Retræte på en
stille bjergside

En uge med god mad,
vandreture og spansk kultur

Se Store billeder

Se Store billeder

Mindfulness i Andalusien

8 dage med gourmet, vandreture og kultur

I foråret 2015 rejste vi rundt i Middelhavsområdet for at lede efter nye retrætesteder. På vores rejse stødte vi på et smukt og fuldstændig isoleret sted i en grøn og frodig naturpark i de andalusiske bjerge.

Vi oplevede en helt særlig atmosfære på stedet. Især udsigten fra den skønne have og stemningen foran den buldrende ild i pejsestuen gjorde indtryk.

Retrætet Cerro de Hijar er nu blevet vores faste mindfulnessretreat i Andalusien. Her er en enestående natur, og retrætet ligger helt isoleret højt oppe på en bjergside, midt i Sierra de los Nieves Natural Park. Vejen op til retrætet ender blindt, hvilket betyder, at der ingen trafiklarm er, og stilheden i bjergene kan derfor folde sig uforstyrret ud.

Vi anbefaler dette retræteophold til alle, der prioriterer natur, kultur og gourmet.

Stedet er unikt, fordi det ligger på kanten af naturparken, fordi vi har et lækkert landkøkken med fokus på gourmet, og fordi vi har lokalmiljøet med den kulturrige landsby Tolox i rimelig gåafstand (ca. 3 km). Når man træder ud fra retrætets arealer, går man direkte ud i naturparken.

Vi har udsigt ud over bjergene og Tolox, der er en af de karakteristiske ’hvide landsbyer’ i Andalusien, hvor alle huse i byen er kalket hvide. Tolox er desuden værtsby for den årlige 'street art festival', hvor kunstnere fra hele landet (og udlandet) kommer til den lille by for at male på de hvide bygninger eller opføre spændende skulpturer. De bedste af værkerne får lov til at blive, så byen har på den måde udviklet en ret omfattende permanent udstilling efterhånden.

Programmet er tilpasset årstiderne med det noget køligere vejr i bjergene i forårs- og efterårsmånederne. Gennemsnitstemperaturen ligger på omkring 18-20 grader. Når temperaturerne er til det, foregår yoga og mindfulness udendørs. Resten af tiden foregår det indendørs, blandt andet i pejsestuen.

Brug retrætet til at lære nye mindfulnessværktøjer eller til at blive genopladet langt væk fra hverdagen. Opholdet inkluderer daglige guidede meditations- og afspændingsøvelser, adgang til åbent mindfulnessværksted samt skøn halvpension (med gourmet om aftenen), alle vandreture, foredrag, blid mindful yoga, dansk rejseleder og dansk mindfulnessinstruktør.

Vi glæder os meget til at vise stedet frem og håber, at du vil blive lige så forgabt i dette smukke sted, som vi selv er blevet det.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at ringe til mig på telefon 76 12 52 51. Læg en besked, hvis jeg ikke svarer, så ringer jeg tilbage til dig.

Jeg glæder mig til at tale med dig!

De bedste hilsner 

 

Lisbeth Skøtt Tobiesen
Ergoterapeut, mindfulnessinstruktør og certificeret stresscoach

 

P.S. Hvis du har lyst til at bruge noget af vores undervisningsmateriale, kan du downloade det gratis fra vores arkiv - klik her!

 

Hvad siger vores gæster om denne rejse?

Program for rejsen til Cerro de Hijar (Mindfulnessrejse)

8 dage med 7 nætter på retrætet. Dansk rejseleder og dansk mindfulnessinstruktør under hele opholdet.

Dag 1

Ankomst til retrætet

Det kan være en fordel at møde op i afrejselufthavnen i god tid, så du stille og roligt kan finde den rigtige skranke og har ro omkring check-in og aflevering af din bagage. Efterfølgende kan du tage dig god tid igennem security og evt. bruge lidt tid i taxfree-shoppen.

Når du kommer på den anden side af security, kan du finde et sted at sidde på en af cafeerne, eller du kan bruge tiden i nogle af de mange butikker. Der er flere skærme i området, hvorpå du kan se gate-nummeret på din afgang, så du ved, hvor du skal gå hen og boarde.

Ved ankomsten i Málaga lufthavn bliver vi taget imod af vores dansktalende rejseleder, som kører os direkte til retrætet i privat minibus. Turen til retrætet tager en god times tid.

Når vi ankommer til retrætet, bliver vi indkvarteret i vores værelser. Cerro de Hijar er en gammel hacienda, bestående af 18 værelser fordelt på to etager. Retrætet ligger helt øde og højt på en bjergside midt i naturreservatet Sierra de las Nieves. Vi har udsigt ud over dalen og den hvide kurby Tolox, der ligger ca. 3 km fra retrætet.

Ved de sene ankomster serveres aftensmaden som en kold anretning på værelset.

Dag 2

Introduktion til mindfulness

Vi vågner op til en klassisk andalusisk morgenbuffet med kaffe og te, frisk frugt, yoghurt, croissanter, landbrød, lufttørret skinke, tomatsalsa, olivenolie, ost mv. samt friskpresset appelsinjuice.

Op ad formiddagen mødes vi med vores rejseleder og mindfulnessinstruktør til velkomstmøde og rundvisning på retrætets arealer. Efter rundvisningen inviterer vi til introduktion til mindfulness efterfulgt af en guidet meditation. Vores instruktør giver os mulighed for at lære mere om begreberne og baggrunden for mindfulness, samt hvad det vil sige at være mindful, og hvordan du kan bruge det i din egen hverdag.

