- SPECIALTILBUD -

Mindfulnessrejse
til Sydafrika

10 dage med fuldpension,
safari og dansk mindfulnessinstruktør

Se Store billeder

Specialtilbud med Turkish Airlines:

Mindfulness i Sydafrika

10 dage med smuk natur, oplevelser og dansktalende rejseleder

Bestil din mindfulnessrejse til Sydafrika nu - klik her!

Vi giver dig nu muligheden for at komme med til Sydafrika til en meget attraktiv pris. Det kan lade sig gøre fordi vi har fået 10 meget billige kampagnebilletter hos Turkish Airlines, og fordi retrætet har givet os en god kampagnepris på ophold i dobbeltværelse.

Tilbuddet er kun gældende så længe flyselskabet har plads til kampagnepris, og gælder kun de første fem værelser, der bookes.

Vi håber at høre fra dig!

 

De varmeste hilsner

Lisbeth Skøtt Tobiesen
Ergoterapeut, certificeret stress coach og mindfulnessinstruktør

 

P.S. Hvis du har lyst til at bruge noget af vores undervisningsmateriale, kan du downloade det hele fra denne side - klik her!

 

Hvad siger vores gæster om denne rejse?

Program for specialrejsen til Sydafrika (Mindfulnessrejse)

10 dage med 7 nætter på retrætet, samt to nætter i flyet. Dansk rejseleder og dansk mindfulnessinstruktør under hele opholdet.

Dag 1

Afrejse fra Danmark

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Vi rejser fra Danmark om aftenen med Turkish Airlines fra Kastrup. Efter et kort flyskift i Istanbul flyver vi videre til Johannesborg. Der serveres et varmt måltid med gratis drikkevarer. Bagagen tjekkes igennem hele vejen til Johannesborg, så den behøver vi ikke tænke på, og der er tilpas med tid til at komme fra det ene fly til det andet uden stress. Også selvom man måske ikke er rejsevant.

Dag 2

Velkommen til Sabatana

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Vi lander i Johannesburg om morgenen efter at have fået serveret morgenmad i flyvemaskinen. I lufthavnen bliver vi hentet af vores sydafrikanske lokalguide og vores danske rejseleder. Turen til retrætet varer ca. fire timer. I bussen har vi gjort klar med vand, og lidt snack. Vi holder passende pauser undervejs, hvor der er mulighed for at strække ben og komme på toilet.

Når vi ankommer til Sebatana, står personalet klar med en fantastisk frokostbuffet i restauranten. Herefter bliver vi vist ud til værelserne, og der er god tid resten af eftermiddagen til at fordøje indtrykkene, tage et bad, pakke ud og få hvilet sig.

Solnedgangen kan nydes på pooldækket og for dem, der har lyst, vil vores mindfulness instruktør lave blide udstræknings- og afspændingsøvelser med fokus på at løsne op i kroppen efter den lange rejse og berolige sindet til en stille aften og en god nats søvn.

Ved aftensmaden byder vi velkommen med en kort præsentation af vores danske personale samt manageren på Sebatana og hans personale.

Der er dækket op til fællesspisning i den åbne restaurant. Du kan frit vælge fra aften til aften, om du ønsker at nyde maden i fællesskab i restauranten eller alene f.eks. ved et andet bord eller på værelsets terrasse, hvis du har lyst til at være privat og slappe af. Der er også mulighed for at få en romantisk borddækning til særlige anledninger.

Dag 3

Champagnebrunch i bushen

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Morgenmaden er inkluderet alle dage på lodgen og serveres i restauranten. Hen på formiddagen kører vi på fotosafari i bushen. Her spiser vi brunch og får champagne, og vi kan nyde udsigten til et af reservatets vandhuller, hvor dyrene holder til. Efter brunchen har vi velkomstmøde med information om landet, kulturen, dyrene og de lokale skikke. Vores danske rejseleder og mindfulness instruktør vil også fortælle lidt mere om sig selv.

Om eftermiddagen er der introduktion til mindfulness, der afsluttes med en guidet meditation. I den forbindelse præsenterer vi vores mindfulness værksted. Her kan du komme og gå, som du vil, og vi har stillet forskellige remedier frem, som f.eks. bøger, afslapnings- og meditationsmusik, yogamåtter, malegrej og puslespil.

Herefter går vi i stilhed op til pooldækket og ser solnedgangen.

Aftensmaden serveres i restauranten.

