Man-fre 09.00-16.00

Min billet

 

Der er desværre ingen afgange til denne destination i år.

 

Er du interesseret i at læse om lignende rejser og programmer? 

Vælg dit foretrukne tema nedenfor for at blive dirigeret over på den rigtige side.

God fornøjelse!

 

Poolrestaurant på Sunshine Marine Lodge

Yoga
Enagron, Kreta

Læs mere
Værelserne på Sunshine Marine Lodge

Mindfulness
Enagron, Kreta

Læs mere
Yogarejser til Zanzibar

Vandrerejse
Enagron, Kreta

Læs mere

Højskoleophold på Enagron

15 eller 8 dage inkl. fly, undervisning og alle aktiviteter, samt økologisk halvpension og danske undervisere.

Se store billeder

Højskole på Kreta

15 eller 8 dage med fokus på græsk kultur, historie og mytologi, samt undervisning i Zorbas dans, yoga og kreative fag

Bestil dit højskoleophold til Kreta nu - klik her!

Vores højskoleophold på Kreta er for alle, der ønsker at opleve retrætestemningen på Enagron, og samtidig have mere tid til at gå i dybden med den græske kultur, som den udleves i det kretensiske højland. 

Vi dyrker fællesskabet, autenticiteten og det gode liv. Vi bor godt og vi spiser godt. Vi lærer om græsk mytologi, kultur og historie. Vi vandrer i naturen, synger sammen og dyrker yoga. Og som altid er alt hvad vi laver fuldstændig kravfrit.

Kravfriheden går altid forud for fællesskabet, så ingen skal deltage i noget de ikke har lyst til eller brug for. Man bestemmer fuldstændig selv hvor meget man ønsker at deltage i, og man skal hverken melde til eller melde fra.

Hvis man ønsker at deltage, møder man bare op. Har man mere brug for noget andet, så gør man bare det. Det gælder både i forhold til undervisningslektionerne, de mange inkluderede aktiviteter og fællesspisningen. 

Der er aktiviteter hver dag, som man kan deltage i hvis du har lyst. Foruden det faste daglige ritual med morgensang og -meditation, vil der blive undervist i græsk kultur og mytologi, kunsthåndværk og Zorbas.

Derudover vil der være mulighed for at deltage i fem forskellige vandreture i naturen og fem forskellige eftermiddagssessioner med yoga.

Du kan vælge at deltage i højskoleopholdet alene, eller du kan deltage sammen med en anden. Vi har mange der rejser alene,  men også en del der rejser sammen to og to. Og vi har både hotelværelser og delevenlige studiolejligheder.

Der er mulighed for at komme på vores højskole enten 8 eller 15 dage. 

Se priser og datoer - klik her!

Økologisk landkøkken 

Vores højskoleophold på Kreta foregår på Enagron, som du måske kender i forvejen fra vores populære mindfulness-, yoga- og vandrerejser.

Stedet er kendt blandt vores gæster for sit fantastiske køkken. Her serveres skønne lokale retter, der alle er lavet af lokale økologiske råvarer. Menuen er varieret og består af en blanding af gamle kretensiske egnsretter og græske klassikere. Eksempelvis græsk bondesalat, hjemmebagt brød fra stenovn, kød fra fritgående dyr, græske oste, røget lammekød, kartoffelkager, fyldte grøntsager, og nogle helt fantastiske desserter.

Maden er fyldt med smag og tilpas krydret med, citron, friske urter og oliven. Menuen er velegnet for vegetarer og kan let tilpasses veganere. 

Morgenbuffeten består af hjemmebagt brød med ost og olivenolie, variationer af æg, hjemmelavet marmelade og müsli, samt tærte med feta, frisk frugt og salat fra haven. Salaten bliver serveret med fetaost og olie/eddike. Derudover bliver der serveret friskpresset juice, økologisk kaffe, grøn te, sort te og hjemmelavet urtete. Der er desuden et lille udvalg af forskellige morgenmadsprodukter. 

Til frokost har restauranten åben for a la carte med et varieret udvalg af frokostretter på menuen (for egen regning - afregnes direkte). Frokosten kan eksempelvis bestå af hjemmelavet lun zucchinitærte med græsk salat, fetaost, hjemmepresset olivenolie og friskbagt brød. 

Aftensmaden er inkluderet og serveres ved langbord for dem, der har lyst. hvis man ønsker at spise alene, kan man spise på værelset eller i en af de mange små hyggelige kroge. 

menuen om aftenen består altid af tre retter. Forretten er som oftest en frisk salat med olivenolie og hjemmebagt brød fra stenovn eller en lækker hjemmelavet tærte med grøntsager eller kød. Hovedretten kunne eksempelvis bestå af fritgående lam grillet over bål eller en hjemmelavet moussaka. 

Til dessert serveres typisk hjemmebagt kage, som man deler med de andre ved bordet.

Der er inkluderet et glas rød- eller hvidvin til hvert aftenmåltid, samt vand og den lokale snaps (raki) til desserten. 

Bestil dit højskoleophold på Kreta nu - klik her!

Program for rejsen til Enagron (Højskoleophold)

15 dage med 14 nætter eller 8 dage og 7 nætter på retrætet. Dansk rejseleder og danske undervisere under hele opholdet.

Se priser og datoer - klik her!

Dag 1

Velkommen til Enagron

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

I dag er det afrejse fra Kastrup Lufthavn, vi anbefaler at du møder op i lufthavnen i god tid, så du har tid til at tage tingene med ro og måske nå at nyde en kop kaffe eller the i en af lufthavnens mange caféer.

Ved ankomsten ved Kreta bliver du mødt af vores dansktalende rejseleder. Herefter kører vi direkte til retrætet i privat bus. Turen vil cirka tage én time.

Bestil din egen rejse nu - klik her!

Enagron velkomstskilt

Dag 2

Velkomstmøde og havevandring

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

I dag holder vi et velkomstmøde, hvor vores undervisere vil præsentere sig selv. Vi vil også komme lidt ind på vores KRON-koncept, som er hele idégrundlaget for Tid til ro.

Efter velkomstmødet har vi arrangeret en havevandring, hvor vi vil komme på en guidet tur rundt på Enagron.

Du kan læse mere om havevandringen her!

Resten af dagen kan du bruge til at slappe af i eller lære nærområdet at kende.

Gå til rejsebestilling - klik her!

Receptionen på retrætet Enagron

Dag 3

Hatha yoga og kunstvandring

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Hvis du føler for det fra om morgenstunden, så har du mulighed for at deltage i morgenens hatha yogasession. Efter yoga vil der være arrangeret en morgenmadsbuffet.

For dem der ikke deltager i yogaen, så starter buffeten fra klokken 8

Hen på formiddagen inviterer vi på en kunstvandring rundt på Enagron. Her vil Vasilis fortælle om den kunst der er tilknyttet Enagron.

Bestil dit eget højskoleophold - klik her!

Kretas smukke gader

Dag 4

Vandretur til højlandet og eftermiddagsyoga

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Vi har i dag arrangeret en vandretur til højlandet. Turen er helt enestående på grund af dens udsigt. Vi går på toppen af den kretensiske højderyg hen til byen Doxaro

Turen er cirka 19 kilometer lang og tager 7-8 timer. Vi går efter tidlig morgenmad, og så er vi hjemme på retrætet ved sen eftermiddag.  Du kan læse mere om vandreruten her! 

Om eftermiddagen vil en af vores yogainstruktører arrangere en yogasession med yin yoga, for dem som har lyst til at deltage.

Gå til bestilling af rejse - klik her!

Gæster på vandretur på Kreta

Dag 5

Introduktion til Mindfulness og akvarelmaling

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Dagen i dag begynder i ro og mag. Efter morgenmaden vil der muligt at blive introduceret til mindfulness. Det vil være kombination af oplæg og øvelser med udgangspunkt i mindfulness.

