Man-fre 09.00-16.00

Min billet

Værd at vide om den antiinflammatoriske kost

Er antiinflammatorisk kost bare endnu en ny kostdille eller er der noget om snakken? Det må være op til dig at bedømme, for som med så meget andet, er vi forskellige som mennesker.

Men du kan læse med her og bliv klogere på kosten og hvad den indebærer. Her har vi samlet meget af den information som mange er nysgerrige på og stiller spørgsmålstegn ved, om antiinflammatorisk kost. 

Hvorfor antiinflammatorisk kost

Som navnet antyder, så er hovedtanken at kosten nedsætter inflammation i vores krop. Men hvorfor opstår inflammationer og er det skadeligt for os?

Inflammationer er i virkeligheden kroppens immunforsvars reaktion på en skade, stress, noget fremmed i kroppen mm., som den vil helbrede eller nedbryde.

Så inflammation er noget godt, hvis den er kortvarig. Hvornår bliver det så skadeligt for os? Nogle af os har konstant en lille inflammation i kroppen, som for mange udvikler sig til en kronisk inflammation.

Den form for inflammation kan bl.a. opstå af usund kost over længere tid, stress mm.

Ved en længerevarende irritation, bliver kroppen bliver overbelastet, og den kan ikke længere nedbryde belastningen og arbejder nu konstant. Det tærer på kroppen og det kan videre forårsage forskellige gener og sygdomme i kroppen.

Ved at spise antiinflammatorisk, skulle kroppen kunne nedbryde inflammationerne og man opnår en væsentlig bedring, fysisk og psykisk. Man kan også forebygge kronisk inflammation og andre kan opleve en fuldkommen helbredelse.

Hvad består antiinflammatorisk kost af?

Den antiinflammatoriske kost har sin egen kostpyramide med bestemte fødevarer. Det man bør spise store mængder af, og gerne hver dag, er fede fisk såsom makrel, laks og sild, skaldyr, grøntsager, kål, avocado, ingefær, hvidløg, bær og vand.

Det du bør spise næstmest af, er frugt, æg, kylling, magre fisk såsom torsk, sej eller rødspætte, sojaprodukter, quinoa, bønner, linser, rodfrugter, nødder, urtete, sunde olier, krydderier og urter.

Det anbefales at minimere rødt kød, mælkeprodukter, ost, mættet fedt, kartofler, forarbejdet korn, hvidt brød, pasta og ris. Og hold dig helst helt fra raffineret sukker, slik, alkohol, chips og dårlig fastfood.

En anden fordel ved at spise en sund kost er at dit blodsukker stabiliseres og du har ikke lyst til usund mad længere. En sidegevinst kan være et vægttab.

Hvem gavner det særligt at spise en antiinflammatorisk kost

Vi kan vist blive enige om, at det er gavnligt for alle at spise sundt.

Men hvilken kostform man vælger, er et personligt valg. Det er forskelligt, ifølge ernærings- og husholdningsøkonom Martin Kreutzer, som er en af de førende fortalere for antiinflammatorisk kost, hvor stor gevinsten ved antiinflammatorisk kost kan være.

Det kommer an på hvilken lidelse og hvor svære problemer man har. Antiinflammatorisk kost anbefales dog særligt til personer med sukkersyge, diverse gigtlidelser som leddegigt og slidgigt, kredsløbssygdomme, overbelastningsskader, sklerose og demens.

Det er dog vigtigt at påpege at det ikke er en mirakelkur.

Fakta

Kaffen er ofte udskældt, men du behøver ikke at undvære din kaffe på en antiinflammatorisk kost. Du kan fint drikke et par kopper om dagen. Det er ligesom med så meget andet, alt med måde.

Æg og antiinflammatorisk kost

Hvilken form for protein bør jeg spise? Æg indeholder meget protein og er et af de animalske proteiner som det anbefales at spise på en antiinflammatorisk kost, sammen med kylling og fisk.