Vi har en tendens til mentalt enten at være et skridt foran eller at dvæle ved fortiden. I tankerne fokuserer vi måske på det næste, vi skal nå, eller noget der skete i går. I mindfulness taler vi om bevidst nærvær, hvor vi bevidst prøver at være til stede i det nu, vi befinder os i. Vi får også lidt at vide om de praktiske resultater, som opnås ved at bruge mindfulness regelmæssigt.

Resten af dagen er til fri disposition. Du kan sidde på terrassen og nyde solen med en god bog, tage dig et hvil på værelset, gå en tur i naturparken, svømme i poolen, lade dig forkæle i jacuzzien eller den infrarøde sauna. Der er mange muligheder for restitution.

I løbet af dagen er restauranten åben for frokost for egen regning. Det er også muligt at gå en tur til landsbyen Tolox og nyde spanske tapas til meget fornuftige priser.

Vi har åbent mindfulnessværksted hele dagen, hvor du kan komme og gå, som du har lyst. Det er muligt at låne CD’er eller bøger om yoga, stress og mindfulness eller låne remedier, hvis du gerne vil tegne, male eller lægge puslespil. Vi har også forskellige mindfulnesskort med øvelser, som du kan tage med dig.

Aftensmaden serveres i restauranten. Vi får serveret en 3-retters aftenmenu, og der er dækket op til fællesspisning i restaurantens hyggelige atmosfære. Vin og vand kan tilkøbes.

Køkkenet på Cerro de Hijar er klassisk andalusisk med et moderne twist. Køkkenet er optaget i Michelinguiden, dog uden stjerner, men det er nu alligevel noget, man er stolt af på retrætet.

Vi arrangerer fællesspisning ved langbord hver aften for dem, der har lyst. Det er vores ønske, at alle har det godt, slapper af og hygger sig. Derfor kan du frit vælge fra aften til aften, om du ønsker at deltage i fællesspisningen, eller om du ønsker at spise alene. Du er velkommen til at sætte dig ved et andet bord eller få serveret maden mere privat i retrætets have eller i pejsestuen.

Dag 3

Byvandring i Tolox

Vi starter dagen med blid Mindful yoga inden morgenmaden for dem, der har lyst. Mindful yoga er en nænsom form for yoga, der minder om Yin yoga. Vi har fokus på langsomme bevægelser, bevidst nærvær og lange, blide stræk. Yogaen er teknisk ukompliceret, og de fleste øvelser udføres stående, så alle, der har lyst, kan være med. Desuden har Mindful yoga en stressdæmpende virkning. Derfor kan stressramte have stor gavn af denne form for yoga.

Når vejret er til det, går vi op på bjerget bag retrætet og laver yogaøvelserne i solopgangen. Vi går i langsomt tempo og nyder stilheden og udsigten over områdets skønhed, mens dagen vågner omkring os.

Efter morgenmaden inviterer vi på en mindful vandretur til landsbyen Tolox. Landsbyen fungerer som kurby og er samtidig en af de såkaldte hvide landsbyer, hvor alle huse er kalket hvide. Turen er på knap 10 km i alt og kræver, at du er i nogenlunde form og vant til at gå længere ture.

Vi oplever stemningen på byens torv, besøger den lokale kirke og hviler benene på en af de små tapasrestauranter, der findes i byens hyggelige gadeliv. Har man lyst, er der mulighed for at blive i byen og spise frokost på tapasstedet (for egen regning).

Sidst på eftermiddagen kan du synke ned i de bløde havemøbler i retrætets have med en kold forfriskning fra baren, eller du kan tage et hvil på en af solsengene ved poolen.

Aftensmaden serveres i restauranten som en 3-retters andalusisk menu.

Dag 4

Mindfulness og fordybelse

Ved solopgang er der igen mulighed for at følges med vores instruktør på en lille mindful gåtur og være med, når vi laver blide yogaøvelser ved et af områdets smukke udkigspunkter. Bagefter kan du tage en frisk dukkert i poolen inden morgenmaden, hvis du har lyst.

I løbet af formiddagen inviterer vi til foredraget 'Mindfulness i hverdagen', der handler om, hvordan du kan støtte dig selv i at få mere ro og nærvær ind i din hverdag. Det kan du for eksempel gøre ved at bruge tid i naturen, tage pauser med fokus på vejrtrækningen, og hvis du har mulighed for det, kan du lave et fysisk pusterum i dit hjem, hvor du kan finde ro og lade op. Prøv at lave noget hver dag, som du nyder at gøre, som du trives godt i, og som nærer dig. Vi slutter foredraget af med en guidet meditation.

Eftermiddagen er til fri disposition. Vi foreslår at benytte sig af de mange øvelser og øvrige remedier, vi har i vores åbne mindfulnessværksted, eller lade sig fordybe i stilheden på en gåtur i de naturskønne omgivelser. Du kan også nyde en afslappende stund i retrætets spaafdeling med lindrende behandlinger som f.eks. infrarød sauna eller massage.

Sidst på eftermiddagen mødes vi til en mindful aktivitet. En aktivitet som alle kan deltage i, og som kan hjælpe dig til at give dig hen i nuet. Det kan for eksempel være en kreativ aktivitet som mindful maling, hvor vi maler på sten og akvarelpapir med pensler. Vores instruktør vil demonstrere forskellige teknikker, og ellers handler det bare om at hygge sig og nyde øjeblikket.

Aftensmaden serveres i restauranten ved langbord, for dem der har lyst.

Dag 5

Mindful vandretur og gourmetaften

Morgenens session med blid Mindful yoga sætter nænsomt gang i blodcirkulationen. Det er en god måde at varme kroppen op på inden dagens vandretur. Vi slutter af med en meditation.