Efter introduktionen vil der være åbent værksted med fokus på akvarelmaling, og ellers så er der ikke andet på programmet.

På Enagron er det altid muligt selv at finde et sted til at dyrke yoga. Det er også muligt at låne stedets cykler og udforske nærområdet på egen hånd, hvis man har lyst til det.

Se priser og datoer - klik her!

Meditation med Tid til ro på Kreta

Dag 6

Vandretur til den gamle forsyningssti og eftermiddagsyoga

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

I dag er der endnu en vandretur på programmet. Efter tidlig morgenmad vil der mulighed for at deltage i denne vandretur, hvor vi går ad den gamle forsyningssti.

Du kan læse mere om vandreruten her!

Om eftermiddagen vil der være mulighed for at deltage i en yin yogasession.

Book din egen rejse - klik her!

Vandretur til hyrden på Kreta, Enagron

Dag 7

Oplæg om græsk historie

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

I forlængelse med vores kunstvandring tidligere i ugen, vil der i dag være et oplæg om græsk historie og kultur. Vi har tilknyttet en ekstern underviser som vil dele ud af sin faglige viden om græsk historie og kultur.

Efter oplægget, så er dagen din. Vi har som altid åbent værksted, hvor du kan låne malergrej, bøger og mindfulnesskort, som du kan bruge lige som du ønsker.

Hvis du har lyst til at afprøve at lave keramik, så har retrætet en drejeskive, som du frit kan benytte.

Se priser og datoer - klik her!

Enagron lyserød bygning og blomster

Dag 8

Undervisning i græsk folkedans

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

I dag kan du sove længe og bruge formiddagen på lige det som du har behov for.

For dem der har valgt højskole med 8 dags varighed er det sidste dag på Enagron. Efter morgenmaden er det tid til at få pakket og sagt farvel til personalet og de andre gæster som bliver lidt længere.

Efter morgenmaden er det tid til at få sagt farvel til dem der kun har valgt at være på højskole i 8 dage personalet på Enagron, inden vi bliver kørt til lufthavnen i privat bus. 

Hen på eftermiddagen vil vi byde op til dans for dem der har lyst. Vi vil her lære trinene til den græske folkedans Zorbas.

 

I dag sender vi dem afsted, som har valgt være på højskole 8 dage. 

Læs mere om hvad zorbas er - klik her!

Bestil din egen rejse - klik her!

Gruppevandring i Enagrons naturskønne omgivelser

Dag 9

Byvandring og gudstjeneste i Axos

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Efter morgenmaden er der mulighed for at deltage i en byvandring til Axos, og for dem der har lyst, så kan man deltage i lokale gudstjeneste.

Du kan læse mere om byvandringen her!

Hvis man har lyst efterfølgende, så kan man blive i byen og spise middagsmad i en af byens små taverner.

Bestil din egen rejse - klik her!

Smuk historisk kirke i Grækenland

Dag 10

Vandretur til det lokale kloster og yin yoga

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Efter morgenmaden er der arrangeret en ny vandretur til det lokale kloster. Her medbringer vi en madpakke, som vi spiser når vi er ankommet til klosteret.

Hvis vi er så heldige at munken er hjemme, så plejer han at byde os på lidt hjemmebrændt raki, som er en form for brændevin.

Læs mere om turen her!

Vi kommer hjem til retrætet om eftermiddagen, og hvis man har lyst efter en god vandretur, så kan man deltage en yin yogasession.

Bestil din egen rejse - klik her!

Glade kunder på Kreta, Enagron sammen med Tid til ro

Dag 11

Kretensisk Madlavning

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

For dem der har lyst til at lave lokalt kretensisk mad, så har du muligheden for det i dag.

Her vil du få et indblik i hvilken mad de lokale spiser, og hvordan de tilbereder det.

Efter madlavningen bliver det afsluttet med fællesspisning

Bestil din egen rejse - klik her!

Poolen på Enagron

Dag 12

Vandretur i bjergene med besøg hos hyrden

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

I dag invitere på højskoleopholdets sidste vandretur. Denne gang er det en vandretur i bjergene, hvor vi besøger en af de få fåre- og gedehyrder der er tilbage.

Du kan læse mere om vandreruten til hyrden her!

Vi får her et indblik i dagligdagen for hyrden og sin kone. Vi kommer hjem til retrætet om eftermiddagen.

Bestil din egen rejse - klik her!

Enagron - Trappe med blomster på

Dag 13

Oplæg om græsk historie

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

I dag vil vi runde oplæggene om græsk historie af, da det er det sidste oplæg vi har for denne gang.

Ellers så har du rig mulighed for at slappe af i dag og måske bruge tiden på at reflektere over de ting som du har lært.

Som altid så er mindfulnessværkstedet åbent, her har du mulighed for at låne nogle mindfulnesskort, bøger eller malergrej.

Bestil din egen rejse - klik her!

Vandretur med gæster fra Tid til ro ud til hyrde

Dag 14

Hatha yoga og solnedgang ved Agioi Apostoloi

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Dagen begynder med hatha yoga for de morgenfriske.

Efterfølgende vil der morgenmad og ellers så er der ikke andet på programmet før om aftenen, hvor vi invitere til solnedgang ved Agioi Apostoloi, som er en smuk gammel kirke.

Her vil vi byde på lidt godt til ganen i form af nogle bobler eller juice for dem som har lyst til det.

Bestil din egen rejse - klik her!

Enagrons smukke natur

Dag 15

Hjemrejse til Danmark

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Efter morgenmaden er det tid til at få pakket og sagt farvel til personalet på Enagron, inden vi bliver kørt til lufthavnen i privat bus. 

Flytider kan variere. De præcise flytider vil fremgå af det personlige billetrejsebevis, der tilsendes efter booking af rejsen.

Vi har dansktalende personale i lufthavnen, som hjælper med at få tjekket ind og assistere, hvis der er behov for det. Flyvetiden hjem til Kastrup er ca. 3 t. 30 min.

Bestil din egen rejse - klik her!

Klokker i træ på Enagron

Programmet er vejledende. Ved ankomsten til Kreta udleveres det endelige program. Det endelige program tager bl.a. højde for vejret. Indholdsmæssigt vil der ikke være forskel på det vejledende program og det endelige program. Kun rækkefølgen kan være ændret.

Priser og datoer

NB: Har du problemer med at bestille, så ring til os på 69162024, eller skriv til os på Messenger.

På denne side viser vi den billigste ledige totalpris pr. person ved to personer inkl. fly, transfer og bagage. Klik på 'Bestil nu'-knappen for at se priser for andre værelseskategorier og enkeltværelser.

 

Garanteret afgang
Vi garanterer at vi er nok deltagere til at gennemføre alle vores flyrejser på denne side.
Vi lægger nemlig ikke flere rejser op, end vi ved vi kan sælge.

Hvis vi aflyser af andre årsager, får du alle dine penge tilbage - kontant indenfor 14 dage!

 Vi aflyser automatisk, hvis Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser.

