Om det praktiske

Alt du bør vide inden din yogarejse til Sydafrika

Praktisk information om rejsen til Sydafrika

Adressen til lodgen
Sebatana Rhino Lodge
Hermanusdorings Road
Vaalwater 0530
South Africa

Aktiviteter og udflugter
Det fremgår af programmet, hvilke aktiviteter der er inkluderet i rejsens pris. Det er frit og dermed ikke forventet, at du deltager i de inkluderede aktiviteter og udflugter. Så mærk selv efter, hvad du har lyst til og behov for.

Retrætet tilbyder en række udflugter som tilkøbsmuligheder. Tilmelding og afregning foregår direkte med retrætet efter ankomst. Læs om tilkøbsmulighederne her.

Ankomst til Johannesborg
Ved ankomst til lufthavnen i Johannesborg finder du vores personale i ankomsthallen efter toldkontrollen. Toldkontrollen ligger efter bagagebåndet, og når du først har passeret toldkontrollen, kan du ikke komme tilbage igen. Det er derfor vigtigt, at du har alle dine kufferter og tasker med.

Det er ikke nødvendigt for danske statsborgere at have visum i Sydafrika, du skal blot igennem paskontrollen. NB: Særlige regler for børn under 18 år.

Børn under 18 år kan ikke rejse ind i Sydafrika uden begge forældre og uden dåbs- eller navneattest, hvor begge forældre fremgår, eller uden dåbs- og navneattest og fuldmagt fra den eller de forælder/forældre, som ikke deltager i rejsen. Den rejsende er selv ansvarlig for at sikre sig, at alle indrejseregler vedr. børn under 18 år overholdes.

Bagage
På rejser med British Airways er der inkluderet 23 kg bagage samt 12 kg fordelt på 1 x håndbagage (55 x 25 x35 cm) og 1 stk. ekstra tilbehør (f.eks. håndtaske, bærbar computer eller kamerataske).

På rejser med Qatar Airways er der inkluderet 30 kg. bagage samt håndbagage max. 7 kg.

På rejser med Emirates er der inkluderet 30 kg. bagage samt håndbagage max. 7 kg.

Vi tager forbehold for ændringer i bagagereglerne. Det kan variere, hvilket flyselskab vi rejser med. Afvigelser vil fremgå på hjemmesiden og/eller på billet-rejsebeviset.

Betaling
Betaling kan ske via bank, posthus eller netbank. Under betalingsinformation på dit billet-rejsebevis finder du dit betalings-ID samt vores kreditornummer. Du kan også betale med Dankort eller internationale kreditkort via 'Min side'. På retrætet kan der betales med Visa/Dankort samt Eurocard/Mastercard. Der kan også betales med Euro i kontanter.

Børn
Børn er i udgangspunktet velkomne på retrætet. Vi yder ikke børnerabatter, og børn under 14 år kan ikke deltage i vores aktiviteter - hverken om dagen eller om aftenen. Bemærk særlige indrejseregler for børn under 18 år.

Drikkepenge
I Sydafrika er det normalt at give drikkepenge, men det forventes ikke på lodgen. Indkomsten er lav, og specielt for de lavtlønnede (rengøringspersonale og chauffører) er drikkepenge med til at få husholdningsbudgettet til at hænge sammen.

Det er normalt, at man lægger lidt i drikkepenge til rengøringen, hvis man har været tilfreds. Drikkepenge kan hæves i forbindelse med afregning på den sidste dag og behøver altså ikke at være kontanter. På den måde er du sikker på, at alt lodgens personale (både, rengøringspersonale, chaffører, gartnere, alt-mulig-mænd, køkkenpersonale osv.) får glæde af drikkepengene. Har man kontanter, kan både EUR og ZAR bruges. ZAR 500-600, svarende til ca 300 DKK, er passende at lægge den sidste dag.

Ekstra opredning
Alle værelser har som minimum to standardsenge. Derudover kan der i nogle af værelserne reddes op til en eller flere personer. Opredningerne er som regel af ringere kvalitet end standardsengene. Det kan være en sovesofa, en drømmeseng, en udtræksseng eller udtræksstol. Der ydes som regel kompensation herfor i form af ekstrasengsrabat. Dette fremgår af billet-rejsebeviset.

Enkeltværelse 
Enkeltværelse kan bestilles hjemmefra. Enkeltværelserne er som regel almindelige værelser med to regulære senge. Hvis du rejser alene, men ønsker at spare enkeltværelsestillægget, kan du også vælge at dele værelse med en anden rejsedeltager af samme køn. 

