokalguide undervejs fortæller en masse om byens folk og dens historie. Det er oplagt at pakke strikketøjet med i rygsækken på denne dag.

Bagefter går vi hen til Antonia og ser, om hun er hjemme. Antonia er en ældre kvinde, som bor tæt på kirken. Her har hun sin lille butik, hvor hun sælger broderier og andet håndværk. Antonia taler ikke engelsk, men hun formår alligevel at skabe kontakt til sine kunder og lokke dem ind i butikken med et venligt smil og en kvist frisk basilikum. Hun elsker at vise sine varer frem og plejer som regel også at vise sine besøgende det fine, indrammede fotografi fra den dag, for efterhånden mange år siden, hvor prinsesse Diana pludselig kom forbi på uanmeldt besøg.

Se priser og datoer - klik her!

Inden vi går tilbage mod retrætet vil vi forsøge at finde en ledig stund, hvor vi kan fordybe os med strikketøjet i den maleriske landsby. Når vi går tilbage mod retrætet, er der mulighed for at fylde drikkedunkene med frisk vand fra den hellige kilde, der løber under byen. Har man lyst kan smage lokalproduceret raki (græsk brændevin) og honning hos de små købmænd på torvet. 

Vi er tilbage på retrætet omkring middagstid. Det er også muligt at blive i Axos og spise sin frokost på en af byens små tavernaer.

Hen på den sene eftermiddag vil der være mulighed for at deltage i yoga.

Aftensmaden serveres i restauranten og vi inviterer til fællesspisning for dem, der har lyst.

Vi afslutter dagen med aftenstrik. Her har du mulighed for at fortsætte med dit fordybelsesområde eller finde hvilestrikketøjet frem.

Bestil din strikkerejse - klik her!

Byvandring i landsbyen Axos

Dag 4

Mindful vandretur til klostret

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Vi starter dagen med mindful morgenyoga. Efter morgenmaden har vi arrangeret en vandretur op til det lokale kloster. Turen derop tager ca. halvanden time og kræver, at du er i nogenlunde form. Vi tager turen i langsomt tempo med masser af pauser, hvor vi stopper op og kigger på de forskellige planter og dyr, vi passerer.

Der er dansk rejseleder og græsk lokalguide med på turen, så vi får maksimalt udbytte af de ting, vi ser. Klostret ligger på toppen af et lille bjerg med udsigt ud over dalen og landsbyerne.

Når vi når toppen, serveres de medbragte madpakker i klosterets gårdhave sammen med vin og vand. Hvis munken er hjemme, plejer han at byde os på lidt hjemmebrændt raki, inden turen går hjemad mod retrætet i den smukke eftermiddagssol.

Gå til bestilling af rejse - klik her!

De, der har mod på det, kan skyde genvej ad "den hemmelige forsyningssti", der blev anvendt af de kretensiske modstandsfolk under Anden Verdenskrig. Stien er ret smal, og der er to steder, hvor den er lidt udfordrende, så det kræver, at du er i moderat til god form.

Vi ankommer til retrætet hen på eftermiddagen.

Der vil i dag både være strik før og efter aftensmaden, der serveres i restauranten. Vi inviterer til fællesspisning for dem, der har lyst.

Vandretur til klosteret på Enagron, Kreta

Dag 5

Den rolige dag

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Vi starter dagen ud med morgenyoga. Når vi er færdige med morgenyogaen inviterer vi til en strikkeseance hvor vi tager arbejder med vores fordybelsesområde.

Efter frokost lægger vi op til at slappe af i de rolige omgivelser. Har du lyst, kan du booke massage eller prøve jacuzzien i spaafdelingen. Du kan sole dig ved poolen eller gå en lille tur på egen hånd i området omkring retrætet.

Der er også åbent i mindfulnessværkstedet. Her kan du komme, som du vil, og låne bøger, yogamåtter, malergrej og staffelier samt CD'er og reflektionskort.

Senere på dagen er der, for dem, der har lyst, foredrag om stress og særlig sensitivitet. Vi kommer ind på, hvad der sker med kroppen under stress, og hvordan motion kan være både gavnligt og skadeligt for stressramte.

Se priser og datoer - klik her!

Særligt sensitiv - eller sansestærk, som det også kaldes - er et relativt nyt emne, der optager rigtig mange. Det er et helt naturligt karaktertræk, som ca. 20 procent af befolkningen har. Mange trives ganske godt med det, specielt hvis man kender til fordelene og ved, hvordan man ved hjælp af positive strategier kan få det optimale udbytte ud af sine mere fintfølende sanser.

Foredraget henvender sig til dig, der har eller har haft stress inde på livet, enten som stressramt eller som pårørende, og til dig der er særlig sensitiv eller som arbejder med mennesker i al almindelighed. Og selvfølgelig til dig, der blot er nysgerrig eller interesseret i at vide mere.