Dag 4

Mindful vandretur i bushen

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Vi spiser tidligt morgenmad, så vi kan komme afsted på vores vandretur i bushen, inden solen står for højt på himlen. Vi går til et af reservatets vandhuller, hvor vi kan sidde i et skjul og stille iagtage dyrene. Hele turen er en meget mindful oplevelse med ro og nærvær, når vi går i bushens stilhed og fornemmer dyrene omkring os. Ved vandhullet fodres dyrene, inden vi kommer, og vi får mulighed for at opleve både impalaer, zebraer, gnuer og vortesvin på tæt hold. Hvis vi er heldige, kommer de nysgerrige giraffer også forbi.

Vi er hjemme igen på Sebatana til frokost, og her fortæller vores lokale guide om reservatets rige plante- og fugleliv og de forskellige dyr, der lever på stedet.

Om eftermiddagen er der gennemgang af mindfulnessprincipperne, der afsluttes med en afspænding for dem, der har lyst.

Aftensmaden serveres i restauranten.

Dag 5

Oplev Afrikas største dyr

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Efter morgenmaden inviterer vores instruktør til en mindful aktivitet. Resten af dagen kan bruges til at slappe af, bade i poolen og bare nyde stilheden og området. Der er rig mulighed for at vandre i lodgens reservat på egen hånd. Området har fine afmærkede ruter, der er mellem 3 og 6 km.

Derudover har vi arrangeret en udflugt til nationalparken Pilanesberg som en tilkøbstur for dem, der har lyst. Her kan vi opleve det imponerende dyreliv på tæt hold. Vi har bl.a. mulighed for at se Afrikas fem største dyr, nemlig elefanter, løver, næsehorn, bøfler og geparder. Mange er nemlig enige om, at man ikke rigtig har oplevet Afrika, før man har set nogle af de helt store dyr, der lever i denne del af verden. 

Hen på eftermiddagen samles vi til en meditation og afspænding efterfulgt af 5 minutters stilhed ved solnedgangen.

Aftensmaden serveres i restauranten. Husk, at der altid er mulighed for at få maden serveret på værelsets terrasse.

Dag 6

Big Five i Welgevonden

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Efter morgenmaden er dagens tilkøbsmulighed en udflugt til den nærliggende Big Five park Welgevonden, der er kendt for sine bøfler, flodheste og elefanter.

Vi spiser frokost på Sebatana, og vores instruktør tilbyder en guidet afspænding og meditation hen på eftermiddagen.

Aftensmaden serveres i restauranten.

Som et tilkøb for dem, der har lyst, kan aftensmaden indtages i autentiske omgivelser. Vi kan nemlig opleve den afrikanske kultur, og se hvordan strukturen ser ud i en høvdingelandsby. Børnene vil danse for os, som de ville for høvdingen, og vi får serveret traditionel mad, der er tilberedt over bål.

Dag 7

Den rolige dag

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Efter morgenmaden har vi en stille start på dagen med blid, mindful yoga. Niveauet er let, og alle, der har lyst, kan deltage.

Når vi har fået frokost, er der et par timer til fri disposition, før vi inviterer til foredraget 'Mindfulness i dagligdagen og i arbejdslivet'. Vi runder af med en kærlighedsmeditation og 5 minutters stilhed ved solnedgangen.

Du kan nyde dagen i dag på lodgens store terrassedæk ved poolen f.eks i en af de udendørs sofaer med en god bog. Du kan være kreativ i mindfulness værkstedet eller give dig ekstra god tid ved frokosten.

Aftensmaden serveres i restauranten.

Aftenens tilkøbsmulighed byder på aftensafari. Her kører vi efter solnedgang ud i bushen i tusmørket og spotter nogle af de dyr, der kommer frem fra deres skjul, når solen går ned. Vi spiser aftensmad rundt om bålet i en af reservatets boma'er under åben stjernehimmel.

Dag 8

Mindful vandretur og solnedgang

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Efter morgenmaden inviterer vi igen til blid, mindful yoga efterfulgt af en guidet meditation.

Frokosten serveres midt på dagen som sædvanligt, og dagens varmeste timer kan nydes ved poolen, eller som man har lyst.

Hen på eftermiddagen er der igen mulighed for at opleve bushen til fods. Vi inviterer på en vandretur til reservatets smukkeste udsigtspost, hvor vi kan nyde solnedgangen i fulde drag, mens vi slutter dagen af med et glas champagne. Inden vi skåler over solnedgangen, har vi en lille finurlig konkurrence i ærmet, der helt sikkert får smilet frem.

Kokken får i aften lov til at sætte sit personlige præg på aftensmaden, og inviterer os til 'Kokkens overraskelse'. Herefter er der mulighed for at gå tidligt i seng for at være udhvilet til hjemrejsen.

Dag 9

Den rolige dag

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Efter morgenmaden er det tid til at tjekke ud og sige farvel til retrætets skønne personale og den smukke natur. 