Fejl og mangler
Vores markedsføringsmateriale indeholder mange forskellige oplysninger om bl.a. rejsemålet, udflugterne, lodgen og ikke mindst detaljer omkring selve flyrejsen. Vi gennemgår materialet med jævne mellemrum for at sikre, at alt vores materiale er fejlfrit. Hvis der alligevel skulle have indsneget sig fejl i materialet, vil vi meget gerne have besked via e-mail. Adressen er lisbeth@tidtilro.dk. Vi tager forbehold for fejl i materialet samt ændringer som skyldes lokale forhold, vejret og lignende.

Til trods for at alle gør et stort arbejde for, at alt skal være i orden under ferien, kan der opstå fejl undervejs, eller der kan være mangler ved rejsen. Opstår der problemer, er det som regel noget, der let kan løses på stedet. Det er derfor vigtigt, at problemet rapporteres omgående til nærmeste repræsentant eksempelvis rejselederen, flyselskabet, hoteldirektøren etc. med henblik på afhjælpning på stedet.

Hvis der ikke er sket afhjælpning, eller hvis der ikke er sket tilfredsstillende afhjælpning inden for rimelig tid, skal problemet rapporteres igen. Undladelse heraf kan betyde, at man mister retten til at klage efter hjemkomsten.

Hvis korrekt eller tilstrækkelig afhjælpning ikke har fundet sted lokalt på rejsemålet, efter at problemet er rapporteret to gange med rimelig afhjælpningstid ind imellem, kan der inden for 28 dage efter hjemkomsten sendes en skriftlig klage til: Tid til ro ApS, Mjølnersvej 4, 8230 Aabyhøj. Klager besvares indenfor 4-6 uger og behandles i overensstemmelse med retningslinjerne fra Pakkerejseankenævnet, hvis afgørelser Tid til ro ApS altid følger.

Flybilletter
Flybilletter fra flyselskabet tilsendes pr. mail som rejsebevis senest 7 dage før afrejse og skal udskrives og medbringes sammen med pas i lufthavnen. Det kan variere, hvilket flyselskab vi rejser med. Afvigelser vil fremgå på hjemmesiden, og desuden på billet-rejsebeviset.

Når man modtager sit billet-rejsebevis, er det vigtigt at kontrollere, at navnene er anført korrekt. Fornavn og efternavn skal stemme overens med navnet i den rejsendes pas.
Vi anbefaler, at den rejsende, dagen før afrejse, selv kontrollerer, at flytiderne er uændrede. Det kan gøres ved at slå rutenumrene op på www.cph.dk eller www.bll.dk. I forbindelse med hjemrejsen sørger rejselederen for at kontrollere alle tidstabeller.

Fotografering
Under hele opholdet vil der blive taget billeder fra de forskellige aktiviteter. Billederne stilles gratis til rådighed i høj opløsning efter hjemkomst. På den måde behøver du ikke tænke på at skulle tage billeder og kan i stedet være til stede og nyde naturen. 

Vi indhenter skriftlig samtykkeerklæring fra vores deltagere, inden vi publicerer fotografierne. Hvis du fra starten ved, at du ikke ønsker at blive fotograferet, må du meget gerne give rejselederen besked.

Forsikring
Det gule og det blå sygesikringskort er ikke gyldige i Sydafrika, så det anbefales at tegne en rejseforskring, der dækker ansvar, sygdom og hjemtransport.

Afbestillingsforsikring samt rejseforsikring kan tegnes gennem Tid til ro ApS. Det påhviler kunden selv at fremskaffe dokumentation for sygdom, skade, tyveri m.m. under ferien. Tid til ro ApS har ikke mulighed for at fremskaffe politirapport, lægeerklæring el. lign. efter hjemkomsten.

Forsinkelser
Alle flyselskaber gør deres bedste for at overholde de anførte rejsetidspunkter. Alligevel kan forsinkelser opstå af årsager, som vi ingen indflydelse har på. Vi påtager os intet ansvar for mindre forsinkelser (under 6 timer) iflg. Pakkerejseankenævnets retningslinjer. Det er en god idé at bede dem, der påtænker at hente dig ved hjemkomsten, om at kontakte lufthavnen for besked om det forventede ankomsttidspunkt. Dette kan gøres via lufthavnenes hjemmesider www.bll.dk og www.cph.dk eller på DR’s tekst-TV. 