Efter foredraget har vi vores sidste strikkeseance for dagen inden aftensmaden serveres i restauranten. Der er fællesspisning for dem, der har lyst.

Meditation med Tid til ro på Kreta

Dag 6

Mindful vandretur til hyrden

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Efter morgenmaden har vi arrangeret en vandretur med besøg hos en af de få tilbageværende fåre- og gedehyrder på Kreta. Hyrden har en lille stenhule langt oppe i bjergene og har sine græsningsarealer udenfor. Turen er på ca. 7,5 km hver vej. Bemærk at vandreturen foregår i forskelligartet terræn med både ned- og opstigninger og derfor kræver at man er i nogenlunde form. Hvis solen står højt er turen mere krævende da der ikke er meget skygge på vejen derop.

Når vi kommer op til hyrden, får vi et indblik i hyrdens hverdag, der stort set går med at malke og lave ost. Nogle hyrder har helt op til 700 dyr og al malkning foregår med hænderne.

Vi plejer at blive inviteret indenfor i hyrdens lille stenhule, hvor han har sine ting liggende, og hvor han kan tage sig en lur i ly for den skarpe middagssol. Før i tiden boede hyrden i hulen året rundt, men i dag overnattes der kun i perioder.

Book din egen rejse - klik her!

Hyrdens hustru, Aphrodite, sørger for frokost, der tilberedes over åben ild ved hyrdens ildsted. Frokosten serveres i skyggen af det store lindetræ uden for hyrdens stenhule. Det er en stor oplevelse at se, hvordan hyrderne stadig lever og arbejder som for 100 år siden. Udover malkningen kommer vi også til at se, hvordan ostene opbevares i små drypstenshuler i bjergvæggene.

Vi er tilbage på retrætet sidst på eftermiddagen, og de, som har lyst, kan deltage i mindful yoga, hvor vi laver udstrækkende øvelser og afspænder muskler, som kan være trætte ovenpå vandreturen.

Aftensmaden serveres i restauranten. Når vi er færdig er det muligt at deltage i aftenstrik.

Vandretur til hyrden på Kreta, Enagron

Dag 7

Fordybelsesdag

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Vi starter dagen ud med morgenyoga. Efterfølgende strikker vi indtil frokosttid.

Efter frokost indbyder vi til, at dagen bruges til fordybelse og rolige aktiviteter. Vi lægger op til at mærke efter, hvad du og din krop har behov for. Det kan være at lade op ved poolen, at forkæle dig selv i spaafdelingen eller blot at tage en lur. Du er også meget velkommen i vores mindfulnessværkstedet på retrætet, hvor du kan låne bøger, yogamåtter, malergrej eller lignende.

Se priser og datoer - klik her!

Sidst på eftermiddagen laver vi en opsummering af ugens mindfulnessforløb med fokus på øvelser, du kan tage med hjem og bruge i din hverdag. Vi slutter af med en stillemeditation. Meditationen afsluttes med en ’silent walk’ op til den smukke gamle kirke Agioi Apostoloi.

Vi tager turen i langsomt tempo og kræver ikke noget særligt. Turen tager ca. 20 minutter. Vi nyder udsigten og aftensolen, imens vi reflekterer over dagen med et glas bobler eller juice for dem, som hellere vil have det.

Aftensmaden serveres i restauranten. Der inviteres til fællesspisning for dem, der har lyst.

Når vi er færdige med at spise, inviterer vi på aftenstrik. Vi bruger også tiden på at se hvor langt er vi nået med vores fordybelsesområde. Det kan være at du vil arbejde videre med området når du kommer hjem eller måske kræver det lidt hjælp for at nå i mål.

Enagron Ecotourism Village pool på Kreta, Enagron

Dag 8

Hjemrejse

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Efter morgenmaden er det tid til at få pakket og sagt farvel til personalet på Enagron, inden vi bliver kørt til lufthavnen i privat bus. 

Flytider kan variere, og der kan være forskel på afgange fra Kastrup og afgange fra Billund. De præcise flytider vil fremgå af det personlige billetrejsebevis, der tilsendes efter booking af rejsen.

Vi har dansktalende personale i lufthavnen, som hjælper med at få tjekket ind og assistere, hvis der er behov for det. Flyvetiden hjem til Kastrup og Billund er ca. 3 t. 30 min.

Bestil din egen rejse - klik her!

Glade kunder på Kreta, Enagron sammen med Tid til ro

Programmet er vejledende. Ved ankomsten til Kreta udleveres det endelige program. Det endelige program tager bl.a. højde for vejret. Indholdsmæssigt vil der ikke være forskel på det vejledende program og det endelige program. Kun rækkefølgen kan være ændret.