Efter morgenmaden har vi arrangeret en mindful vandretur i et nyt område i naturparken. På vandreturen får vi oplevet en stor del af den omkringliggende grønne og frodige natur, der er fint bevaret og beskyttet af UNESCO. Området støtter en bæredygtig udvikling og huser bl.a. kongeørnen og sumpbæveren samt et rigt fugleliv. Fugleinteresserede kan med fordel medbringe en kikkert hjemmefra.

Som altid er turen valgfri, og ønsker du at vandre på egen hånd på en kortere eller længere tur, er der også mulighed for det. Vi har forskellige vandrekort til fri afbenyttelse, og området er fyldt med fine afmærkede vandrestier. Desuden er det muligt at blive ledsaget af en engelsktalende guide (for egen regning).

Aftensmaden serveres som altid i restauranten, men denne aften holder vi gourmetaften med en 5-retters menu, hvor køkkenet får lov til at vise os, hvad de kan. Vi forkæles med lækre smagsoplevelser og skønne anretninger. Der er mulighed for at tilkøbe vinmenu.

Dag 6

Mindfulness og vandretur i bjergene

Efter den daglige yoga og den skønne andalusiske morgenmad inviterer vi i løbet af formiddagen til den tredje og sidste mindfulnessintroduktion. Denne gang om mindfulness i arbejdslivet, og hvordan vi kan integrere en mindful tankegang i vores opgaver og relationer på arbejdet, samt hvordan du kan tage pusterum i løbet af arbejdsdagen. Vi slutter af med en guidet meditation.

På nuværende tidspunkt vil de daglige blide yogastræk, meditationer og mindfulnessaktiviteter for de flestes vedkommende begynde at give en følelse af mere ro og klarhed. De af vores gæster, der har deltaget, vil som regel kunne mærke, hvordan det nu er lidt nemmere at stoppe tankemylderet og have mere fokus og overskud.

I perioder med stress, sorg eller helbredsmæssige bekymringer, kan man miste følingen med de helt basale behov, og nogle kan have svært ved at mærke efter, hvad man egentlig har behov for eller lyst til. Når vi kombinerer de rolige omgivelser, trygge og kravfrie rammer med meditationer, vejrtrækningsøvelser og afspændinger samt mindful vandring, ser vi en bedring i at genfinde balancen og overblikket.

Vi foreslår at nyde dagen i retrætets hyggelige atmosfære. Du kan finde en lækrog i den fine, lille have, og lade solen varme dig, du kan fordybe dig i en god bog og et blødt tæppe foran den knitrende ild i pejsestuen, eller du kan trække dig tilbage på dit værelse eller til det åbne mindfulnessværksted og øve dig i at give slip på tanker, bekymringer og forventninger.

Dag 7

Den rolige dag

Vores instruktør inviterer en sidste gang til blid Mindful yoga. Morgenmadsbuffetten er som vanligt åben herefter.

Vi indbyder til en fælles vandremeditation i naturparken. Vi vandrer i stilhed og i et langsommere tempo end normalt med fokus på åndedrættet og hvert enkelt skridt mod jorden. På den måde kan vi lade nærværet fylde og lade naturen gøre sit indtryk. Efterhånden når vi en lettere meditativ tilstand, hvor tankerne blot passerer, og der er en lethed i sindet, der giver kroppen ro.

Du kan læse mere om vandremeditation her.

Naturparken er trods sin billedskønhed ikke meget besøgt, og vi er heldige at kunne vandre uforstyrret og nyde naturens fuldstændige fred. Vi holder en pause midtvejs og tager hele øjeblikket ind. Vi er omgivet af små, farverige blomster, bjerge langt ud i horisonten og sommerfugle, der flyver legende omkring os.

Dagen er til fri disposition, og vi foreslår at benytte sig af de rolige omgivelser og bruge dagen på at give sig hen til fordybelsen. Der er mulighed for at reflektere over opholdet, og hvad det har givet dig. Eksempelvis kan du skrive lidt noter til dig selv om hvilke mindfulnessøvelser, der passer bedst ind i din hverdag, og som du har lettest ved at fastholde som nye tiltag.

Mindfulnessværkstedet er åbent hele dagen, og instruktøren kan være behjælpelig med øvelser eller anbefalinger til en god bog. Den rolige dag afsluttes med en guidet afspænding samt en afrunding af mindfulness med opsummering og relevante links.

Aftensmaden serveres i restauranten.

Dag 8

Hjemrejse til Danmark

Vi kører samlet mod lufthavnen i privat bus. Turen til lufthavnen tager en god time. Vores rejseleder hjælper med check-in i lufthavnen.

Efter hjemkomsten sender vi dig en e-mail med links til flere af de værktøjer, vi har brugt under opholdet. Vi håber herved at kunne gøre det lidt lettere at fastholde en god mindful egenpraksis i hverdagen efter dit retræteophold.

Programmet er vejledende. Ved ankomsten til Andalusien udleveres det endelige program. Det endelige program tager bl.a. højde for vejret. Indholdsmæssigt vil der ikke være forskel på det vejledende program og det endelige program, kun rækkefølgen kan være ændret.

Priser og datoer

NB: Har du problemer med at bestille, så ring til os på 76125251, eller skriv til os på Messenger.

På denne side viser vi den billigste ledige totalpris pr. person ved to personer inkl. fly, transfer og bagage. Klik på 'Bestil nu'-knappen for at se priser for andre værelseskategorier og enkeltværelser.

