Man-fre 09.00-16.00

Min billet

Gode råd til dig der skal flyve langt

TIP: Download stress coach Lisbeth Tobiesens podcast og hør den når det passer dig, f.eks. i bilen eller toget - klik her!

Er du særlig sensitiv, eller har du symptomer på stress? Overvejer du et retræteophold langt væk? Er du i tvivl om, at det er en god idé at rejse så langt?

Af Lisbeth Tobiesen, ergoterapeut, stress coach og indehaver af Tid til ro

Når man sidder og drømmer sig langt væk til Bali, Sydafrika eller Thailand - og det hele ser så dejligt, afslappende og roligt ud, så kan der godt ske det, at man undervurderer, at det er en lang rejse.

Bliv ikke overrasket, der er langt

I den forbindelse er det vigtigt, at man minder sig selv om, at flyrejsen er, hvad den er. Hverken mere, eller mindre. Og bare fordi man sidder ombord på verdens største flyvemaskine på vej ud i verden og måske endda flyver med verdens bedste flyselskab, så ændrer det ikke på afstanden.

Der er stadig lige langt.

Det er meget individuelt, hvor meget en lang flyrejse tærer på en. Nogle mennesker kan næsten ikke holde det ud, mens andre mennesker hurtigt ryster den af sig.

Uanset om man rejser på den ene eller den anden tidstabel, så kommer man sjældent udenom, at man er nødt til at rejse om natten. Man skal måske meget tidligt op, eller måske skal man sidde i flyvemaskinen om natten.

Det er en belastning for kroppen, og hvis man er stressramt og har tendens til søvnløshed, så skal man virkelig overveje, om det er det rigtige for en at udsætte sig for denne ekstra belastning.

Vi fraråder alle, der lider af svær stress, at rejse mere end 6 timer med fly. Vores rejser til fjerne rejsemål egner sig kun til personer, der ikke har symptomer på stress, samt til personer som kun har lette stresssymptomer.

En anden ting, som man skal være opmærksom på, når man rejser til fjerne rejsemål, er, at man også rejser til fjerne kulturer, der er meget anderledes, end den kultur som vi har i Danmark og resten af Europa.

Ude i den sydafrikanske bush er vejene meget hullede og smalle, så vi er nødt til at køre i mini- og microbusser. Og de støvede veje gør, at airconditionanlæggene på busserne ofte har det svært ved at klare presset. Man skal ikke rejse til Sydafrika, hvis man forventer, at alt er som derhjemme. Man skal rejse til Sydafrika, hvis man har en drøm om at opleve den enestående smukke natur og det rige dyreliv og kombinere oplevelsen med yoga eller mindfulness.

Det samme gælder for Thailand. Det er et meget anderledes land. Tingene går lidt langsommere, og thaierne har ikke den samme sans for detaljer, som vi har i Nordeuropa. Man kan sagtens komme ud for at skulle vente i en hel time på at få sin bagage, og det er heller ikke ualmindeligt, at tjeneren glemmer ens ordre eller serverer nogle andre retter, end man har bestilt.

Så må man venligt og høfligt gøre opmærksom på, at der er sket en misforståelse. Og gør man det med et smil, så får man altid et stort smil igen.

Hvis man går ind til tingene med en forventning om, at alting kommer til at køre snorlige, så kan eventyret hurtigt blive til irritation.

Men går man ind til det med nysgerrighed, venlighed, åbenhed og med tillid og ikke-ambition, så er det i sandhed det rene eventyr, der venter derude. Langt væk.

Lisbeths 15 gode råd til dig der skal på langfart

Af John Tobiesen, Tid til ro

Som mange af jer sikkert ved, så har Lisbeth selv været stressramt. Hendes tommelfingerregel er, at hvis man har problemer med søvnløshed mere end to gange om ugen, så skal man ikke rejse langt (mere end 6 timer).

Hvad, færre af jer måske ved, er, at Lisbeth har en meget sansestærk karakter og hurtigt bliver ’fyldt op’ med indtryk. Hun kan eksempelvis have svært ved at gå til fester. Det starter som regel godt, men hun bliver ret hurtigt træt af den høje musik, de mange mennesker og den megen snak.