Priser og datoer for vores strikkerejser til Kreta

NB: Har du problemer med at bestille, så ring til os på 69162024, eller skriv til os på Messenger.

På denne side viser vi den billigste ledige totalpris pr. person ved to personer inkl. fly, halvpension, transfer og bagage. Klik på 'Bestil nu'-knappen for at se priser for andre værelseskategorier og enkeltværelser. Alle rabatter er fratrukket i de viste priser.

 

Garanteret afgang
Vi garanterer at vi er nok deltagere til at gennemføre alle vores flyrejser på denne side.
Vi lægger nemlig ikke flere rejser op, end vi ved vi kan sælge.

Hvis vi aflyser af andre årsager, får du alle dine penge tilbage - kontant indenfor 14 dage!

 Vi aflyser automatisk, hvis Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser.

 

Prisen inkluderer:

 • Flybillet til Kreta t/r med direkte fly
 • Indtjekket bagage samt håndbagage
 • Modtagelse i lufthavnen på Kreta af vores danske personale samt transfer til retrætet t/r
 • 7 nætter på det naturskønne Enagron Ecotourism Village
 • Indkvartering i individuelt indrettede lejligheder med eget bad og toilet samt balkon eller terrasse og aircondition
 • 7 gange økologisk morgenbuffet
 • 2 gange økologisk frokost (udflugter)
 • 7 gange økologisk 3-retters aftenmenu inkl. et glas vin til maden (menuen varierer dag for dag)
 • Alle måltider tilberedes efter gamle opskrifter, og der anvendes hovedsageligt økologiske råvarer, hvoraf de fleste dyrkes på stedet
 • Kaffe og te på værelset, og hvis du mangler så kan du altid få fyldt op igen.
 • Måltiderne serveres i restauranten
 • Solnedgang og bobler ved den storslåede udsigt fra Agioi Apostoloi
 • Vandretur i bjergene med lokalguide og dansk rejseleder samt besøg ved det lokale kloster med udsigt over dalen og bjergene
 • Vandretur til hyrden med dansk rejseleder og lokalguide
 • Havevandring med fokus på retrætets mange planter, træer og urter samt efterfølgende smagning af te og olivenolie.
 • Mindful byvandring i den historiske landsby Axos med dansk rejseleder
 • Økologisk frokost i bjergene hos en af de lokale hyrder
 • Økologisk picnic ved klostret
 • Introduktion til meditation og mindfulness
 • Åbent mindfulnessværksted, hvor man kan låne bøger, yogamåtter, musik-CD’er, farveblyanter, pensler, akvarel- og oliemaling.
 • Foredraget; hold stressen fra døren
 • Daglig meditation
 • Tre gange mindful yoga
 • Alle skatter og afgifter forbundet med rejsen (undtagen græsk turistskat)
 • Dansk rejseleder under hele rejsen samt på alle udflugter og transfers
 • Dansk mindfulnessinstruktør under hele rejsen

Prisen inkluderer ikke:

 • Drikkevarer (udover den inkluderede vin), lommepenge og personlige indkøb
 • Ekstra aktiviteter (massage, valg af husnummer etc.)
 • Rejseforsikring og afbestillingsforsikring (Husk det blå sygesikringskort)
 • Græsk turistskat EUR 3,- pr. værelse pr. nat (afregnes direkte med hotellet)

Hør gæsterne fortælle om Enagron

Du kan se flere videoer på vores Youtube-kanal.

God fornøjelse!

Værelsestyper på Enagron

Vi har tre forskellige værelsestyper på Enagron. Du kan læse mere om de forskellige værelsestyper nedenfor.

Hotelværelse uden køkken (Ca. 19 kvm)

Værelserne uden køkken har to sengepladser (en dobbeltseng eller to enkeltsenge) og ét badeværelse med bad/douche og WC. På badeværelset er der føntørre og toiletartikler (hårshampoo, balsam og bodyshampoo).

Der er desuden aircondition, et køleskab samt te- og kaffefaciliteter. Derudover er der egen terrasse/siddeområde. 

Standard bungalow på Pondok-Sari
Standard bungalow på Pondok-Sari soveværelse udsnittet i træ
Standard bungalow på Pondok-Sari soveværelse

Studiolejlighed med køkken, bad, toilet og egen terrasse (Ca. 35 kvm)

Vores almindelige studiolejligheder har to sengepladser (en dobbeltseng og en enkeltseng) og spisebord til min. to personer samt et lille køkken med køleskab, kogeplader, elkedel og det mest almindelige køkkenudstyr.

Derudover er der privat terrasse og aircondition samt ét badeværelse med bad/douche og WC. På badeværelset er der føntørre og toiletartikler (hårshampoo, balsam og bodyshampoo).