Prisen inkluderer:

 • Flybillet fra Billund eller Kastrup til Málaga t/r
 • Indtjekket bagage samt håndbagage
 • Modtagelse i lufthavnen i Málaga af vores dansktalende personale samt transfer til retrætet t/r
 • 7 nætter på retrætet Cerro de Hijar ***+ i Sierra de las Nieves Natural Park
 • Indkvartering i individuelt indrettede hotelværelser med aircondition, centralvarme, hårtørrer, eget bad og toilet samt fransk altan eller udgang til fælles terrasse
 • 7 gange andalusisk morgenbuffet
 • 6 gange andalusisk 3-retters aftenmenu (menuen varierer dag for dag)
 • Gourmetaften med 5-retters menu
 • Måltiderne serveres i restauranten eller privat for dem, der gerne vil være alene
 • Guidet vandretur til kurbyen Tolox inkl. dansktalende rejseleder
 • Guidet vandretur i naturparken inkl. frokost og dansktalende rejseleder
 • Guidet vandremeditation i naturparken inkl. dansktalende rejseleder
 • Introduktion til meditation, afspænding og Mindful yoga
 • Introduktion til mindfulness I – ’Hvad vil det sige at være mindful’
 • Introduktion til mindfulness II – ’Mindfulness i hverdagen’
 • Introduktion til mindfulness III – ’Mindfulness i arbejdslivet’
 • Daglig morgensession med Mindful yoga og meditation
 • Åbent mindfulnessværksted, hvor du kan komme og gå, som du vil under hele opholdet og tegne, male, høre musik eller sidde i stilhed
 • Alle skatter og afgifter forbundet med rejsen
 • Dansktalende rejseleder og mindfulnessinstruktør under hele opholdet

Prisen inkluderer ikke:

 • Drikkevarer, frokost, lommepenge, bagagetillæg og personlige indkøb
 • Ekstra aktiviteter (sauna, massage, jacuzzi, ekstra vandreture, vinsmagning etc.)
 • Rejseforsikring og afbestillingsforsikring

Dette skal du være opmærksom på

❗️Der kan være lugt af røg fra bålet på retrætet. Det kan sætte sig i tøjet.

 

Værelsestyper på Cerro de Hijar

Vi har tre forskellige værelsestyper på Cerro de Hijar. Du kan læse mere om de forskellige værelsestyper nedenfor.

Værelse med fransk altan (Ca. 18 kvm)

Vores almindelige dobbeltværelser ligger på 1. sal og har to sengepladser og fransk altan.

Værelserne har separat badeværelse med bad/douche, føntørrer og toilet.

Desuden er der aircontidion og kaffe- og tefaciliteter.

Junior Suite med fransk altan (Ca. 32 kvm)

Vores Junior Suiter ligger på 1. sal og har to sengepladser, fransk altan og separat badeværelse med bad/douche, føntørrer og toilet.

Suiterne har aircondition, kaffe- og tefaciliteter og TV.

Junior Suiterne er ca. 30 % større end almindelige værelser.

Om retrætet

Retrætet har en fordelagtig beliggenhed. Du får kombinationen af at kunne indånde naturens rene, friske luft langt fra civilisation, samtidig med at du har muligheden for at opleve det autentiske landsbyliv i en af Andalusiens små, hvide byer.

Midt i naturparken

Vest for Málaga ligger retrætet Cerro de Hijar helt uforstyrret i naturskønne omgivelser midt i Sierra de las Nieves Natural Park. Naturparken ligger som hjertet i et større område, der er fredet af UNESCO som et biosfærereservat med zoner, der støtter den bæredygtige udvikling.

Her vokser den spanske ædelgran, fyrretræet Pinsapo, sig til imponerende højder, mens små floder løber i skovbunden, og dyr som den sorte stork, skarven og bjerggeden har deres habitat i parken.

Mindfulness i naturens dybe ro

I løbet af ugen vil der være tre guidede vandreture med dansktalende rejseleder. Udover det kan naturparken sagtens opleves på egen hånd. Du kan finde god vejledning og kort over området i receptionen, og der er fine afmærkninger i hele parken, hvor stierne er brede og velegnede til længere vandreture. Er man mere eventyrlysten, kan man gå på opdagelse på de små stier og lade sig indkapsle af de fredelige omgivelser.

Det er en sand nydelse at være mindful i naturen omkring retrætet, for her er ro til at give sig hen til nuet og lade den indre fred få lov at blomstre. Den grønne naturpark er også et ideelt område til kortere eller længere vandremeditationer.

Læs mere om vandremeditation her

Kurbyen Tolox

Fra retrætet har man udsigt over en af de karakteristiske hvide landsbyer, hvor alle husene er hvidkalkede. Tolox ligger ca. 3,5 km fra retrætet. Byen har en spændende historie, der blandt andet omhandler en hellig kilde, som førhen tiltrak pilgrimme langvejsfra på grund af sine helbredende egenskaber.

Det mineralrige vand, der strømmer i litervis ned fra bjergene, siges at afgive en mild radioaktiv damp, der skulle være helbredende på især sygdomme relateret til åndedrættet, såsom astma, bronkitis og allergier. I dag er byen kendt som en kurby med mulighed for diverse spabehandlinger, der udnytter naturens og kildens helende kvaliteter.

Der er en stille summen og en tilbagelænet stemning i byens små, autentiske gader, og man får hurtigt en fornemmelse af de lokales daglige landsbyliv. Byens små tavernaer med tapas og lokale vine, de karakteristiske hvidkalkede huse og de fine, gamle kirker er helt sikkert et besøg værd. De kan opleves både på egen hånd og på vores guidede landsbyvandring.