På samme måde har hun tidligere haft det svært med lufthavne og flyvemaskiner, hvor der er mange nye indtryk og mange mennesker at skulle forholde sig til.

På grund af hendes arbejde, der kræver, at hun rejser meget rundt og bor mange forskellige steder, har hun udviklet sig en ’overlevelsesstrategi’, som hun har givet mig lov til at dele med jer. Den består af følgende 15 punkter:

  • Tag en lækker ansigtscreme med (Husk, ikke mere end 100 ml), det er dejligt at sidde og tage den på, så føler man sig forkælet, og der kan være meget tørt luft.
  • Spis lidt og lækkert. Tag evt. en lille ting i lufthavnen mellem de to fly. En kop urtete, eller et stykke frugt eller en salat. Noget der ikke er tungt. Undgå koffein både fra kaffe, te og sodavand.
  • Drik en masse vand (ingen alkohol), spis let, pak evt. nødder med hjemmefra
  • Hils på sidemanden i flyvemaskinen Det virker stressdæmpende, at jeg ved, at jeg har hilst. Det føles så rigtigt og giver ro. Og hvis jeg har lyst, så kan jeg godt finde på at spørge lidt ind. Det kan være lidt hyggeligt.
  • Det er en god idé selv at hente drikkevarer nede hos stewardesserne i stedet for at sidde og vente på, at de kommer med det. Så får man rørt sig lidt, og man får måske snakket lidt med besætningen, så man ikke føler, at man er alene.
  • Efter ankomsten er det en god idé at vente med at stige ud af flyvemaskinen, til de andre er steget ud. Så er der ikke så mange mennesker, og man føler ikke, at man står og blokerer midtergangen, hvis det går lidt langsomt med at få håndbagagen gjort klar.
  • Prioritér søvn frem for mad. Sig til besætningen, at de ikke må vække dig, hvis du er faldet i søvn. Hvis der er nogle ’do not disturb’-klistermærker, så brug dem.
  • Tag ørepropper med i håndbagagen eller hovedtelefoner med active noise reduction.
  • Brug en mørklægningsmaske til øjnene, hvis der er en.
  • Tag et tykt og langt sjal med, som du kan pakke dig ind i, så du ikke føler dig blottet, når du ligger og sover.
  • Tag nattøj med eller en ekstra t-shirt, så du har noget andet tøj at sove i end det almindelige rejsetøj. Det er rart at have friskt tøj på, når man lander.
  • Vælg en vinduesplads, så du ikke bliver forstyrret af de andre passagerer om natten. Det er også en god måde at lukke af på, at man sidder op af væggen og bare kan sidde og kigge ud.
  • Tag skoene af, så føler man sig mere ’på vej i seng’. Tag evt. et par tykke strømper med, da der godt kan være koldt. Det er også en god idé med støttestrømper.
  • Vælg noget blødt og rart tøj, undgå stramme jeans. Undgå sko med hæl, da der godt kan være langt at gå i lufthavnen mellem flyene.
  • Stil dig, hvor der er færrest mennesker, det gælder både ved check-in, ombordstigning og i lufthavnen før og efter flyvningen. Hvis ’der er mennesker overalt’, så sæt dig med ryggen til dem, så du kigger i den retning, hvor der er færrest mennesker.

Vi ønsker alle en god rejse!

 

Andre artikler der måske vil interessere dig 

Se liste med alle vores artikler - Klik her!

En verden af skønne muligheder

Se vores store udvalg af rejser

 

Yogarejse til Enagron, Kreta

Vandrerejse til Enagron, Kreta

Mindfulnessrejse til Enagron, Kreta



Mindfulnessrejse til Rhino Lodge, Sydafrika

Yogarejse til Sunshine Marine Logde, Zanzibar

Yogarejse til Talalla Retreat, Sri Lanka

Mindfulnessrejse til The Spa, Koh Chang

Mindfulnessrejse til Cerro de Hijar, Andalusien

Yogarejse til Castillo de Monda, Andalusien

Yogarejse til Pondok Sari, Bali

Mindfulnessrejse til Alam Anda, Bali

Yogarejse til Paradisos Hills, Cypern