Standard bungalow på Pondok-Sari
Standard bungalow på Pondok-Sari soveværelse udsnittet i træ
Standard bungalow på Pondok-Sari soveværelse

Studiolejlighed i to etager med køkken, bad, toilet og balkon (Ca. 45 kvm)

Lejlighederne i denne kategori ligger fortrinsvis på 1. sal. De er meget delevenlige med senge på begge etager, så man ikke behøver dele etage, når man skal sove. Bemærk dog, at der ikke er dør mellem etagerne.

Lejlighederne varierer lidt i layout, men de fleste lejligheder er indrettet med en dobbeltseng på 1. sal og to enkeltsenge i stueetagen, et spisebord til fire personer, og et lille køkken med køleskab, kogeplader og det mest almindelige køkkenudstyr. Derudover er der aircondition samt ét badeværelse med føntørrer, bad/douche og WC i stueetagen. På badeværelsetforefindes toiletartikler (hårshampoo, balsam og bodyshampoo).

Standard bungalow på Pondok-Sari
Standard bungalow på Pondok-Sari soveværelse udsnittet i træ
Standard bungalow på Pondok-Sari soveværelse

Værelsesoversigt på retrætet

Vælg dit favoritværelse hjemmefra

Nedenfor ses et oversigtskort over værelserne samt værelsestyperne på Enagron. 
Her kan du inden bestilling skabe dig et overblik over værelsernes beliggenhed

Bemærk: Det koster kr. 490,- at bestille et bestemt værelse hjemmefra.

Læs mere om vores anbefalinger til værelserne - klik her!

Oversigt over værelserne på Enagron

Om retrætet

Enagron Ecotourism Village ligger ved landsbyen Axos i bjergene på Kretas højderyg. Retrætet består af en række individuelle huse bygget i pagt med naturen. Husene rummer forskellige værelser og lejligheder, der varierer i størrelse, antal og indretning.

Hovedbygningen består af restaurant med økologisk køkken og bålsted, terrasse med antikviteter, stenbænke og kunsthåndværk, balkon med rustikke loungemøbler og udsigt over bjergene samt lobby, vinkælder og kafferum. Derudover er der swimmingpool, amfiteater, solterrasse, små grønne kroge og meditationsrum. 

Retrætet byder på et wellnessområde med en række udendørsfaciliteter, såsom sauna, jacuzzi, massagerum og udendørs yogaplatform.

Området omkring retrætet

Vores retræte på Kreta hedder Enagron Ecotourism Village og ligger ved foden af Mount Psiloritis ca. 2 km fra den lille landsby Axos. Retrætet er omgivet af smukke bjerge, olivenlunde og vinmarker.

Mount Psiloritis er kendt som det højeste og helligste bjerg på øen og pga. områdets rige geologiske og biologiske mangfoldighed, findes der sjældne dyr, planter, fugle og kilder. Området er bevaret som nationalpark - fredet af UNESCO.

Blomster og gaderne på Kreta

Rolige og mindfulde omgivelser

På Enagron Ecotourism Village er man af den opfattelse, at livet skal leves godt - hver dag. For at man kan leve et godt og afstressende liv, skal man leve i omgivelser, der indbyder til ro, fordybelse og oplevelser, hvor man inspireres af naturen, kulturen og historien.

Retrætet består af 12 bygninger, der er fordelt over området, således at omgivelserne langt fra minder om et hotel. Man bliver indkvarteret i fuldt møblerede og smagfuldt, individuelt indrettede lejligheder. 

Der er mange fælles områder, der indbyder til afslapning, herunder terrasser, et poolområde med en storslået udsigt, en hyggelig lounge, et læserum og en bar, hvor man forsyner sig selv.
I restauranten serveres økologiske, velsmagende kretiske retter. Har man som gæst lyst til at se, hvordan maden tilberedes, er man altid velkommen i køkkenet.

Læs mere om mindfulness i naturen - klik her!

Økologisk jordbrug og gammelt håndværk

Enagron Ecotourism Village har sit eget landbrug med frugttræer, oliventræer, vinstokke, forskellige grøntsager og urter. Alting dyrkes uden brug af kunstgødning. Traditionelle landbrugsmetoder bruges også til mælk, æg og kød. De mennesker, der arbejder på gården, er alle landmænd, som er født og opvokset i området og anvender teknikker, der går århundreder tilbage.

Enagron Ecotourism Village er 42 km fra Heraklion by, 44 km fra Rethymno by og 27 km fra Panormo Beach.