De anbefales særligt fordi de er lette at fordøje og ikke er så hårde ved vores system generelt. Rødt kød kan til gengæld være inflammationsskabende og bør spises i meget små mængder.

Men ægget behøver du heldigvis ikke at undvære til morgenmaden.

Morgenmad på en antiinflammatorisk kost  

Nu vi er ved morgenmaden, så er der mange andre lækre ting du kan spise, ud over æg.

Antiinflammatorisk kost vægter grøntsager og sunde olier højt, så måske du kan overveje at spise aftenens grøntsagswok til morgenmaden, eller bare at spise grøntsagerne rå.

Avocado er også højt på den antiinflammatoriske liste, særligt for dens sunde fedtstoffer og antioxidanter.

Så dem kan du bare spise masser af. Måske du bare har lyst til en lækker smoothie med bær, frugt og grønt eller sojayoghurt med frugt. Velbekomme. 

Tarmen og antiinflammatorisk kost

Vi hører efterhånden meget om tarmens flora og dens betydning for vores helbred.

Ved at spise f.eks. raffineret sukker, rødt kød og usunde fedtstoffer, sker der under fordøjelsesprocessen en udskillelse af stoffer, som er med til at skabe inflammation i tarmsystemet.

Derfor frarådes disse fødevarer i en antiinflammatorisk kost og i stedet anbefales der masser af frugt og grønt som er med til at bevare og genopbygge tarmens gode bakterier, og dermed vores immunforsvar.

Kan jeg slippe af med min gigt hvis jeg spiser efter en antiinflammatorisk kost?  

Gigtforeningen lover ikke at den antiinflammatoriske kost kan helbrede, men de taler om, at det er en sund livsstilsændring der kan lindre på smerter og symptomer.

Det er kendt at fede fisk indeholder gode fedtstoffer som omega-3-fedtsyrer, som er med til at lindre gigt. Og så er det måske slet ikke så tosset at spise flere grøntsager og springe den røde bøf over lidt oftere.

En anden ting er, at motion også er en del af anbefalingerne ved en antiinflammatorisk kost, og det er godt for vores led. Måske det i sidste ende er win-win? 

https://www.gigtforeningen.dk/nyheder/2020/1-halvaar/anti-inflammatorisk-kost-ikke-en-mirakelkur-men-en-livsstil/

Rosacea og antiinflammatorisk kost

Er du en af dem som bøvler med hudlidelsen Rosacea, kan du med fordel spise efter en antiinflammatorisk kost.

Hudsygdommen er kronisk og det man ved er, at det er en betændelsestilstand i talgkirtlerne og at lidelsen blusser op ved inflammationer i kroppen.

Det anbefales derfor blandt andet at spise basiske fødevarer såsom frugt og grønt. Det er netop også hvad den antiinflammatoriske kostpyramide anbefaler at du spiser mest af. Det er måske værd at afprøve.  

Psoriasis antiinflammatorisk kost  

Det samme gør sig gældende for Psoriasis, som også er en betændelsestilstand der bl.a. blusser op ved inflammationer.

Der kan være forskellige årsager til inflammationerne, men noget af de værste triggere er stress og alkohol. At spise efter en antiinflammatorisk kost anbefales, som en af de behandlingsformer, der kan holde det nede.

Du kan få mere information hos din læge, hvis du har lyst til at afprøve det.  

Opskrifter på antiinflammatorisk kost  

Nu tænker du måske; ”og hvordan kommer jeg så i gang med det her”?

Der er rigtig meget information og opskrifter på nettet. Hvis du søger en kogebog med mange spændende opskrifter, er der to vi kan anbefale:

Antiinflammatorisk kost for begyndere. Af Elizabeth Nebelong

Og

Anti-inflammatorisk kost: sluk branden der hærger kroppen indefra af. Af Anne Larsen & Martin Kreutzer

Held og lykke med det.

 

Andre artikler der måske vil interessere dig 

Se liste med alle vores artikler - Klik her!

Meditation til søvn
Guide til meditation
Meditation for mænd
Søvnproblemer i overgangsalderen