 

Prisen inkluderer:

Flyrejsen:

 • Flybillet til Kreta t/r med direkte fly
 • 20 kg indtjekket bagage samt 5 kg håndbagage
 • Modtagelse i lufthavnen på Kreta af vores danske personale samt transfer til retrætet t/r

Opholdet:

 • 14 eller 7 nætter på det naturskønne Enagron Ecotourism Village
 • Indkvartering i individuelt indrettede værelser eller lejligheder med eget bad og toilet samt balkon eller terrasse og aircondition
 • Frisk frugt samt kaffe og te på værelset
 • 14 eller 7 gange økologisk morgenbuffet
 • Økologisk frokost i bjergene hos en af de lokale hyrder
 • Økologisk picnic ved klostret
 • 14 eller 7 gange økologisk 3-retters aftenmenu inkl. et glas vin til maden (menuen varierer dag for dag)
 • Alle måltider tilberedes efter gamle opskrifter, og der anvendes hovedsageligt økologiske råvarer, hvoraf de fleste dyrkes på stedet

Temaaktiviteter fra den 9.-16. april:

 • Havevandring med fokus på retrætets mange planter, træer og urter samt efterfølgende smagning af te og olivenolie (2 timer)
 • Vandretur på den gamle forsyningssti, brugt under Anden Verdenskrig. Vi går blandet andet på en udtørret flod, oplever en gammel forladt landsby og kommer tæt på gåsegribbenes redepladser (8 timer - ca. 20 km)
 • Kort vandretur til drypstenshulerne og det lokale træskærermuseum (5 timer ca. 10 km)
 • Vandretur til landsbyen Doxaro (7-8 timer - ca. 19 km)

Temaaktiviteter fra den 16.-23. april:

 • Vandretur til hyrden. Inkl. frokost tilberedt over bål (6-7 timer - ca. 15 km) 
 • Vandretur til det lille kloster. Her spiser vi medbragte madpakker (5 timer - ca. 8 km) 
 • Vandretur til den historiske landsby Axos, inkl. ortodoks gudstjeneste (5 timer - ca. 8 km) 
 • Solnedgang og bobler ved den storslåede udsigt fra Agioi Apostoloi

Undervisning:

 • Introduktion til meditation og mindfulness (3 timer)
 • Undervisning i kretensisk madlavning, græsk historie og mytologi, Zorbas dans og akvarelmaling (5 timer pr. uge)
 • Åbent mindfulnessværksted, hvor man kan låne bøger, yogamåtter, musik-CD’er, farveblyanter, pensler, akvarel- og oliemaling
 • 3 ugentlige yogasessioner (Hatha og Yin for begyndere og lettere øvede - minimum 3 timer pr. uge)
 • Engelsktalende lokalguide og underviser i græsk kultur og mytologi, samt dansktalende oversætter
 • Dansktalende rejseleder og underviser under hele opholdet samt på alle udflugter og transfers
 • Dansktalende KRON-certificeret yogalærer og mindfulnessinstruktør
 • Dansktalende faguddannet underviser i kunsthåndværk

Øvrigt:

 • Alle skatter og afgifter forbundet med rejsen (undtagen græsk turistskat)
 • EU-pakkerejseansvarsforsikring for rejsearrangører
 • Bidrag til Rejsegarantifonden (Konkursdækning)

Prisen inkluderer ikke:

 • Drikkevarer (udover den inkluderede vin og raki)
 • Lommepenge og personlige indkøb
 • Ekstra aktiviteter (massage etc.)
 • Rejseforsikring og afbestillingsforsikring (Husk det blå sygesikringskort)
 • Græsk turistskat EUR 1,50 pr. værelse pr. nat (afregnes direkte med retrætet)

 

Programoversigt over højskoleophold på Enagron

 

Her ses et eksempel på et ugeskema for højskoleopholdet:

Dag 1
21.30
Lørdag
Ankomst og check-in
Dag 2
09.00-10.00
10.00-11.30
11.30-13.30
19.30
Søndag
Morgenmad
Velkomstmøde
Havevandring
Fællesspisning
Dag 3
07.30-09.00
10.00-12.00
19.30
Mandag
Hatha yoga
Kunstvandring på Enagron
Fællesspisning
Dag 4
09.00-16.00
17.30-19.00
19.30
Tirsdag
Vandretur til Doxaro
Yin yoga
Fællesspisning
Dag 5
10.00-13.00
14.00-16.00
19.30
Onsdag
Introduktion til mindfulness
Åbent værksted: Akvarelmaling
Fællesspisning
Dag 6
09.00-16.00
17.30-19.00
19.30
Torsdag
Vandretur på den gamle forsyningssti
Yin yoga
Fællesspisning
Dag 7
10.00-13.00
19.30
Fredag
Græsk historie og Mytologi
Fællesspisning
Dag 8
15.00-17.00
19.30
Lørdag
Zorba dans
Fællesspisning
Dag 9
08.30-12.00
19.30
Søndag
Byvandring og gudstjeneste i Axos
Fællesspisning
Dag 10
09.00-15.00
16.30-18.00
19.30
Mandag
Vandretur til det lokale kloster
Yin yoga
Fællesspisning
Dag 11
11.00-15.00
19.30
Tirsdag
Kretensisk madlavning
Fællesspisning
Dag 12
09.00-16.00
19.30
Onsdag
Vandretur i bjergene med besøg hos hyrden
Fællesspisning
Dag 13
09.00-13.00
19.30
Torsdag
Græsk historie og mytologi
Fællesspisning
Dag 14
07.30-9.00
18.00
19.30
Fredag
Hatha yoga
Solnedgang ved Agioi Apostoloi
Fællesspisning
Dag 15
14.30
Lørdag
Afgang fra Enagron

 

 

Restaurantens åbningstider 

08.00-10.30 Morgenmad
14.00-16.00 Frokost (for egen regning)
19.00-22.00 Aftensmad

For dem der har lyst, så arrangerer vi fællesspisning hver aften klokken 19.30

Vandring på Kreta

Havevandring på Enagron - ⭐

Denne havevandring er mere en gåtur end en vandring. Turen foregår på retrætets arealer, hvor vi kommer på en guidet tur rundt og ser stedets naturarealer.

Vores vært Vasilis vil fortælle om de urter der befinder sig på retrætet og fortælle om urternes mange medicinske egenskaber. Nogle af planternes historier placerer sig også i den græske mytologi.

Vi skal se, føle og sanse den uspoleret natur og til sidst smage, da turen bliver afsluttet med en tesmagning. 

Varighed: 1,5 time. 

Sværhedsgrad: Meget let

 

Vandretur til hyrden - ⭐⭐

Ved denne vandretur går vi op til hyrden.

Når vi kommer op til hyrden, får vi et indblik i hyrdens hverdag, der stort set går med at malke og lave ost. Nogle hyrder har helt op til 400 dyr og al malkning foregår med hænderne.

Vi plejer at blive inviteret indenfor i hyrdens lille stenhule, hvor han har sine ting liggende, og hvor han kan tage sig en lur i ly for den skarpe middagssol. Før i tiden boede hyrden i hulen året rundt, men i dag overnattes der kun i perioder.

Hyrdens hustru, Aphrodite, sørger for frokost, der tilberedes over åben ild ved hyrdens ildsted. Frokosten serveres i skyggen af det store lindetræ uden for hyrdens stenhule.

Det er en stor oplevelse at se, hvordan hyrderne stadig lever og arbejder som for 100 år siden. Udover malkningen kommer vi også til at se, hvordan ostene opbevares i små drypstenshuler i bjergvæggene.

Turen er forholdsvis lang, hvor der er også er nogle korte strækninger, hvor man skal bruge lidt teknik. Vi starter på en asfalteret vej, hvor vi går igennem landsbyen Axos. 

Når vi kommer ud på den anden side af Axos er der en lille sti som vi følger. Herefter kommer der en lang, jævn opstigning til hyrden. Opstigningen foregår på brede grusveje i åbent terræn med flot udsyn. 

Når vi kommer op på toppen kan det godt lufte lidt, så det kan eventuelt være praktisk med en lille jakke. Hvis det regner kan det godt være koldt og hvis det er varmt, så kan turen godt være ekstra hård, da der ikke er ret meget skygge på turen. 

Vi går samme vej ned, som da vi gik op - og turen er en af de lettere i forhold til op og nedstigningerne. 