For at stifte nærmere bekendtskab med naturen er der mulighed for aktiviteter såsom:

 • Botanisk vandring med indsamling af urter, som vi bagefter brygger te på
 • Besøg hos lokal hyrde og se lagringen af ost (sæson)
 • Vandring på afmærkede stier
 • Udforskning af naturen på æselryg
 • Deltagelse i sociale, kulturelle eller religiøse begivenheder, der finder sted i de omkringliggende landsbyer
 • Observation af vilde fugle (mulighed for at låne kikkert)
 • Deltagelse i høsten (sæson)
 • Deltagelse i cooking class med kretensisk madlavning og brødbagning
 • Besøg på træmuseet i Axos
 • Deltagelse i gudstjeneste i kirken i Axos
 • Besøg i drypstenshulen Sfendoni
 • Cykling i området
 • Fotografering i det naturskønne landskab
 • Byvandring i Anogia 

Landsbyen Axos

Den nærmeste landsby, er Axos og ligger og ligger 20-25 minutters gang fra retrætet. I Axos er der små tavernaer, hvor man kan nyde en is, drikke græsk kaffe eller indtage en traditionel, lokal frokost. Der er en lille kiosk, hvor man kan købe chips, chokolade og cigaretter. Der bor 600 indbyggere i landsbyen. Disse lokale grækere er venlige og gæstfrie.

I nærområdet er der 7 byzantinske kirker, der er omkring 1000 år gamle. Her findes enorme sten med indridsninger af afsnit fra gamle skrifter, formentlig love, ligesom der er mulighed for at se på smuk arkitektur (f.eks. Saint Irene), og der findes en række historiske vægmalerier i Saint Ioannis, templet i Timios Stravros kirken, den halvt ødelagte kirke, Mirhail Arhagelus, samt rester af det antikke Akropolis.

Det kretiske landkøkken

Det kretiske køkken på retrætet er i en klasse for sig selv. Det er velsmagende og autentisk, og det er anset som noget af det sundeste i Grækenland pga. af kostsammensætningen af råvarerne. Maden afspejler det enkle og traditionelle liv, som grækerne altid har levet på landet i en agrikultur som på retrætet. Her er der blot kræset mere for maden og brugt mere tid på tilberedningen, så her vil man opleve, at maden er et af højdepunkterne ved opholdet.

Der findes omkring 60 oliventræer per indbygger på Kreta, så olivenolie indgår i stort set alle måltider og fungerer således som en basisfødevare. På Kreta fortærer en familie på fire personer mindst én liter om dagen.

Maden består af traditionelle rustikke salater, bønnesalater, vegetariske kolde og varme retter såsom tærter, kartoffelretter, frisk hjemmelavet spaghetti, supper samt retter der er bestemt af årstiden og høsten. Kød grilles over bål eller langtidssteges, og der er også en række sammenkogte retter, hvor kødet bliver mørt, saftigt og fuld af kraft.

Retrætet er kendt for deres særlige kost i særdeleshed blandt lokale grækere og blandt rejsende. Grækere, der bor i Heraklion, kører gerne 2 timer igennem bjergene og op til retrætet, når der er særlige anledninger. Alting går op i en højere enhed. Naturen, bjergene, duftene, den personlige service, autenciteten og maden. Alting står på én gang stille her, så sanserne bliver skærpet, og nydelsen er stor. Gæsterne er taknemmelige. Alt er såre godt.

 

Glæden over at være selvforsynende

Retrætet er så at sige selvforsynende og anvender råvarer fra deres eget landbrug, som fordeler sig på et areal på 50.000 kvm land. Der er frugttræer, såsom ferskner, appelsiner, abrikoser og vindruer. Der er bærtræer, olivenlunde samt over 40 forskellige friske og helbredende urter der indgår i madlavningen, og som tørres og anvendes i te. Der er alverdens grøntsager, som man alt afhængig af sæsonen kan være med til at høste og smage på.

Kød består af egen forsyning af kylling, lam og vildsvin. Oksekød hentes ind fra leverandører i lokalområdet.

Desserter består af hjemmelavede ostetærter, frisk eller syltet frugt, friskbagte kager og småkager samt et udvalg af oste der er af egen produktion. Osten består af hhv. fast ost og friskost – også kendt som Myzitra eller Katsikithia, alt afhængig af om osten er fremstillet af fåremælk eller gedemælk.

Retrætet har desuden sin egen produktion af olivenolie, youghurt, marmelade, raki og te. Der bages dagligt brød i en traditionel stenovn.

I den nærmeste by, Axos, der ligger 20-25 minutters gang fra retrætet, kan man med fordel besøge og indtage en frokost eller en græsk kaffe eller frappé (iskaffe). Axos byder ikke på mad i samme klasse som på retrætet, men alene oplevelsen af kulturen og miljøet er et besøg værd.