Forsinket eller beskadiget bagage
Hvis bagagen bliver beskadiget eller kommer på afveje under flytransporten, skal der rettes henvendelse til serviceskranken i ankomstlufthavnen for at få lavet en PIR-rapport. Kontakt evt. flyselskabet eller nærmeste Tid til ro repræsentant for assistance. Det er desværre ikke ualmindeligt med bortkommen bagage, og i sjældne tilfælde oplever vi også, at bagagen kan have taget skade under transporten. Heldigvis dukker kufferterne som regel op igen senere samme dag eller dagen efter, og heldigvis har flyselskaberne en forsikring, der dækker de mest almindelige småskader. Hvis du medbringer bagage af særlig værdifuld karakter, er det vigtigt, at du selv tegner supplerende bagageforsikring, da flyselskabernes erstatningsansvar er begrænset.

Føntørrer
Alle værelser på Rhino Lodge har føntørrer samt stik til 220 V, hvis man ønsker at medbringe sin egen.

Gæst i et andet land
Som gæst i et andet land er det vores opgave at tilpasse os de lokale skikke. Fordi Sydafrika har været under hollandsk styre, minder landet på mange måder om det, vi er vant til i den vestlige verden. Sydafrikanerne er åbne, livsglade og ubekymrede. De har en afslappet og letforståelig humor, og tonen er for det meste kæk og bramfri. Vejskilte og meget andet står på hollandsk, hvilket gør, at det meste er letlæseligt, fordi det minder lidt om det skandinaviske sprog.

På lodgen opleves de lokale sydafrikaneres service og adfærd særdeles venlig, imødekommende og gæstfri. Personalet er professionelt med en taknemlig og tilbagelænet tilgang til dagens gøremål.

Indkøb i udlandet
Vi kan desværre ikke gå ind i sager, hvor en gæst føler sig dårligt behandlet af forretninger eller handlende uanset eventuelle oplysninger fra rejselederen. Såfremt du ønsker at købe varer i udlandet til senere hjemsendelse, tilråder vi, at du sikrer dig korrekte oplysninger om reglerne for indførsel i Danmark, herunder behovet for særlige certifikater.

Informationsmøder
Umiddelbart efter ankomsten til lodgen afholdes informationsmøde. Her gennemgåes programmet for opholdet, og der informeres om de praktiske forhold på lodgen.

Kaffe- og tefaciliteter mv.
Alle lejligheder har el-koger samt en lille skål med tebreve og Nescafé. Det er desuden muligt at købe kaffe samt espresso og andre specialitetskaffer, urtete, øl, vin og sodavand i baren ved restauranten.

Læge
Nærmeste lægeklinik ligger ca. 60 minutter fra lodgen. Skulle uheldet være ude, kan lægen i akutte tilfælde køre patienten i møde. Lægen kommer gerne på sygebesøg.

Medicin
Nærmeste apotek ligger i Vaalwater ca. 60 minutter fra lodgen. Vi kan som regel få lægen til at tage medicin med, når han er på sygebesøg, så vi undgår transporten til apoteket.

Mindfulnessværksted
På lodgen har vi et åbent mindfulnessværksted med et lille bibliotek, hvor man kan komme og gå, som man vil eller låne rekvisitter med derfra. Vi har bl.a. yogamåtter, stafilier, pensler, farveblyanter og olie- og akvarelmaling samt bøger, musik-CD’er og puslespil.

Yoga
Den yoga, som vi dyrker i løbet af opholdet, er fortrinsvis hatha og yin. Yogaen er teknisk ukompliceret og kræver ikke forhåndskendskab til yoga. Øvelserne fokuserer på åndedræt og kropsbevidsthed og mindre på fysik. Øvelserne og programmet er dog udformet på en måde, så lettere øvede vil kunne udfordres i øvelserne.

Du behøver ikke medbringe egen yogamåtte. Vi har alle remedier på lodgen.

Mødetider
Den på rejsebeviset angivne mødetid er absolut sidste tidspunkt for rettidigt fremmøde på afrejsedagen. Tidspunktet for hjemrejsen oplyses af rejselederen dagen før hjemrejse. Deltager du ikke fuldt ud i arrangementet, men ønsker du f.eks. selv at køre til lufthavnen ved hjemrejsen, skal du i egen interesse kontakte rejselederen umiddelbart efter din ankomst til rejsemålet for at få oplysninger om, hvorledes du skal forholde dig. Desuden skal du senest dagen før hjemrejsen kontakte vores repræsentant igen for at få oplyst, hvornår du senest skal være i lufthavnen.

Pas og visum
For danske statsborgere, der rejser på deres danske pas, gælder følgende visum- og pasregler:

Turistvisum i indtil 90 dage udstedes ved ankomsten og er gratis. Der skal ikke søges visum hjemmefra. Passet skal være i gyldigt minimum 30 dage ud over opholdets varighed, og der skal være mindst to blanke sider i passet. Passet skal være maskinlæsbart. Hvis ikke passet er maskinlæsbart, skal det være udstedt efter november 2005 og udløbe senest november 2015.