 

Om opholdet

Tid til fordybelse

For enden af en snørklet grusvej ligger Cerro de Hijar; isoleret på en bjergside, omgivet af komplet stilhed og uspoleret natur. Følelsen af at være langt væk fra civilisationen rammer allerede på vej mod retrætet, hvor der bliver længere og længere imellem de små landsbyer, og naturparken fylder mere og mere i baggrundsbilledet.

Beliggenheden og de æstetiske rammer forenes med wellnessfaciliteter som massage, infrarød saunabehandling og udendørs jacuzzi. Det giver os en enestående mulighed for at lave et retræteophold med plads til fordybelse og restitution. Et ophold for dig, der trænger til at hive stikket ud og nyde en velfortjent pause.

Rundt omkring på retrætet kan du finde hyggelige kroge og hjørner, hvor du kan være dig selv og slappe af. For eksempel kan du nyde morgenkaffen og en god bog på terrassen, sidde lidt i den grønne have og lytte til det rislende vand fra det lille springvand, eller du kan synke ned i en af sofaerne i pejsestuen og varme dig ved den knitrende ild.

Restitution og retræteophold

Flere af vores gæster vælger at tage på retræteophold for at få en pause fra en hektisk eller aktiv hverdag. Andre har behov for restitution efter et opslidende forløb, for eksempel på grund af sygdom, sorg eller stress.

Restitution handler om at give krop og sind ro til at genfinde balancen. Et retræteophold giver mulighed for at tage en pause fra hverdagens pligter og forventninger og at lægge arbejde, familieliv, rengøring og madlavning på hylden i en uges tid.

Når du fysisk får de vante rutiner og forstyrrende elementer på afstand, kan du bedre få et mentalt pusterum. På den måde får du plads til at mærke din krops signaler. Det kan især være svært at mærke sig selv efter en presset periode, hvor det måske har været nødvendigt at overhøre kroppens signaler, f.eks. træthed. Og lige præcis søvn og hvile er altafgørende for kroppens restitution.

Derfor ligger alle vores retræter mere eller mindre isoleret fra civilisation og turisme. Det giver os de bedste muligheder for at få ro til at hvile og sove godt og uforstyrret.

Specielt Cerro de Hijar her i Andalusien leverer den stilhed, vi ofte mangler i vores dagligdag. Både fordi vi har retrætet næsten for os selv, men også fordi beliggenheden midt i naturparken Sierra de las Nieves er så ideel. Ligemeget hvor du kigger hen, eller hvilken sti du vælger at følge, bliver du omfavnet af bjerge beklædt med grøn og frodig natur.

Vi ved, at naturen kan have en beroligende effekt på nervesystemet, og måske kender du selv følelsen af, at roen breder sig i kroppen, når du går en tur i skoven eller opholder dig i din have. Vi følte netop denne ro fylde kroppen, da vi selv besøgte retrætet første gang. Vi mærkede, hvordan beliggenheden midt i stilheden, med udsigt til natur så langt øjet rækker, gav ro i krop og sind helt ind i sjælen.

Mindfulness på retrætet og i naturen

Der er mulighed for at være mindful ude såvel som inde. Du kan nyde en stille stund i retrætets have eller gå en tur i naturparken. Har du brug for lidt inspiration, kan du bruge vores små reflektionskort, der kan hjælpe dig til en mindful tankegang. 

Har du lyst til at opleve området fra hesteryg, kan der lejes heste og udstyr til en ridetur i det fri.

Vores danske rejseleder inviterer på to vandreture i naturparken. En vandremeditation, hvor vi vandrer sammen i stilhed, samt en mindful vandretur til vandfaldet i den midterste dal. I dalen holder vi pause, og her har du mulighed for at bade under det vilde vandfald. Den UNESCO-beskyttede naturpark har et rigt fugleliv, og du kan med fordel medbringe en kikkert. 

I retrætets pejsestue har vi et åbent mindfulnessværksted. Her har vi puslespil og malergrej samt et lille bibliotek med bøger om blandt andet mindfulness og stresshåndtering, som du er velkommen til at låne. Du kan nyde stilheden, lade dig opsluge af en god bog, lytte til beroligende musik, lægge puslespil eller meditere. Har du lyst til at være kreativ og tegne eller male, har vi forskellige remedier som malebøger, lærreder, maling, pensler og blyanter, som du frit kan bruge.

Programmet for ugen byder på forskellige daglige mindfulnessaktiviteter. Du vil blandt andet blive introduceret til mindfulness, når vi gennemgår de tre emner:

 •          Introduktion til mindfulness I - Hvad vil det sige at være mindful
 •          Introduktion til mindfulness II - Mindfulness i hverdagen
 •          Introduktion til mindfulness III - Mindfulness i arbejdslivet

Derudover kan du hver morgen vælge at være med til blid Mindful yoga og guidet meditation. Mindful yoga er for alle, da yogaen er teknisk ukompliceret. Vi arbejder med blide stræk og langsomme bevægelser samt fokus på åndedrættet. Mindful yoga minder om Yin yoga og har en stressdæmpende og beroligende effekt. Nogle morgener starter vi med en kort mindful gåtur og laver yogaøvelserne på bjerget bag retrætet.

I løbet af opholdet mødes vi til en mindful aktivitet for dem, der har lyst. Det kan være en nærværsøvelse, hvor vi på en mindful vandretur samler urter til urtefodbad, en kærlighedsmeditation eller mindful maling. I mindful maling maler vi for eksempel på sten, vi selv har samlet i naturen, eller tegner omridset af blade eller bestemte figurer og farvelægger med akvarelmaling.