På retrætet producerer de som nævnt deres egen olivenolie. Den er så velsmagende, at gæster efterspørger, om de kan købe en flaske olie, som de kan tage med hjem. Således har retrætet en lille butik, hvor de sælger deres hjemmelavede produkter såsom urter til te, marmelader, honning, olivenolie og raki. Produkterne sælges til rimelige beløb.

 

Retrætets historie

Af Yiannis Papadakis

Vi er født og opvokset i de smukke landsbyer langt ude på landet. Overvældet af vores behov for at studere og arbejde, forlod vi landsbyerne og rejste til nogle af de større byer. Men vi følte, at vi fik berøvet os selv og vores sanser og savnede lydene, billederne, farverne, smagen og duften af naturen på landet.

På et tidspunkt, da vi som gæster vender tilbage til landsbyen og til de få ting, der er forblevet rene og upåvirkede, indser vi, at essensen af livet stadig findes.

Vi opdager atter årstiderne, som naturen har defineret dem. Vi føler os heldige, nu hvor vi igen kan opleve dagens lys og nattens stilhed. På ny opdager vi alle de elementer, der udgør naturen og formålet med det hele; regnen falder for at nære os, ikke for at drukne os, vinden kommer for at kærtegne os, ikke for at drive os væk og vi bliver fyldt med naturens enestående dufte og aromaer.


Vi har set og oplevet, hvordan naturens skabninger herunder mennesker, dyr, fugle og insekter, kan dele den samme jord på en unik måde. Udsprunget af vores egne personlige behov, byggede vi et landsted. Men på et tidspunkt indså vi, at al denne skønhed blev skuffende, når vi ikke kunne dele glæden ved det storslåede liv i naturen med andre. I vores bestræbelser på at vende denne kendsgerning, etablerede vi retrætet for dermed at kunne opfylde vores ønske om at byde andre mennesker velkommen og give dem deres erindringer om naturen tilbage.

Yiannis og Fani

Det praktiske

NB: Oplysningerne her på siden gælder kun for denne specifikke rejse. Information af generel karakter er samlet på vores 'værd at vide'-side. Du er også velkommen til at ringe til os med dine spørgsmål på 69162024 eller skrive til os via Messenger eller e-mail.

Andre gæster

Der er andre gæster på retrætet, og derved kan der også være familier med børn. Der kan være andre gæster fra retrætet med på en af turene. Vi har altid en dansk rejseleder med som står for vores gruppe og kan oversætte hvad lokalguiden fortæller.

Ankomst til Kreta

Ved ankomst til lufthavnen på Kreta finder du vores medarbejder i ankomsthallen, lige efter toldkontrollen. Når du først har passeret toldkontrollen, kan du ikke komme tilbage igen. Det er derfor vigtigt, at du har alle dine kufferter og tasker med.

Når alle gæster er kommet igennem toldkontrollen, går vi samlet ud til vores bus, der kører direkte til retrætet. Ved ankomst til retrætet skal du aflevere dit pas ved tjek ind, og der udleveres herefter værelsesnøgler. Passene kan hentes igen dagen efter, når de er blevet registreret.

Cykler

Det er gratis at låne en cykel til kortere ture. Skal du bruge cyklen over flere timer, kan cykler lejes i receptionen. Det er oplagt at tage cyklen eller gå en tur til den nærmeste landsby, Axos, der ligger et par kilometer fra retrætet. Her kan du nyde det lokale landsbyliv og få en kop kaffe eller en lille frokost på en af byens hyggelige, små tavernaer.

Drikkepenge

I Grækenland er det normalt at give drikkepenge, men det forventes ikke på retrætet. Indkomsten er lav, og specielt for de lavtlønnede (f.eks. rengøringspersonale og chauffører) er drikkepenge med til at få husholdningsbudgettet til at hænge sammen.

Det er normalt, at man lægger lidt i drikkepenge til rengøringen, hvis man har været tilfreds. EUR 10-20 den sidste dag er passende. Har man været på heldagstur vil EUR 5 til chaufføren være passende. Når man spiser på restaurant udenfor retrætet, er det normalt at runde op med 8-10 %. 

I forbindelse med check ud fra hotellet, vil rejselederen lægge en kuvert i receptionen, hvori der kan lægges drikkepenge til personalet. Retrætet vil herefter sørge for, at pengene bliver fordelt mellem alle medarbejdere - også dem, du måske ikke har set så meget til under opholdet (f.eks. opvasker eller gartner). På denne måde sikres, at ingen bliver glemt.

Dyner og puder

Der forefindes Coco-Mat dyner og puder i alle værelser og lejligheder. Allergivenlige dyner og puder uden fjer kan rekvireres i receptionen. Har du brug for en allergivenlig dyne og/eller pude, anbefaler vi, at du giver os besked på forhånd.