Varighed: 2 - 2,5 time 

Sværhedsgrad: Let til moderat 

 

Vandretur til det lille kloster - ⭐⭐⭐

Denne tur fører os til et kloster, som ligger på toppen af et lille bjerg, hvor der er udsigt til dalen og de omkringliggende landsbyer.

En smuk tur på brede grusveje gennem oliven-, appelsin- og citronlunde. Turen kræver god balance, at man føler overskud og at man kan løfte foden op til modsatte knæ.

Efter en lettere nedstigning er der en lang, jævn opstigning på brede grusveje. Turen er kortere end til hyrden, men opstigningerne er nogle steder mere stejle.

Når vi når toppen, serveres de medbragte madpakker i klosterets gårdhave sammen med vinen og vand. Hvis munken er hjemme, plejer han at byde os på lidt hjemmebrændt raki, inden turen går hjemad mod retrætet i den smukke eftermiddagssol.

Hjemturen går jævnt nedad med mulighed for at komme helt tæt på gåsegribbene. Ved floden i kløften nedenfor hotellet kan man vælge at følges med vores lokalguide via Axos hjem til hotellet.

Alternativt kan man tage den direkte tur af forsyningsstien op til hotellet. Denne rute er væsentlig kortere, men også mere stejl. Her er der ofte brug for at holde fast i en gren eller en klippe - eller sætte sig på rumpen. Vi hjælper hinanden, og det er en sjov oplevelse.

Vi ankommer til retrætet hen på eftermiddagen.

Varighed: Cirka 2 timer

Sværhedsgrad: Let til moderat - bliver mere udfordrende, hvis man vælger "den hemmelige forsyningssti" hjem.

 

Vandretur på den gamle forsyningssti - ⭐⭐⭐⭐

Ruten for denne vandretur tager os ned af den gamle forsyningssti fra anden verdenskrig. Vi følger stien til bunden af rovfugledalen, hvor vi krydser den udtørrede flod. 

Vi starter ned ad "den hemmelige forsyningssti". Her skal man være koncentreret og hjælpe hinanden. Vores lokalguide og rejseleder vil stå hvor der er brug for en hånd. I bunden af stien passerer vi floden og skal herefter stejlt op bag "gåsegribbebjerget" på den modsatte side.

Når vi har krydset floden kommer der et langt stykke med lidt stigning på. Dette stykke tager os blandt andet igennem en forladt landsby, hvor der primært har været landbrug. Vi ser resterne af deres huse inkl. en gammel oliemølle.

Landsbyen døde for ca. 50 år siden, da det ikke længere var produktivt at dyrke området på grund af de mange stejle skrænter, der gør det umuligt at bruge maskineri.

Turen er cirka 20 km lang. De første 300 meter er teknisk svære på grund af underlaget, og fordi det går stejlt nedad, men ellers er resten af turen at betragte som moderat.

Varighed: Cirka 8 timer

Sværhedsgrad: Moderat til svær, da denne rute kræver en god grundform.

 

Vandretur til højlandet - ⭐⭐⭐⭐

Ved denne vandretur skal vi op og gå på toppen af den kretensiske højderyg, hvor der virkelig er en helt vidunderligt udsigt. 

Vi starter ved "den hemmelige forsyningssti". Herefter går man ad en smuk og spændende sti i bunden af dalen langs det udtørrede flodleje, videre op i højtliggende, åbent terræn ad brede stier med masser af udsigt.

Derfor starter turen med af vi går ned til kløften og op i højlandet.

Turen gennem højdedragene vil føre os frem til landsbyen Anogia, der er hovedlandsbyen for området. På turen vil vi holde en frokostpause og spise vores medbragte madpakker.

På det centrale torv i Anogia tager vi også et stop, og her vil være mulighed for at købe sig en kop kaffe eller urtete i landsbyen, før turen går hjem igen. 

Varighed: 7-8 timer. 

Sværhedsgrad: Svær - kræver god grundform.

 

Vandretur til den nærtliggende landsby - ⭐

For de morgenfriske har vi arrangeret en byvandring op til landsbyen Axos, hvor vi deltager i søndagsmessen i den lokale kirke.

De græsk ortodokse gudstjenester er meget lange (ca. 3 timer), men det er både almindeligt og accepteret at komme og gå under gudstjenesterne, så vi støder til i slutningen af gudstjenesten lige før nadveren.

Altervinen er blandet op med brød til en grynet, grødlignende konsistens og alle kirkegængere spiser af den samme ske.

Bagefter går vi hen til Antonia og ser, om hun er hjemme. Antonia er en ældre kvinde, som bor tæt på kirken. Her har hun sin lille butik, hvor hun sælger broderier og andet håndværk.

Antonia taler ikke engelsk, men hun formår alligevel at skabe kontakt til sine kunder og lokke dem ind i butikken med et venligt smil og en kvist frisk basilikum.

Hun elsker at vise sine varer frem og plejer som regel også at vise sine besøgende det fine indrammede fotografi fra den dag, for efterhånden mange år siden, hvor prinsesse Diana pludselig kom forbi på uanmeldt besøg.

Når vi går tilbage mod retrætet, er der mulighed for at fylde drikkedunkene med frisk vand fra den hellige kilde, der løber under byen. Vandet pibler ud fra løvehovederne i muren ved den gamle venezianske kirke.

Kirken er for længst revet ned, men muren med løvehovederne er bevaret. Lige overfor ligger købmanden og bageren og en af landsbyens taverner, hvor de lokale sidder udenfor med deres frappé, mens de nøje følger med i, hvad der sker omkring dem.

 I et af de sidste huse inden man forlader landsbyen, har brænderen Yiannis sin forretning. Han køber drueskaller op hos egnens vinbønder og destillerer den græske brændevin (raki) af dem vha. en gammel ovn, der fyrres op med træ.

Yiannis arbejder fra tidligt til sent, selvom han er ved at være en gammel mand. Vi kender godt nok ikke hans præcise alder, men det er tydeligt at se, hvordan de mange år foran den store ovn har sat sine spor.

Yiannis plejer altid at invitere os indenfor på en gratis smagsprøve, hvis han er hjemme. Brændevinen er forbavsende velsmagende og sælges kun i vanddunke á 1,5 liter.

Vi er tilbage på retrætet omkring middagstid. Det er muligt at blive i Axos og spise sin frokost på en af byens små tavernaer.

Turen til Axos går ad asfaltvej. Den kan klares i gode sandaler/gummisko. Dette er en kultur-tur uden egentlig vandring - men med mange fine oplevelser.

Varighed: Cirka 4 timer

Sværhedsgrad: Let

 

Kunstvandring på Enagron - ⭐

Vi bliver vist rundt på retrætet og hører om Enagrons historie. Vi får vist Enagrons mange kunstudstillinger.

Enagron huser mange forskellige kunstværker, som hotellets ejere er meget stolte af, så derfor vil de gerne invitere os på en form for kunsttur rundt på retrætet.

Her får vi at høre hvorfor de lige præcis har valgt disse værker og hvordan de tilknytter sig til Enagron og den græske kultur generelt.

Varighed: Cirka 1 time 

Sværhedsgrad: Meget let

Vandretur til en drypstenshule -  ⭐ ⭐

Vi starter vandreturen ved at gå op til Axos, når vi kommer op til torvet i Axos med de små taverner, så skal vi forsætte ud af byen.  

Sfendoni grotten er den flotteste af drypstenshulerne på Kreta. Den er på 3000 kvm. Der er en rute på 270 meter hvor man følger en lokalguide. Den er utrolig smuk med flotte naturlige formationer kaldet stalaktitter og stalagmitter. Begge dele stammer fra calciumcarbonat aflejringer.

Hovedforskellen mellem disse 2 formationer er placeringen. Stalakitterne dannes øverst i hulen og stalamitterne starter nederst. Det er en meget langsom proces. De vokser typisk med en brøkdel af en millimeter hvert år.