Bestil nyt pas i god tid, og beregn mindst en måned. Sydafrika accepterer ikke provisoriske pas.

For udenlandske statsborgere og personer med fremmedpas gælder særlige regler, og der kan være visumkrav. Den rejsende er selv ansvarlig for eventuelt visum. Undersøg altid i god tid, om visum er påkrævet hos den sydafrikanske ambassade, og i givet fald om det skal udstedes inden afrejse eller ved ankomst. Eventuelle udgifter til visering påhviler den rejsende og er rejsebureauet uvedkommende.

Visum- og pasregler kan blive ændret uden varsel. Vi henviser derfor til Udenrigsministeriet på adressen www.um.dk.

NB: Børn under 18 år (uledsagede såvel som ledsagede) kan ikke få indrejse til Sydafrika uden fuldmagt eller fysisk tilstedeværelse af begge forældre OG original dåbs- eller navneattest, hvor begge forældres navne er angivet.

Påklædning
Selve opholdet handler om at slappe af. En del af det at slappe af handler om at være afslappet klædt. Vi lægger op til praktisk fritidstøj om dagen og ’smart casual’ om aftenen, dvs. polo/skjorte og pæne shorts eller lange bukser til mænd samt skjorte/bluse, shorts/lange bukser eller afslappet uformel kjole/nederdel til kvinder. Vi fraråder højhælede sko eller stiletter på grund af ujævnt terræn.

Der er varmt i Sydafrika det meste af året, men luftfugtigheden er tør, hvilket gør, at varmegraderne bliver lettere at holde ud. Aftenerne kan dog være kølige, så husk at medbringe en varm trøje. Maden tilberedes nogle gange over åben ild, så der er lagt op til afslappet påklædning, og man skal være indstillet på, at tøjet kan komme til at lugte af røg.

Husk nogle gode vandresandaler eller -sko samt strømper, solcreme og solhat/kasket til vandreturene. Det er en god ide at medbringe sportstøj eller løstsiddende tøj til brug på de dage, hvor der er yoga.

Rejsebevis
Inden for en halv time efter bestilling fremsendes billet-rejsebevis via e-mail. Depositum på kr. 5.000,- pr. person betales på bestillingsdagen. Resten betales senest 90 dage før afrejse. Når rettidig betaling har fundet sted, udstedes elektroniske billetter, som tilsendes per e-mail senest 7 dage før afrejse. Flyselskabernes referencenumre påføres billet-rejsebeviset, der opdateres og fremsendes på ny. Billet-rejsebeviset gælder både som rejsehjemmel, hotelvoucher og evt. forsikringspolice.

Rejseplan og force majeure
Ændringer i turprogrammet kan forekomme. Mindre justeringer, der ikke væsentligt reducerer rejsens værdi, giver ikke kunden ret til kompensation. Ændringer og justeringer, der skyldes force majure og force majeure lignende forhold (f.eks. vejrforhold), giver ikke kunden ret til kompensation.

Det vedhæftede program er kun vejledende. Det endelige program vil være tilpasset flytidstabellerne, og de øvrige lokale forhold (helligdage, vejrudsigten). Der vil i det store hele ikke være tale om forringelse af turprogrammet, kun rækkefølgen kan være ændret. 

Rygepolitik
Der må ryges på private udendørs terrasser. Dog kun så længe andre gæster ikke føler sig generet. Det er ikke tilladt at ryge på værelserne eller øvrige fællesarealer på lodgen. Heller ikke udendørs. Uden for lodgen henstiller vi til, at der vises hensyn til de øvrige gæster. Det er vigtigt at være opmærksom på, at mange sansestærke gæster samt allergikere er følsomme overfor tobaksrøg.
Der gælder samme regler for e-cigaretter.

Service og assistance fra Tid til ro
Det danske personale, lodgens ledelse og assistenterne på rejsen står til rådighed døgnet rundt. Ved ankomst til Sydafrika får du udleveret kontaktoplysninger på vores lokale medarbejdere, samt information om hvordan du kommer i kontakt med os i en eventuel nødsituation (telefonnummer, værelsesnummer, klokke i receptionen eller lign). 

Solbeskyttelse
Selv i de kolde måneder er UV-indekset højt i Sydafrika. Vi anbefaler derfor at anvende en vandafvisende solcreme med høj faktor. Gerne faktor 30-50. Derudover anbefaler vi at medbringe en solhat, der dækker ørerne, ansigtet og nakken. Vi fraråder desuden at solbade i direkte sollys midt på dagen. Vent hellere til efter kl. 16.00. På vandreturene anbefaler vi, at kroppen, skuldrene og lårene er dækket til, vælg et par luftige bomuldsshorts, der ikke sidder for tæt samt en luftig skjorte eller t-shirt. Tætsiddende sportstøj kan også være en god idé, så længe der er tale om svedtransporterende materiale. 

