Man-fre 09.00-16.00

Min billet

Hvorfor meditere?

Af Lisbeth Tobiesen

Når mennesker oplever stress, reagerer koppen i virkeligheden instinktivt. Den forbereder os helt enkelt på, at nu skal der kæmpes eller flygtes (fight or flight). Det ligger i os urkulturelt, og det er nyttigt i situationer, hvor vi er udsat for ekstrem fare.

Derimod er det ikke gavnligt for os, at kroppen er i en konstant alarmtilstand, hvis vi er udsat for en langvarig stressbelastning. Meditation modvirker kroppens reaktioner på stress, genopretter kroppen til en rolig tilstand og hjælper den med at hele sig selv. Deri ligger også en naturlig forebyggelse af nye stressreaktioner.

Fordelene ved meditation

Der er mange fordele ved meditation, udover at meditation afhjælper fysiske reaktioner på stress. Når du mediterer sænkes din puls, din vejrtrækning bliver dybere, og du bruger ilt mere effektivt, dit blodtryk normaliseres, og du sveder mindre. Binyrerne producerer mindre cortisol, og sindet ældes i et langsommere tempo. Meditation forbedrer dit immunforsvar og øger din kreativitet. Mennesker, som mediterer regelmæssigt, har nemmere ved at finde kontakten til sig selv og være tro mod sine værdier og behov og oplever øget livskvalitet.

Meditation kræver ikke noget udstyr. Meditation kræver tid og et privatrum 10-20 min. hver gang, og jo oftere du mediterer, des mere vil du mærke, hvordan dit velbefindende øges. Mennesker med fysiske begrænsninger kan finde det nemmere at praktisere meditation end hård fysisk motion. Er du stressbelastet er motion med høj puls et ”no go”. Derimod er daglig bevægelse, f.eks. en gåtur i naturområder, en afhjælpning og kan foregå som meditativ praksis, også kaldet aktiv meditation.

Meditation indebærer, at du sidder eller ligger i en afslappet stilling og klargør dit sind. Du kan fokusere på noget afslappende musik eller på din egen vejrtrækning eller være helt fri for at fokusere på noget og bare lad dine tanker og dit sind være i ro. Sørg for at have en dyb og afslappende vejrtrækning, og kommer der tanker eller billeder i dit sind, så registrer dem blot og accepter, at tankerne kommer og går, uden at tænke eller føle noget om dem.

Det er nødvendigt at have mindst 5 til 20 minutters frirum til at bringe sindet i ro. Sæt tid af og få en blid klokke eller noget musik til at spille efter f.eks. 20 minutter for langsomt at gøre dit sind og din krop klar til at komme tilbage til hverdagen og til nuet igen.

Guidede meditationer, som kan købes på cd, kan også være en tilgang til at forberede kroppen på at gennemføre meditation.

På Tid til ros mindfulnessrejser kan de, som har lyst, dagligt deltage i den guidede meditation og afspænding. Vi introducerer dig til meditation i starten af dit ophold og tilbyder hver dag en fælles meditation på 20 minutter, som foregår i en lukket og privat atmosfære, hvor kun gæster på retrætet og retrætets undervisere deltager.

Derudover vil du lære nogle skønne mindfulnessøvelser, som du selv kan udføre i naturen, når du har lyst og lyst. Disse øvelser kan med fordel udføres som aktiv meditation.

 

Denne artikel om meditation og guide til meditation er skrevet af stress coach Lisbeth Tobiesen

Lisbeth Skøtt Tobiesen (1975)
Ergoterapeut, mindfulness-instruktør og certificeret stress-coach fra Matzau Erhvervspsykologer. Lisbeth har arbejdet med stressforebyggelse og -behandling de seneste seks år, dels i psykiatrien, dels som arbejdsmiljørådgiver i det private.

 

En verden af skønne muligheder

Se vores store udvalg af rejser

 

Yogarejse til Enagron, Kreta

Vandrerejse til Enagron, Kreta

Mindfulnessrejse til Enagron, Kreta



Mindfulnessrejse til Rhino Lodge, Sydafrika

Yogarejse til Sunshine Marine Logde, Zanzibar

Yogarejse til Talalla Retreat, Sri Lanka

Mindfulnessrejse til The Spa, Koh Chang

Mindfulnessrejse til Cerro de Hijar, Andalusien

Yogarejse til Castillo de Monda, Andalusien

Yogarejse til Pondok Sari, Bali

Mindfulnessrejse til Alam Anda, Bali

Yogarejse til Paradisos Hills, Cypern