Hulen er også hjemsted for flagermus.

Der er en lille cafe, hvor det er muligt at få noget at drikke og spise. Der er toiletter under cafeen. Nedenunder er der også en lille souvenirshop med mulighed for at købe noget koldt at drikke til hjemturen.

Entreen er inkluderet i rejsens pris. 

Vejen ned til grotten er cirka 4,5 kilometer lang, så turen er cirka 10 kilometer i alt. 

Varighed: 2,5-3,5 timer

Sværhedsgrad: Let til middel

Hør gæsterne fortælle om Enagron

Du kan se flere videoer på vores Youtube-kanal. God fornøjelse!

De forskellige værelsestyper på Enagron

Vi har hele tre forskellige værelsestyper på Enagron. Nedenfor kan du læse mere om dem.

Hotelværelse uden køkken (Ca. 19 kvm)


Værelserne uden køkken har to sengepladser (en dobbeltseng eller to enkeltsenge) og ét badeværelse med bad/douche og WC. På badeværelset er der føntørre og toiletartikler (hårshampoo, balsam og bodyshampoo).

Der er desuden aircondition, et køleskab samt te- og kaffefaciliteter. Derudover er der egen terrasse/siddeområde. 

Standard bungalow på Pondok-Sari
Standard bungalow på Pondok-Sari soveværelse udsnittet i træ
Standard bungalow på Pondok-Sari soveværelse

Studiolejlighed med køkken, bad, toilet og egen terrasse (Ca. 35 kvm)


Vores almindelige studiolejligheder har to sengepladser (en dobbeltseng og en enkeltseng) og spisebord til min. to personer samt et lille køkken med køleskab, kogeplader, elkedel og det mest almindelige køkkenudstyr.

Derudover er der privat terrasse og aircondition samt ét badeværelse med bad/douche og WC. På badeværelset er der føntørre og toiletartikler (hårshampoo, balsam og bodyshampoo).

Standard bungalow på Pondok-Sari
Standard bungalow på Pondok-Sari soveværelse udsnittet i træ
Standard bungalow på Pondok-Sari soveværelse

Studiolejlighed i to etager med køkken, bad, toilet og balkon (Ca. 45 kvm)


Lejlighederne i denne kategori ligger fortrinsvis på 1. sal. De er meget delevenlige med senge på begge etager, så man ikke behøver dele etage, når man skal sove. Bemærk dog, at der ikke er dør mellem etagerne.

Lejlighederne varierer lidt i layout, men de fleste lejligheder er indrettet med en dobbeltseng på 1. sal og to enkeltsenge i stueetagen, et spisebord til fire personer, og et lille køkken med køleskab, kogeplader og det mest almindelige køkkenudstyr. Derudover er der aircondition samt ét badeværelse med føntørrer, bad/douche og WC i stueetagen. På badeværelsetforefindes toiletartikler (hårshampoo, balsam og bodyshampoo).

Standard bungalow på Pondok-Sari
Standard bungalow på Pondok-Sari soveværelse udsnittet i træ
Standard bungalow på Pondok-Sari soveværelse

Oversigt over retrætet

Oversigt over værelserne på Enagron

Græsk historie og kultur

Græsk historie og kultur har en dyb indflydelse på de vestlige lande og strækker sig over tusinder af år.

Her er en kort beskrivelse af nogle af de vigtige perioder og elementer i græsk historie og kultur:

Antikken

Den græske antikke periode, der dateres tilbage til det 8. århundrede f.Kr. til det 6. århundrede e.Kr., var en af de mest betydningsfulde perioder i græsk historie. Denne periode var præget af opblomstringen af bystater som Athen og Sparta.

Kunst og arkitektur

Grækerne var blandt andet kendt for deres imponerende kunst og arkitektur. De skabte majestætiske templer, hvoraf nogle stadig står i dag, såsom Parthenon i Athen.

Græske kunstnere og skulptører stræbte efter realistiske og ideelle former, der blev udtrykt gennem statuer af guddomme, krigere og atleter.

Mytologi

Græsk mytologi er en rig samling af myter og legender om guder, helte og mytologiske skabninger. Disse historier, der inkluderer værker som Iliaden og Odysseen af Homer, har haft en enorm indflydelse på vestlig litteratur, kunst og tænkning.

De olympiske lege

De olympiske lege blev afholdt hvert fjerde år i Olympia som en hyldest til Zeus, den øverste gud i græsk mytologi. Disse legendariske sportsbegivenheder samlede atleter fra forskellige græske bystater for at konkurrere i discipliner som løb, brydning og diskoskastning.

De moderne olympiske lege, der startede i det 19. århundrede, blev inspireret af de antikke græske olympiske lege.

Filosofi

Grækenland var fødestedet for vestlig filosofi. Berømte græske filosoffer som Sokrates, Platon og Aristoteles udforskede spørgsmål om menneskelig eksistens, etik, politik, viden og sandhed.

Deres tanker og ideer har haft en varig indflydelse på filosofi og intellektuel tænkning gennem årtusinder.

Teaterkunsten 

Teater var en vigtig del af græsk kultur. De opførte dramatiske stykker i udendørsteatre, såsom tragedier af. Teatret var et vigtigt middel til at udforske samfundets problemer og reflektere over menneskelige erfaringer.

 

Disse er blot nogle få højdepunkter i den rigdom af græsk historie og kultur. Grækenland fortsætter med at være en kilde til inspiration for kunst, litteratur, filosofi og politik i dag

 

Hvad er zorbas?

Zorbas dans er en traditionel græsk folkedans, der blev populær på verdensplan efter udgivelsen af filmen "Zorba the Greek" i 1964. Dansen er opkaldt efter hovedpersonen i filmen, Zorba, spillet af Anthony Quinn.

Dansestilen er meget livlig og energisk og så danser man den typisk i grupper eller som par. Dansen bliver normalt udført til traditionel græsk musik, især den kendte melodi kaldet "Sirtaki".

Det mest karakteristiske træk ved Zorbas dans er den ikoniske bevægelse, hvor danserne danner en cirkel og bevæger sig rundt, samtidig med at de løfter armene og klapper i hænderne.

Zorbas dans er blevet et symbol på græsk kultur og festligheder og udføres ofte ved særlige begivenheder, som f.eks. bryllupper, festivaler eller folkefester.

Det er en festlig og fornøjelig dansestil, der er kendt for at skabe en følelse af samhørighed og glæde blandt deltagerne.

Hvad er meze?

Meze er en traditionel og populær madstil i mange middelhavslande, herunder Grækenland. Meze betyder 'at smage' eller ´lille bid' og består af en række små, delikate retter, der serveres som forretter eller som en del af et større måltid.

Typisk består en meze-tallerken af et udvalg af forskellige småretter, der varierer i smag, tekstur og ingredienser. Disse kan omfatte forskellige kombinationer af kød, fisk, grøntsager, olier, ost, nødder, dips, brød og salater. 

Meze-spisning er ofte en social og afslappet oplevelse, hvor folk deler og nyder forskellige retter i selskab med venner og familie. I Danmark ville vi nok betegne meze som en form for sammenskudsgilde.

Meze er kendt for at tilbyde en bred vifte af smagsoplevelser og er en fantastisk måde at udforske forskellige regionale specialiteter på. Det er en populær spisestil i mange dele af verden, da det tillader folk at prøve forskellige smagsvarianter og dele en varieret og appetitvækkende måltidsoplevelse. 

 

Åbent kreativt værksted

Under hele højskoleopholdet er der mulighed for at gøre brug af vores kreative værksted. 

Der vil være enkelte dage, hvor vi vil undervise i noget kreativt, men ellers er værkstedet åbent og til fri afbenyttelse.