Alle aktiviteter er valgfrie, og det ligger os meget på sinde, at du lytter til dine egne behov under opholdet og vælger fra og til, som du har lyst. Der er ingen forventninger, og vi har stor forståelse for, at det er individuelt, hvordan man vil nyde sin rejse. Er du træt, så sov. Hvil dig, og tag omgivelserne og stilheden ind.

Læs mere om mindfulness her

Selvforkælelse og infrarød saunabehandling

Wellnessområdet ligger på kanten af bjerget med udsigt over naturparkens uendelige vidder. Her kan du læne dig tilbage i den varme jacuzzi og indånde højdens rene, friske luft.

Retrætet tilbyder infrarød saunabehandling, som er en afslappende terapiform kendt for sine helbredende egenskaber. Varmepaneler i saunaen afgiver en harmløs infrarød strålevarme, der optages igennem hudens overflade, og temperaturen i saunaen ender på omkring 45-60 grader (hvorimod det bliver op til 90-100 grader varmt i en almindelig sauna).

Infrarød strålevarme har en positiv effekt på kredsløbet: Varmen udvider blodkarrerne, hvilket øger blodcirkulationen og pulsen, så der pumpes mere ilt og flere næringsstoffer rundt i kroppen. Når cirkulationen øges, afhjælpes betændelsestilstande, og ophobede affaldsstoffer løsnes. Det reducerer blandt andet muskelspændinger og ledsmerter. Derfor er behandlingen især gavnlig efter motion.

Derudover har infrarød saunabehandling en afslappende effekt på nervesystemet, som er væsentlig i forhold til behandling af stress. Afspænding af muskler og led samt beroligelse af nervesystemet giver dig en følelse af velvære og fornyet energi.

Husk at drikke vand før, under og efter behandling i infrarød sauna, da varmen og den udrensende proces får dig til at svede.

Du er velkommen til at opholde dig på wellnessområdet for at nyde udsigten og atmosfæren. Ønsker du at forkæle dig selv med udendørs jacuzzi eller infrarød saunabehandling, afregnes der direkte med retrætet (ca. 10 euro/timen).

Massøren på retrætet tilbyder både afspændings- og sportsmassage, som hun individuelt tilpasser dine behov og ønsker. Du kan nyde en halv eller en hel times massage til henholdsvis 30 euro og 60 euro.

Den udendørs pool er altid åben og til fri afbenyttelse og byder på en frisk og kølig oplevelse, da den ikke er opvarmet.

 

Det andalusiske køkken

Den gastronomiske madoplevelse på Cerro de Hijar er delikat og gennemført, og der er lagt vægt på smagsnuancer, konsistens og udtryk. Køkkenchefens talent er nævnt og flot anerkendt i Michelin-guiden siden 2011 - dog uden stjerner. Som en særlig gestus får vi under opholdet mulighed for at nyde en 5-retters gourmetmenu sammensat og tilberedt af selvsamme køkkenchef.

Lokale og friske råvarer

Auberginer og solmodne tomater er gengangere i det spanske og andalusiske køkken, og generelt bruges flere forskellige grøntsager i anretningerne. Retrætet benytter sig af de omkringliggende landbrug og bruger årstidens grøntsager, hvilket betyder, at alle køkkenets råvarer altid er friske og af høj kvalitet.

Der bliver kræset for detaljen i klassiske og traditionelle retter, der primært stammer fra det andalusiske køkken med forskellige elementer fra spanske kendinge. Sammensætningen er simpel og kreativ med alternative anretninger. Specialiteten, den kolde krydrede tomatsuppe, gazpacho, sies for eksempel så fint, at den kan nydes som en mættende drik i et højt glas i stedet for i en dyb tallerken.

Om måltiderne og rammerne omkring dem

Morgenmaden er enkel og typisk spansk med croissanter og landbrød, lokal charcuteri, serranoskinke, fintskåret tomatsalsa og friskpresset juice. Derudover byder buffeten på ost, marmelade, yoghurt, müsli og friskskåret frugt. Kaffen er af god kvalitet, og der er frit valg mellem friskbrygget espresso, latte eller cappuccino. Derudover serveres filterkaffe, te og varm kakao. 

Til frokost tilbyder køkkenet lette snackretter, pastaretter, supper eller hovedretter fra aftenens menukort. Den nærmestliggende landsby, Tolox, ligger i gåafstand fra retrætet, og byens små tavernaer er også et besøg værd. Her kan du for eksempel smage en af de traditionelle spanske tapas-anretninger og samtidig opleve de lokales autentiske landsbyliv.

Til aftensmad bliver vi præsenteret for en 3-retters menu med forret, hovedret og dessert. Alt efter, hvad du har lyst til den pågældende aften, kan aftensmaden nydes på egen hånd eller som fællesspisning i restauranten - med mulighed for at slutte dagen af i hinandens selskab.

Atmosfæren i restauranten er æstetisk og stilren, hvor de rustikke træmøbler er et fint kompliment til den klassiske bordopdækning og de sarte, lyse duge. Af hensyn til gæsterne er restauranten ikke placeret op af køkkenets summen, men i stedet i den modsatte ende af hotellet. På Cerro de Hijar er det nemlig en prioritet, at gæsterne får den mest optimale oplevelse, og derfor ligger restauranten i rolige omgivelser med udsigt til haven og poolen. Har man lyst, kan måltider og drikkevarer selvfølgelig også nydes i retrætets grønne have.

Opholdet er inklusiv halvpension (morgen- og aftensmad). Retrætets snacks og lette frokostretter kan bestilles til fornuftige priser.