Specialmad – vegetarisk – glutenfrit
Såfremt du ønsker specialmad (diabetiker, allergiker, vegetar etc.), skal vi bede dig meddele os det ved rejsebestilling samt igen ved tjek ind på lodgen, så vil der blive taget højde for det i løbet af opholdet, så vidt muligt.

Swimmingpool
Lodgens swimmingpool er åben året rundt. Ved poolen er der gratis solstole og poolhåndklæder. Håndklæder skiftes tre gange om ugen samt efter behov. Man skal blot selv sige til.

Sæson og deltagerantal
I de danske vintermåneder er det sommer i Sydafrika. Det betyder, at temperaturerne er høje, omkring 27-28 grader. Det regner sjældent, og luften er tør, hvilket giver en del støv. Til gengæld føles varmen ikke så fugtig eller påtrængende.

Alle rejser gennemføres ved minimum 10 deltagere. Grupperne kan variere i størrelse og være på helt op til 30 personer.

Telefon og netværk
Der er meget begrænset mobildækning på lodgen, så lad gerne dine pårørende vide på forhånd, at du bliver svær at komme i kontakt med.

Tidsforskel
Danmark og Sydafrika har samme tidszone, men Sydafrika anvender ikke sommertid, så derfor er der en times tidsforskel om sommeren. Om vinteren er der er ingen tidsforskel.

Tøjvask
Der er ingen vaskeservice på lodgen.

Vaccinationer
Tid til ro vejleder ikke omkring vaccinationer. Vi opfordrer til at kontakte egen læge for råd og vejledning om vaccination i forbindelse med rejser til Waterberg, Sydafrika. Normalvis anbefales vaccination mod hepatitis (leverbetændelse) samt difteri og stivkrampe.

Waterberg-bjergene er malariafrit område.

Valuta
Valutaen i Sydafrika er Rand (ZAR). Kursen er ca. 49,31, dvs., at 100 Rand svarer til ca. 49,31 danske kroner. På retrætet afregnes altid i Euro. Det er ikke muligt at betale med kontanter på retrætet. Til gengæld accepteres de fleste kreditkort (Visa og Mastercard) samt Dankort.

Vand
Vandet på lodgen kan købes på flaske eller drikkes direkte fra hanen. Vandet fra hanen kan have en lettere metallisk smag, men er sikkert at drikke.

Vandreture
I reservatet er der flere afmærkede ruter, så der er rig mulighed for at vandre på egen hånd. Ruterne er på 3-6 km med gode, tydelige afmærkninger. Opholdet byder på to mindfulde vandreture med lokal naturvejleder og dansktalende oversætter. Guidede vandreture kan tilkøbes for egen regning.

Vandresko/-støvler/-stave
Vi anbefaler, at man medbringer et par lukkede vandresko eller vandrestøvler. Åbne vandresandaler kan også bruges, men man skal være opmærksom på, at man let får småsten i sandalerne, når vi går på de små stier. Til gengæld fylder de ikke så meget i kufferten.

Er du glad for at gå med vandrestave, er det en god idé at medbringe dem på rejsen. Vi har desværre ikke mulighed for at stille vandrestave til rådighed, så de skal altid medbringes hjemmefra.

Værdigenstande
Hoteller og restauranter påtager sig ikke ansvaret for værdisager, hvorfor det anbefales ikke at medbringe for store beløb i kontanter, kostbare smykker og lignende. Endvidere anbefaler vi at deponere værdisager i boks eller i receptionen.

WiFi
Der findes gratis, men meget begrænset trådløs internet i restaurantområdet. Vi anbefaler at begrænse brugen af e-mails, SMS og mobiltelefoni på lodgen. Hvis der skal foretages nødvendige opkald, henstiller vi til, at man går en tur eller diskret sender en SMS.

Læs mere om yogaopholdet - klik her!

Opdateret den 26. august 2017

Lad os holde pladsen i 24 timer - det er gratis og uforpligtende!

Fik du ikke bestilt den rejse, som du lige kiggede på? Har du brug for mere betænkningstid?

Udfyld bestillingsformularen, så holder vi pladsen i minimum 24 timer. Du binder dig først når du foretager en indbetaling

Rejsen kan ikke bestilles online.

Men du kan stadig lave en forespørgsel på rejsen!

Skriv dit navn og e-mail i boksen