Vi har mindfulnesskort, bøger og malergrej som man kan bruge som man har lyst. 

Enagron har også en enkelt drejeskive, så hvis man har lyst til at dreje noget ler, så kan man også det. 

Det kan være mindfult at sidde og mærke hvordan leret føles, når man sidder og arbejder med det. 

Om Enagron

Vores retræte på Kreta, hedder Enagron Ecotourism Village. Det er placeret i bjergene på Kretas højderyg ved landsbyen Axos.

Selve retrætet består af en række idylliske huse, som er bygget i pagt med naturen. 

Husene indeholder forskellige lejligheds – og værelsestyper. De er varierende i forhold deres størrelse, hvor mange der er af hver og i deres indretning.

 

Museum

På Enagron er der mange muligheder for at opleve og lære om græsk historie og kultur.

Enagron har flere skulpturer og kunstværker placeret rundt omkring retrætet, men de har også et lille museum, hvor man kan se nogle gamle redskaber og arkæologiske fund.

Der er også mulighed for at sætte sig lidt ned og nærstuderer i de bøger der er til rådighed. 

Enagrons poolområde
udsigt fra terrasse på enagron

 

Hovedbygningen på Enagron består af en restaurant, en lobby, et meditationsrum samt en vinkælder og et kafferum. Der er en balkon i bygningen med rustikke loungemøbler, hvor der er en smuk udsigt over bjergene. Udenfor er der en terrasse med antikviteter, stenbænke, kunsthåndværk, et bålsted, en swimmingpool, et amfiteater, en solterrasse og en masse fine små grønne afkroge. 

Wellnessområdet på retrætet har mange lækre faciliteter udenfor, så som en sauna, en jacuzzi, et massagerum og en udendørs yogaplatform.   

Området omkring retrætet

Retrætet ligger ved foden af Mount Psiloritis ca. 2 km fra den lille landsby Axos. Mount Psiloritis er kendt som det højeste og helligste bjerg på øen og pga. områdets rige geologiske og biologiske mangfoldighed, findes der sjældne dyr, planter, fugle og kilder. Området er bevaret som nationalpark - fredet af UNESCO.

Derudover er retrætet er omgivet af smukke bjerge, olivenlunde og vinmarker. 

Rolige og afslappende omgivelser

For at leve et godt og fyldestgørende liv, så er opfattelsen på Enagron, at man skal leve i nogle oplevelser der indbyder til ro, fordybelse og oplevelser. Et sted hvor man inspireres af naturen, kulturen og historie. Dette skal være medvirkende til at ens liv bliver bedre og meget mere afstressende og man skal huske at fokusere og prioritere det hver dag. 

Retrætet består af 12 bygninger der er fordelt over området. Omgivelserne er meget anderledes end dem, som vi normalt kender fra et hotel. Alle lejligheder og omhyggeligt og smagfuldt indrettet, så man føler sig hjemme og godt tilpas. 

Alle områderne udenfor, som terrasserne, poolområdet med den fantastiske udsigt, den hyggelige lounge, læserummet og baren (hvor man forsyner sig selv) indbyder til ro og afslapning. 

I restauranten kan man nyde de økologiske, indbydende og velsmagende kretiske retter. Hvis man har lyst til at se, hvordan maden tilberedes, er man altid velkommen i køkkenet. 

Økologisk jordbrug og gammelt håndværk

Enagron Ecotourism Village ligger 42 km fra Heraklion by, 44 km fra Rethymno by og 27 km fra Panormo Beach.

Der er mange aktiviteter, man som besøgende kan udforske, herunder vandring, cykling, madlavning, fuglekikkeri og meget mere. 

På landbruget dyrkes der frugt, oliven, vin, grøntsager og urter uden kunstgødning. Der er også mulighed for at deltage i sociale, kulturelle eller religiøse begivenheder i de omkringliggende landsbyer, så som at besøge træmuseet i Axos, drypstenshulen Sfendoni og kirken i Axos. 

Aktivitetsmuligheder i området

 • Botanisk vandring med indsamling af urter, som vi bagefter brygger te på
 • Besøg hos lokal hyrde og se lagringen af ost (sæson)
 • Vandring på afmærkede stier
 • Udforskning af naturen på æselryg
 • Deltagelse i sociale, kulturelle eller religiøse begivenheder, der finder sted i de omkringliggende landsbyer
 • Observation af vilde fugle (mulighed for at låne kikkert)
 • Deltagelse i høsten (sæson)
 • Deltagelse i cooking class med kretensisk madlavning og brødbagning
 • Besøg på træmuseet i Axos
 • Deltagelse i gudstjeneste i kirken i Axos
 • Besøg i drypstenshulen Sfendoni
 • Cykling i området (cykler kan lånes gratis i receptionen)
 • Fotografering i det naturskønne landskab
 • Byvandring i Anogia 

Landsbyen Axos

Axos er en lille landsby, der ligger 20-25 minutters gang retrætet væk. Den har omkring 600 indbyggere, og de er kendt for deres venlighed og gæstfrihed. Der er små tavernaer, hvor man kan nyde en is, drikke græsk kaffe eller spise lokal mad, og en lille kiosk, hvor man kan købe chips, chokolade og cigaretter.

Derudover er der 7 byzantinske kirker i nærområdet, hvor man kan se på afsnit af gamle skrifter, smuk arkitektur, vægmalerier og antikke ruiner.

 

 

Det særlige kretensiske landkøkken

Det kretiske køkken på retrætet er noget helt særligt. Det er velsmagende, sundt og autentisk, og det bringer en tilbage til det enkle, traditionelle liv, som grækerne på landet har levet i generationer. Det er et af højdepunkterne ved opholdet, og området byder på enestående oplevelser for sanserne.

Der findes omkring 60 oliventræer per indbygger på Kreta, så olivenolie indgår i stort set alle måltider og fungerer således som en basisfødevare. På Kreta fortærer en familie på fire personer mindst én liter om dagen. 

Retrætet er kendt for deres særlige kost, i særdeleshed blandt lokale grækere og blandt rejsende. Grækere, der bor i Heraklion, kører gerne 2 timer gennem bjergene og op til retrætet, når der er særlige anledninger. Alting går op i en højere enhed: Naturen, bjergene, duftene, den personlige service, autenciteten og maden. Alting står på én gang stille her, så sanserne bliver skærpet, og nydelsen er stor.

 I den nærmeste by, Axos, kan man med fordel besøge en af de små tavernaer og indtage en frokost eller en græsk kaffe eller frappé (iskaffe). Axos byder. Både Kulturen og miljøet i byen er helt speciel og selvom maden ikke kan måle sig med den på Enagron, så er den helt bestemt et besøg værd.

Fra frugt til olie

Olivenolie fra Grækenland er kendt over hele verden for sin høje kvalitet, unikke smag og historiske betydning. Grækenland har en lang tradition for at producere olivenolie, og landet anses ofte for at være et af verdens førende olivenolieproducerende områder.

Produktionen af olivenolie i Grækenland har en lang historie, der strækker sig flere tusinde år tilbage. I antikken blev græsk olivenolie højt værdsat og var kendt for sin kvalitet. Det var en vigtig handelsvare og blev brugt både til madlavning, medicinske formål og ceremonielle formål.

Grækenland har mere end 40 forskellige sorter af oliventræer, hvilket resulterer i forskellige smagsprofiler og kvaliteter af olivenolie. Nogle af de mest kendte græske oliventræssorter inkluderer Koroneiki, Kalamata og Athinolia.

Det græske klima og forskellige jordtyper skaber optimale vækstbetingelser for oliventræer. De solrige dage, mildt klima og variationen mellem bjerge og hav bidrager til at skabe olivenolie af høj kvalitet med en rig smag og aroma.