Vinkortet byder på nye smagsoplevelser

Restauranten byder på et bredt og spændende vinkort fra klassiske spanske vine til nye og finurlige flasker, man ikke lige finder nede hos vinhandleren - blandt andet skønne vine fra lokalområdet. Alt sammen til fornuftige priser.

Det praktiske

NB: Oplysningerne her på siden gælder kun for denne specifikke rejse. Information af generel karakter er samlet på vores 'Værd at vide'-side. Du er også velkommen til at ringe til os med dine spørgsmål på 76125251 eller skrive til os via Messenger eller e-mail.

Ankomst til Málaga
Ved ankomst til lufthavnen i Málaga finder du vores danske rejseleder i ankomsthallen lige efter toldkontrollen. Når du først har passeret toldkontrollen, kan du ikke komme tilbage igen. Det er derfor vigtigt, at du har alle dine kufferter og tasker med.

Når alle gæster er kommet igennem toldkontrollen, går vi samlet ud til vores bus, der kører direkte til retrætet. Ved ankomst til retrætet skal du aflevere dit pas ved tjek ind. Herefter udleveres der værelsesnøgler. Passene kan hentes igen dagen efter, når de er blevet registreret.

Første inkluderede måltid er aftenmåltidet på ankomstdagen.

Drikkepenge
I Spanien er det normalt at give drikkepenge, men det forventes ikke på retrætet. Indkomsten er lav, og specielt for de lavtlønnede (rengøringspersonale og chauffører) er drikkepenge med til at få husholdningsbudgettet til at hænge sammen.

Det er normalt, at man lægger lidt i drikkepenge til rengøringen, hvis man har været tilfreds. EUR 10-20 den sidste dag er passende. Har man været på heldagstur, vil EUR 5 til chaufføren være passende. Når man spiser på restaurant udenfor retrætet, er det normalt at runde op med 8-10 %.

Gæst i et andet land
Som gæst i et andet land er det vores opgave at tilpasse os de lokale skikke. Eksempelvis tager spanierne lettere på aftaler end vi nordboere – især når det kommer til det med tidspunkter. Tingene er heller ikke så velorganiserede som i Skandinavien, og du kan derfor godt opleve, at tingene tager lidt længere tid, end vi er vant til.

På retrætet har personalet f.eks. hver især flere arbejdsopgaver og vil derfor både være i morgenbuffetten og i baren om eftermiddagen, samtidig med at de hjælper til i køkkenet. Derfor er der ikke konstant bemanding i baren eller i receptionen, og det kan give lidt ventetid. Lad det ikke blive et irritationsmoment. Prøv at være tålmodig og lad tiden flyde. Det hører sig til i syden og er en del af den spanske kultur. Tag det som en oplevelse, og nyd, at du er på ferie. Det fører som regel ikke noget godt med sig, hvis man begynder at skælde ud eller irettesætte.

Spanierne er generelt livsglade og venlige, men deres attitude og sprogbrug kan virke mere fandenivoldsk, end vi er vant til fra Danmark. Faktisk er spansk kultur generelt mere konservativ end dansk kultur. Spaniere er for det meste meget velklædte, og så er de i udgangspunktet ikke dus første gang, man mødes. På retrætet opleves de lokale spanieres service og adfærd særdeles venlig, imødekommende og gæstfri.

Håndklæder
Alle værelser har ansigtshåndklæder samt almindelige håndklæder. Poolhåndklæder kan hentes i receptionen. Der er håndklædeskift tre gange i løbet af opholdet samt efter behov. Man skal blot lægge håndklædet på gulvet eller give personalet besked. 

Indkøb i udlandet
Vi kan desværre ikke gå ind i sager, hvor en gæst føler sig dårligt behandlet af forretninger eller handlende uanset eventuelle oplysninger fra rejselederen. Såfremt du ønsker at købe varer i udlandet til senere hjemsendelse, tilråder vi, at du sikrer dig korrekte oplysninger om reglerne for indførsel i Danmark, herunder behovet for særlige certifikater.

Læge
Nærmeste læge ligger ca. 30 minutter fra retrætet.

Medicin
Nærmeste apotek ligger i forbindelse med lægeklinikken 30 minutter fra retrætet.

Mindfulnessværksted
På retrætet har vi et åbent mindfulnessværksted med et lille bibliotek, hvor du kan komme og gå, som du vil, eller låne rekvisitter med fra. Vi har bl.a. yogamåtter, staffelier, pensler, farveblyanter og olie- og akvarelmaling samt bøger, musik-CD’er og puslespil.

Mindful yoga
Den yoga, vi dyrker på retrætet, er en meget blid form for Yin yoga. Yogaen er teknisk ukompliceret og kræver ikke forhåndskendskab til yoga. Øvelserne fokuserer på åndedræt og kropsbevidsthed og ikke på fysik. Øvelserne kan udføres af stressramte, fordi de ikke er fysisk krævende, men tværtimod har en stressdæmpende virkning.  

Du behøver ikke medbringe egen yogamåtte. Vi har alle remedier på retrætet.

Pas og visum
Husk gyldigt pas. Et pas, der udløber under rejsen, er ugyldigt. For rejser til Spanien kræves der ikke visum for danske statsborgere eller for statsborgere fra andre EU- eller EFTA-lande.

Bestil nyt pas i god tid, og beregn mindst én måned. Danske statsborgere, som har glemt sit pas, eller som ikke har fået fornyet sit pas i tide, kan købe et nødpas (provisorisk pas) ved henvendelse til politiet i afrejselufthavnen.