Gæst i et andet land

Som gæst i et andet land er det vores opgave at tilpasse os de lokale skikke. Eksempelvis tager grækerne lettere på aftaler end vi nordboere – især når det kommer til det med tidspunkter. Tingene er heller ikke så velorganiserede som i Skandinavien, og man kan derfor godt opleve, at tingene tager lidt længere tid, end vi er vant til.

Lad det ikke blive et irritationsmoment. Det hører sig til i syden og er en del af den græske kultur. Tag det som en oplevelse, og nyd, at du er på ferie. Det fører som regel ikke noget godt med sig, hvis man begynder at skælde ud eller irettesætte.

Grækernes attitude og sprogbrug kan også virke mere fandenivoldsk, end vi er vant til fra Danmark, og til tider kan det virke ubehøvlet. Sådan er det sjældent ment, men de fleste grækere er ærlige omkring deres følelser og pakker sjældent deres meninger ind. På retrætet opleves de lokale grækeres service og adfærd særdeles venlig, imødekommende og gæstfri.

Håndklæder

Alle værelser og lejligheder har ansigtshåndklæder, almindelige håndklæder, badehåndklæder og poolhåndklæder. Der er håndklædeskift tre gange i løbet af opholdet samt efter behov; du skal blot lægge håndklædet på gulvet eller give personalet besked.

Indkøbsmuligheder

Den nærmeste landsby er Axos, der ligger ca. 2 km fra retrætet. Her finder du de lokale tavernaer, der byder på simple frokostretter, græsk kaffe og iskaffe. Derudover er der et par små hyggelige butikker med forskelligt håndværk, såsom vævede tæpper og broderede duge. Axos har også en lille kiosk, hvor du kan finde tørvarer såsom kiks, chips, chokolade og cigaretter. Alle de små tavernaer og butikker i Axos modtager kun kontanter (EUR) og tager ikke kort.

Det er ikke muligt at købe solcreme, toiletartikler og lignende i Axos eller i nærheden af retrætet. Medbring derfor selv cremer og toiletartikler hjemmefra.

Læge

Nærmeste lægeklinik ligger ca. 15 minutter fra retrætet. Lægen kommer gerne på sygebesøg.

Massage

Der findes et lille spaområde på stedet, hvor der blandt andet tilbydes massage til rimelige priser. Vi kan desværre ikke tilbyde forhåndsreservation hjemmefra, så vi anbefaler at man i stedet reserverer tid til massage på ankomstdagen.

Medicin

Nærmeste apotek ligger i forbindelse med lægeklinikken 15 minutter fra retrætet. Vi kan som regel få lægen til at tage lidt medicin med, når han er på sygebesøg, så vi undgår transporten til apoteket.

Mindfulnessværksted

På retrætet har vi et åbent mindfulnessværksted med et lille bibliotek, hvor man kan komme og gå, som man vil, eller låne rekvisitter med derfra. Vi har bl.a. yogamåtter, staffelier, pensler, farveblyanter og olie- og akvarelmaling samt bøger, musik-CD’er og puslespil.

Mindful yoga

Den yoga, som vi dyrker på retrætet, er en meget blid form for Yin yoga. Yogaen er teknisk ukompliceret og kræver ikke forhåndskendskab til yoga. Øvelserne fokuserer på åndedræt og kropsbevidsthed og ikke på fysik. Øvelserne kan udføres af stressramte, fordi de ikke er fysisk krævende, men tværtimod har en stressdæmpende virkning.  

Du behøver ikke medbringe egen yogamåtte - vi har alle remedier på retrætet.

Pas og visum

Husk gyldigt pas. Et pas, der udløber under rejsen, er ugyldigt. For rejser til Grækenland kræves der ikke visum for danske statsborgere eller for statsborgere fra andre EU- eller EFTA-lande.

Bestil nyt pas i god tid og beregn mindst én måned. Danske statsborgere, der har glemt sit pas, eller som ikke har fået fornyet sit pas i tide, kan købe et nødpas (provisorisk pas) ved henvendelse til politiet i afrejselufthavnen.

For udenlandske statsborgere og personer med fremmedpas gælder særlige regler, og der kan være visumkrav. Den rejsende er selv ansvarlig for eventuelt visum. Undersøg altid i god tid, om visum er påkrævet hos den græske ambassade, og i givet fald om det skal udstedes inden afrejse eller ved ankomst. Eventuelle udgifter til visering påhviler den rejsende og er rejsebureauet uvedkommende.

Prisniveau

Forvent at prisniveauet på Kreta er 26-52 % lavere end i København (januar 2024).