Grækenland er kendt for at producere ekstra jomfruolivenolie af høj kvalitet. Ekstra jomfruolivenolie er den fineste og mest naturlige form for olivenolie, da den er udvundet ved mekaniske metoder uden brug af kemikalier eller raffinering. Denne type olivenolie har en lav surhedsgrad og bevares bedre de naturlige næringsstoffer og antioxidanter.

Græsk olivenolie er alsidig og bruges både i traditionelle og moderne køkkener over hele verden. Den bruges til at tilberede en bred vifte af retter, herunder salater, saucer, stegning og bagning. Græsk olivenolie tilføjer en unik smag og aromatisk dimension til enhver ret. Olivenolie er kendt for sine sundhedsmæssige fordele. Den er rig på enkeltumættede fedtsyrer og antioxidanter, herunder polyfenoler og vitamin E.

 

Det selvforsynende retræte

Retrætet er selvforsynende og anvender råvarer fra deres eget landbrug, der spreder sig over 50.000 kvm land. Der er frugt- og bærtræer, olivenlunde samt over 40 forskellige, friske og helbredende urter, der indgår i madlavningen og tørres til te.

Der er også mange forskellige grøntsager, som gæsterne kan høste og smage på alt afhængig af sæsonen.

Kødet på retrætet består af egen forsyning af kylling, lam og vildsvin samt oksekød fra lokale leverandører.

De lækre desserter består af hjemmelavede ostetærter, frisk eller syltet frugt, friskbagte kager og småkager samt et udvalg af oste, der er af egen produktion. Der bages også brød dagligt i en traditionel stenovn. Retrætet har også en lille butik, hvor de sælger deres hjemmelavede produkter til rimelige priser.

Retrætets historie

Af Yiannis Papadakis

Vi forlod de smukke landsbyer, som vi var vokset op i, for at studere og arbejde i nogle af de større byer. Vi følte, at vi savnede de naturlige elementer, der følger med at bo langt ude på landet - så som lyden af fugle, det farverige landskab, smagen af frisk luft, og duften af naturen.

Da vi på et tidspunkt vendte tilbage til landsbyen, da vi skal besøge vores familie, finder vi hurtigt af, at vi stadig kan få glæde af det grønne landskab, den friske luft og ønsket om at gøre vores verden til et bedre sted. Vi er simpelthen nødt til at bevare disse fundamentale ting og dele glæden, som de giver os, med andre. 

Vi føler os velsignet med de årstider, som naturen har skabt for os. Vi kan igen nyde glæden ved at opleve de smukke solopgange og magien ved de stille mørke nætter. Vi er fyldt med taknemmelighed for elementerne, som naturen har givet os; regnen, der nærer os, vinden, der kærtegner os, og de unikke dufte og aromaer, som fylder os.

Vi har set og oplevet, hvordan naturen, herunder mennesker, dyr, fugle og insekter, kan dele jorden på en unik måde. Vi byggede et landsted for at opfylde vores egne personlige behov. Men her indså vi, at vi ikke fik indfriet vores ønske om at kunne dele vores kæmpe glæde og begejstring for naturen med andre. For at ændre på dette etablerede vi et retræte, så vi kunne invitere andre mennesker til at opleve naturens skønhed og give dem deres erindringer om naturen tilbage. 

Yiannis og Fani
ejere og grundlæggere af Enagron

Det praktiske

NB: Oplysningerne her på siden gælder kun for denne specifikke rejse. Information af generel karakter er samlet på vores 'Værd at vide'-side. Du er også velkommen til at ringe til os med dine spørgsmål på 69162024 eller skrive til os via Messenger eller e-mail.

Andre gæster
Der er andre gæster på retrætet, og derved kan der også være familier med børn. Der kan være andre gæster fra retrætet med på en af turene. Vi har altid en dansk rejseleder med som står for vores gruppe og kan oversætte hvad lokalguiden fortæller.

Ankomst til Kreta
Ved ankomst til lufthavnen på Kreta finder du vores medarbejder i ankomsthallen, lige efter toldkontrollen. Når du først har passeret toldkontrollen, kan du ikke komme tilbage igen. Det er derfor vigtigt, at du har alle dine kufferter og tasker med.

Når alle gæster er kommet igennem toldkontrollen, går vi samlet ud til vores bus, der kører direkte til retrætet. Ved ankomst til retrætet skal du aflevere dit pas ved tjek ind, og der udleveres herefter værelsesnøgler. Passene kan hentes igen dagen efter, når de er blevet registreret.

Cykler
Det er gratis at låne en cykel til kortere ture. Skal du bruge cyklen over flere timer, kan cykler lejes i receptionen. Det er oplagt at tage cyklen eller gå en tur til den nærmeste landsby, Axos, der ligger et par kilometer fra retrætet. Her kan du nyde det lokale landsbyliv og få en kop kaffe eller en lille frokost på en af byens hyggelige, små tavernaer.

Drikkepenge
I Grækenland er det normalt at give drikkepenge, men det forventes ikke på retrætet. Indkomsten er lav, og specielt for de lavtlønnede (f.eks. rengøringspersonale og chauffører) er drikkepenge med til at få husholdningsbudgettet til at hænge sammen.

Det er normalt, at man lægger lidt i drikkepenge til rengøringen, hvis man har været tilfreds. EUR 10-20 den sidste dag er passende. Har man været på heldagstur vil EUR 5 til chaufføren være passende. Når man spiser på restaurant udenfor retrætet, er det normalt at runde op med 8-10 %. 

I forbindelse med check ud fra hotellet, vil rejselederen lægge en kuvert i receptionen, hvori der kan lægges drikkepenge til personalet. Retrætet vil herefter sørge for, at pengene bliver fordelt mellem alle medarbejdere - også dem, du måske ikke har set så meget til under opholdet (f.eks. opvasker eller gartner). På denne måde sikres, at ingen bliver glemt.

Dyner og puder
Der forefindes Coco-Mat dyner og puder i alle værelser og lejligheder. Allergivenlige dyner og puder uden fjer kan rekvireres i receptionen. Har du brug for en allergivenlig dyne og/eller pude, anbefaler vi, at du giver os besked på forhånd.

Gæst i et andet land
Som gæst i et andet land er det vores opgave at tilpasse os de lokale skikke. Eksempelvis tager grækerne lettere på aftaler end vi nordboere – især når det kommer til det med tidspunkter. Tingene er heller ikke så velorganiserede som i Skandinavien, og man kan derfor godt opleve, at tingene tager lidt længere tid, end vi er vant til.

Lad det ikke blive et irritationsmoment. Det hører sig til i syden og er en del af den græske kultur. Tag det som en oplevelse, og nyd, at du er på ferie. Det fører som regel ikke noget godt med sig, hvis man begynder at skælde ud eller irettesætte.

Grækernes attitude og sprogbrug kan også virke mere fandenivoldsk, end vi er vant til fra Danmark, og til tider kan det virke ubehøvlet. Sådan er det sjældent ment, men de fleste grækere er ærlige omkring deres følelser og pakker sjældent deres meninger ind. På retrætet opleves de lokale grækeres service og adfærd særdeles venlig, imødekommende og gæstfri.

Håndklæder
Alle værelser og lejligheder har ansigtshåndklæder, almindelige håndklæder, badehåndklæder og poolhåndklæder. Der er håndklædeskift tre gange i løbet af opholdet samt efter behov; du skal blot lægge håndklædet på gulvet eller give personalet besked.

Indkøbsmuligheder
Den nærmeste landsby er Axos, der ligger ca. 2 km fra retrætet. Her finder du de lokale tavernaer, der byder på simple frokostretter, græsk kaffe og iskaffe. Derudover er der et par små hyggelige butikker med forskelligt håndværk, såsom vævede tæpper og broderede duge. Axos har også en lille kiosk, hvor du kan finde tørvarer såsom kiks, chips, chokolade og cigaretter. Alle de små tavernaer og butikker i Axos modtager kun kontanter (EUR) og tager ikke kort.