For udenlandske statsborgere og personer med fremmedpas gælder særlige regler, og der kan være visumkrav. Den rejsende er selv ansvarlig for eventuelt visum. Undersøg altid i god tid om visum er påkrævet hos den spanske ambassade og i givet fald, om det skal udstedes inden afrejse eller ved ankomst.

Eventuelle udgifter til visering påhviler den rejsende og er rejsebureauet uvedkommende.

Prisniveau
Forvent at prisniveauet i Andalusien er 36-52 % lavere end i København (nov. 2019).

Påklædning
Selve opholdet handler om at slappe af. En del af det at slappe af handler om at være afslappet klædt. Vi lægger op til praktisk fritidstøj om dagen og ’smart casual’ om aftenen, dvs. polo/skjorte og pæne shorts eller lange bukser til mænd, samt skjorte/bluse, shorts/lange bukser eller afslappet uformel kjole/nederdel til kvinder. Vi fraråder højhælede sko eller stiletter på grund af ujævnt terræn.

I det sene efterår og det tidlige forår kan aftenerne være kolde, og dagtemperaturerne kan svinge, så husk at medbringe en varm trøje. Både i marts/april og oktober/november måned kan vejret byde på høj sol og godt 20 grader, men der kan også være enkelte dage med byger og blæst samt noget lavere temperaturer.

Husk nogle gode vandresko samt strømper, solcreme og solhat/kasket til vandreturene.

Det er en god ide at medbringe et sæt sportstøj eller løstsiddende tøj til brug på de dage, hvor der er Mindful yoga.

Specialmad – vegetarisk – glutenfrit
Såfremt du ønsker specialmad (diabetiker, allergiker, vegetar etc.), skal vi bede dig meddele os det ved rejsebestilling samt igen ved tjek ind på retrætet, så vil der blive taget højde for det i løbet af opholdet.

Swimmingpool
Retrætets swimmingpool er som udgangspunkt åben året rundt med undtagelse af perioder med eksempelvis voldsom blæst og regn. Ved poolen er der gratis solstole. Poolhåndklæder kan hentes i receptionen. Håndklæderne skiftes tre gange om ugen samt efter behov, man skal blot selv sige til.

Idet poolen er uopvarmet, varierer pooltemperaturen i løbet af dagen. Typisk er poolen 4-5 grader koldere om morgenen end om aftenen. Poolens max. temperatur ligger på ca. 16-18 grader i april og oktober.

Sæson og deltagerantal
I det sene efterår og det tidlige forår er dagtemperaturerne stadig noget højere end i Danmark. Der kan være dage med over 20 grader, og ellers ligger gennemsnitstemperaturen på 18 grader. Det er helt optimalt vejr for vandreture i bjergene, når det netop ikke er for varmt, og solen ikke har for meget magt.

Enkelte dage kan byde på byger, og det kan blæse op, hvilket får duften af naturparkens grantræer frem. Men det betyder også, at dagene kan være kølige, og det kan blive nødvendigt med lange bukser og en varm trøje eller sweater i løbet af dagen. Så medbring tøj, der kan holde dig varm og korte ærmer og shorts/nederdel til de dage, der byder på høj sol. Poolen indbyder i disse måneder til en frisk dukkert, men den er ikke opvarmet.

Alle rejser gennemføres ved minimum 10 deltagere. Grupperne kan variere i størrelse og være på op til 30 personer.

Telefon og netværk
Der er begrænset mobildækning på retrætet.

Tøjvask
Der er mulighed for at få vasket tøj på retrætet. Der afregnes direkte med retrætet.

Valuta
Valutaen i Spanien er Euro. Kursen er ca. 745, dvs., at 100 euro svarer til ca. 745 danske kroner.

Vand
Vand kan købes på flaske på retrætet. Vandet i hanen er ikke tilsat klor og dermed ikke godkendt af regeringen som drikkevand. De lokale samt personalet på retrætet drikker dog vandet direkte fra hanen. 

Vandresko/-støvler/-stave
Vi anbefaler, at du medbringer et par lukkede vandresko eller vandrestøvler. Åbne vandresandaler kan også bruges, men vær opmærksom på, at du let kan få småsten i sandalerne, når vi går på de små stier. Til gengæld fylder de ikke så meget i kufferten.

Er du glad for at gå med vandrestave, er det en god ide at medbringe dem på rejsen. Vi har desværre ikke mulighed for at stille vandrestave til rådighed, så de skal altid medbringes hjemmefra.

Værdigenstande
Hoteller og restauranter påtager sig ikke ansvaret for værdisager, hvorfor det anbefales ikke at medbringe store beløb i kontanter, kostbare smykker og lignende. Endvidere anbefaler vi at deponere værdisager i boks eller i receptionen.

Værelsets aflevering
Ifølge internationale hotelregler skal værelset forlades senest kl. 10.00 sidste feriedøgn. Værelset skal være klargjort til nye gæster senest kl. 15.00. Det endelige tidspunkt for aflevering af værelset i forbindelse med hjemrejsen oplyses af rejselederen. Sker afrejsen sent på dagen, vil der dog oftest være adgang til et fælles værelse, hvor der kan skiftes tøj m.m. inden afgang.

WiFi
Der findes gratis trådløs internet i receptionsområdet. Vi anbefaler at begrænse brugen af e-mails, SMS og mobiltelefoni på retrætet. Hvis der skal foretages nødvendige opkald, henstiller vi til, at man går en tur eller diskret sender en SMS.

 

Få tilbud og nyheder via e-mail.
Vi sender kun ud, når vi har noget på hjerte

 

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer jeg samtidig Tid til ros privatlivspolitik.