Solbeskyttelse

Selv i de kolde måneder er UV-indekset højt på Kreta. Vi anbefaler derfor at anvende en vandafvisende solcreme med høj faktor. Gerne faktor 30-50. Derudover anbefaler vi at medbringe en solhat, der dækker ørerne, ansigtet og nakken. Vi fraråder desuden at solbade i direkte sollys midt på dagen; vent hellere til efter kl. 16.00. På vandreturene anbefaler vi, at kroppen, skuldrene og lårene er dækket til. Vælg et par luftige bomuldsshorts, der ikke sidder for tæt samt en luftig skjorte eller t-shirt. Tætsiddende sportstøj kan også være en god idé, så længe der er tale om svedtransporterende materiale. 

Specialmad – vegetarisk – glutenfrit

Såfremt du ønsker specialmad (diabetiker, allergiker, vegetar etc.), skal vi bede dig meddele os det ved rejsebestilling samt igen ved tjek ind på retrætet, så vil der blive taget højde for det i løbet af opholdet.

Swimmingpool

Retrætets swimmingpool er åben fra maj til og med oktober. Ved poolen er der gratis solstole og bruser. Der er poolhåndklæder i alle lejligheder. Håndklæderne skiftes tre gange om ugen samt efter behov; man skal blot sige til. Pooltemperaturen varierer i løbet af dagen: Typisk er poolen 4-5 grader koldere om morgenen end om aftenen. Poolens max. temperatur ligger på ca. 22 grader i maj og oktober og stiger langsomt til ca. 30 grader i juli.

Sæson og vejr

I april ligger Kreta hen i et duftende orgie af blomster og krydderurter. I dagtimerne kommer temperaturerne op på 25 grader, og allerede i løbet af maj-juni måned rammer temperaturerne 28 grader i dagtimerne. Det regner almindeligvis kun i byger, og nætterne er behagelige.

Om sommeren fra juli til august falder der sjældent regn. Temperaturerne stiger kraftigt og kan nå helt op på 40 grader i dagtimerne. Især i august kan ekstreme temperaturer være et problem for personer med kredsløbsbesvær.

Efteråret (september-november) er ligesom foråret (april-maj) optimalt for vandreture i bjergene: Temperaturerne falder til et mere behageligt niveau omkring 22-26 grader i september og oktober samt 15-20 grader i november. Havet holder længe på varmen, og vandtemperaturen kan sagtens holde sig på 22-25 grader helt ind i oktober. I slutningen af oktober kan nætterne begynde at blive kølige, og vejret begynder så småt at blive mere ustadigt med regnbyger ind imellem. Fra november bliver det nødvendigt med en varm trøje eller sweater i løbet af dagen, og det er almindeligt med vedvarende regn, ligesom det kan blæse op i løbet af dagen og blive køligt om natten.

Telefon og netværk

Der er begrænset mobildækning på retrætet.

Tøjvask

Det er muligt at vaske tøj på retrætet mod betaling.

Valuta

Valutaen i Grækenland er euro. Kursen er ca. 745, dvs. at 100 euro svarer til ca. 745 danske kroner.

Vand

Vand kan købes på flaske på retrætet eller drikkes direkte fra hanen, da det er frisk kildevand.

Vandresko/-støvler/-stave

Vi anbefaler at medbringe et par lukkede vandresko eller vandrestøvler. Åbne vandresandaler kan også bruges, men vær opmærksom på, at man let får småsten i sandalerne, når vi går på de små stier. Til gengæld fylder de ikke så meget i kufferten.

Hvis man er glad for at gå med vandrestave, er det en god idé at medbringe sådanne på rejsen. Vi har desværre ikke mulighed for at stille vandrestave til rådighed, så de skal altid medbringes hjemmefra.

Værdigenstande

Hoteller og restauranter påtager sig ikke ansvar for værdisager, hvorfor det anbefales ikke at medbringe store beløb i kontanter, kostbare smykker og lignende. Vi anbefaler at værdisager deponeres i boks eller i receptionen.

Værelsets aflevering

Ifølge internationale hotelregler skal værelset forlades senest kl. 09.00 sidste feriedøgn. Værelset skal være klargjort til nye gæster senest kl. 15.00. Det endelige tidspunkt for aflevering af værelset i forbindelse med hjemrejsen oplyses af rejselederen. Sker afrejsen sent på dagen, vil der som oftest være adgang til et fælles værelse, hvor rejsedeltagerne kan skifte tøj m.m. inden afgang.

WiFi

Der findes gratis trådløs internet i receptionsområdet. Vi anbefaler at begrænse brugen af emails, SMS og mobiltelefoni på retrætet. Hvis der skal foretages nødvendige opkald, henstiller vi til, at man går en tur eller diskret sender en SMS.

Få tilbud og nyheder via e-mail.
Vi sender kun ud, når vi har noget på hjerte.

 

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer jeg samtidig Tid til ros privatlivspolitik.