Det er ikke muligt at købe solcreme, toiletartikler og lignende i Axos eller i nærheden af retrætet. Medbring derfor selv cremer og toiletartikler hjemmefra.

Læge
Nærmeste lægeklinik ligger ca. 15 minutter fra retrætet. Lægen kommer gerne på sygebesøg.

Massage
Der findes et lille spaområde på stedet, hvor der blandt andet tilbydes massage til rimelige priser. Vi kan desværre ikke tilbyde forhåndsreservation hjemmefra, så vi anbefaler at man i stedet reserverer tid til massage på ankomstdagen.

Medicin
Nærmeste apotek ligger i forbindelse med lægeklinikken 15 minutter fra retrætet. Vi kan som regel få lægen til at tage lidt medicin med, når han er på sygebesøg, så vi undgår transporten til apoteket.

Mindfulnessværksted
På retrætet har vi et åbent mindfulnessværksted med et lille bibliotek, hvor man kan komme og gå, som man vil, eller låne rekvisitter med derfra. Vi har bl.a. yogamåtter, staffelier, pensler, farveblyanter og olie- og akvarelmaling samt bøger, musik-CD’er og puslespil.

Mindful yoga
Den yoga, som vi dyrker på retrætet, er en meget blid form for Yin yoga. Yogaen er teknisk ukompliceret og kræver ikke forhåndskendskab til yoga. Øvelserne fokuserer på åndedræt og kropsbevidsthed og ikke på fysik. Øvelserne kan udføres af stressramte, fordi de ikke er fysisk krævende, men tværtimod har en stressdæmpende virkning.  

Du behøver ikke medbringe egen yogamåtte - vi har alle remedier på retrætet.

Pas og visum
Husk gyldigt pas. Et pas, der udløber under rejsen, er ugyldigt. For rejser til Grækenland kræves der ikke visum for danske statsborgere eller for statsborgere fra andre EU- eller EFTA-lande.

Bestil nyt pas i god tid og beregn mindst én måned. Danske statsborgere, der har glemt sit pas, eller som ikke har fået fornyet sit pas i tide, kan købe et nødpas (provisorisk pas) ved henvendelse til politiet i afrejselufthavnen.

For udenlandske statsborgere og personer med fremmedpas gælder særlige regler, og der kan være visumkrav. Den rejsende er selv ansvarlig for eventuelt visum. Undersøg altid i god tid, om visum er påkrævet hos den græske ambassade, og i givet fald om det skal udstedes inden afrejse eller ved ankomst. Eventuelle udgifter til visering påhviler den rejsende og er rejsebureauet uvedkommende.

Prisniveau
Forvent at prisniveauet på Kreta er 36-55 % lavere end i København (august 2023).

Solbeskyttelse
Selv i de kolde måneder er UV-indekset højt på Kreta. Vi anbefaler derfor at anvende en vandafvisende solcreme med høj faktor. Gerne faktor 30-50. Derudover anbefaler vi at medbringe en solhat, der dækker ørerne, ansigtet og nakken. Vi fraråder desuden at solbade i direkte sollys midt på dagen; vent hellere til efter kl. 16.00. På vandreturene anbefaler vi, at kroppen, skuldrene og lårene er dækket til. Vælg et par luftige bomuldsshorts, der ikke sidder for tæt samt en luftig skjorte eller t-shirt. Tætsiddende sportstøj kan også være en god idé, så længe der er tale om svedtransporterende materiale. 

Specialmad – vegetarisk – glutenfrit
Såfremt du ønsker specialmad (diabetiker, allergiker, vegetar etc.), skal vi bede dig meddele os det ved rejsebestilling samt igen ved tjek ind på retrætet, så vil der blive taget højde for det i løbet af opholdet.

Swimmingpool
Retrætets swimmingpool er åben fra maj til og med oktober. Ved poolen er der gratis solstole og bruser. Der er poolhåndklæder i alle lejligheder. Håndklæderne skiftes tre gange om ugen samt efter behov; man skal blot sige til. Pooltemperaturen varierer i løbet af dagen: Typisk er poolen 4-5 grader koldere om morgenen end om aftenen. Poolens max. temperatur ligger på ca. 22 grader i maj og oktober og stiger langsomt til ca. 30 grader i juli.

Sæson og vejr
Efteråret (september-november) er ligesom foråret (marts-maj) optimalt for vandreture i bjergene: Temperaturerne falder til et mere behageligt niveau omkring 22-26 grader i september og oktober samt 15-20 grader i november. Havet holder længe på varmen, og vandtemperaturen kan sagtens holde sig på 22-25 grader helt ind i oktober. I slutningen af oktober kan nætterne begynde at blive kølige, og vejret begynder så småt at blive mere ustadigt med regnbyger ind imellem. Fra november bliver det nødvendigt med en varm trøje eller sweater i løbet af dagen, og det er almindeligt med vedvarende regn, ligesom det kan blæse op i løbet af dagen og blive køligt om natten.

Telefon og netværk
Der er begrænset mobildækning på retrætet.

Tøjvask
Det er muligt at vaske tøj på retrætet mod betaling.

Undervisning
Undervisningen vil primært foregå på dansk med danske KRON-certificerede undervisere. I enkelte fag vil undervisningen dog foregå på engelsk, af lokale undervisere. Ved undervisning på engelsk vil der altid være sørget for en dansk oversætter.

Valuta
Valutaen i Grækenland er euro. Kursen er ca. 745, dvs. at 100 euro svarer til ca. 745 danske kroner.

Vand
Vand kan købes på flaske på retrætet eller drikkes direkte fra hanen, da det er frisk kildevand.

Vandresko/-støvler/-stave
Vi anbefaler at medbringe et par lukkede vandresko eller vandrestøvler. Åbne vandresandaler kan også bruges, men vær opmærksom på, at man let får småsten i sandalerne, når vi går på de små stier. Til gengæld fylder de ikke så meget i kufferten.

Hvis man er glad for at gå med vandrestave, er det en god idé at medbringe sådanne på rejsen. Vi har desværre ikke mulighed for at stille vandrestave til rådighed, så de skal altid medbringes hjemmefra.

Værdigenstande
Hoteller og restauranter påtager sig ikke ansvar for værdisager, hvorfor det anbefales ikke at medbringe store beløb i kontanter, kostbare smykker og lignende. Vi anbefaler at værdisager deponeres i boks eller i receptionen.

Værelsets aflevering
Ifølge internationale hotelregler skal værelset forlades senest kl. 09.00 sidste feriedøgn. Værelset skal være klargjort til nye gæster senest kl. 15.00. Det endelige tidspunkt for aflevering af værelset i forbindelse med hjemrejsen oplyses af rejselederen. Sker afrejsen sent på dagen, vil der som oftest være adgang til et fælles værelse, hvor rejsedeltagerne kan skifte tøj m.m. inden afgang.

Værelse - bestem dit eget værelse hjemmefra
Du har mulighed for at vælge dit eget værelse til højskoleopholdet hjemmefra.
Denne service koster 980 kr. uanset hvor mange personer i bor på værelset og betales ifm. booking eller inden afrejse.

WiFi
Der findes gratis trådløs internet i receptionsområdet. Vi anbefaler at begrænse brugen af emails, SMS og mobiltelefoni på retrætet. Hvis der skal foretages nødvendige opkald, henstiller vi til, at man går en tur eller diskret sender en SMS.

Enagron Retræt siddeområde

Få tilbud og nyheder via e-mail.
Vi sender kun ud, når vi har noget på hjerte.

 

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer jeg samtidig Tid til ros privatlivspolitik.