Vi kører ad grusvejen til Vaalwater og videre ad landevejen ind til Johannesborg, hvor vi skal besøge det berømte sorte township Soweto.

Soweto er en sammentrækning af South West Town, og var kendt som verdens største slumkvarter med mere end 1 mio. indbyggere. De seneste 20 år har regeringen lavet en omfattende byfornyelsesplan, som blandt har betydet at der nu er kommet elektricitet, rindende vand, brandstationer, skoler, biblioteker, kirker og forsamlingshuse.

Vi besøger Winnie og Nelson Mandelas hus, der ligger inde i Soweto. Der er også mulighed for at gå lidt rundt og købe lidt lokal souvenir. Vi spiser medbragte madpakker undervejs.

Vi ankommer til lufthavnen sidst på eftermiddagen, hvor rejselederen assisterer med checkin og security, og sørger for at alle kommer godt afsted.

Aftensmaden serveres ombord. Der serveres en økonomiklassebakken med en kold forret, en valgfri varm hovedret, samt en kold dessert. Der er desuden gratis drikkevarer, kaffe og te.

Dag 10

Hjemkomst til Danmark

Klik på det lille 'plus' for at folde dagsprogrammet ud.

Der serveres morgenmad inkl. drikkevarer ombord. Efter en mellemlanding i Istanbul flyver vi videre det sidste stykke til Kastrup. Bagagen tjekkes hele vejen igennem, så den behøver vi ikke tænke på, og der er tilpas god tid til at komme fra det ene fly til det andet uden stress.

Programmet er vejledende. Ved ankomsten til Sydafrika udleveres det endelige program. Det endelige program tager bl.a. højde for vejret. Indholdsmæssigt vil der ikke være forskel på det vejledende program og det endelige program. Kun rækkefølgen kan være ændret.

Priser og datoer

Har du problemer med at bestille, så ring til os på 76125251, eller skriv til os på Messenger.

På denne side viser vi den billigste ledige totalpris pr. person ved to personer inkl. fly, transfer og bagage. Klik på 'Bestil nu'-knappen for at se priser for andre værelseskategorier og enkeltværelser.

NB: Rejsen vises fejlagtigt som en 9 dages rejse i prislisten nedenfor. Rejsens længde er på 10 dage med en nat i flyet hver vej og 7 nætter på retrætet. Den korrekte rejselængde og hjemkomstdato fremgår af ordrebekræftelsen. Fejlen er rapporteret. Vi beklager ulejligheden.

Prisen inkluderer:

 • Flybillet til Johannesborg t/r samt flymad
 • 23 kg tjekket bagage
 • 12 kg fordelt på 1 stk. håndbagage (55 x 25 x 35 cm) samt 1 stk. tilbehør (eksempelvis taxfreepose, kamera, laptop eller lign.)
 • Modtagelse i lufthavnen i Johannesborg af vores danske personale
 • Al transport i Sydafrika
 • 7 nætter på den luksuriøse Sebatana Rhino Lodge
 • Indkvartering i lyse værelser med eget bad og toilet samt privat terrasse
 • 7 gange morgenmadsbuffet med kolde og varme retter
 • 7 gange frokostbuffet på Sebatana med friske lokale råvarer
 • 7 gange aftensmad bestående af 3-retters menu med friske lokale råvarer
 • Måltiderne serveres i restauranten eller på værelset for dem, der gerne vil være alene
 • Fotosafari i åben safaribil
 • Champagnebrunch i bushen med stor brunch-buffet, dessert og champagne
 • Mindful vandretur i bushen med sydafrikansk naturvejleder og dansk rejseleder
 • Oplæg om områdets plante- og dyreliv
 • Mindful vandretur til reservatets smukkeste udkigspost med champagne og solnedgang
 • Introduktion til mindfulness og meditation med dansk instruktør
 • Mindful yoga for alle
 • Foredraget ’Mindfulness i dagligdagen og i arbejdslivet’ med dansk foredragsholder
 • Halvdagstur til Soweto (sort township i Johannesborg, hvor Nelson Mandela boede en stor del af sit liv) inkl. bus, dansk personale, entré til Winnie og Nelson Mandelas hus samt frokostmadpakke
 • Daglig guidet afspænding og meditation med dansk instruktør
 • Individuelt tilpassede opmærksomhed- og nærværsøvelser i naturen
 • Åbent mindfulnessværksted hvor man kan komme og gå, som man vil under hele opholdet og sidde i stilhed og læse, tegne, male, høre musik eller meditere
 • Alle skatter og afgifter forbundet med rejsen
 • Dansk personale under hele opholdet

 

Tilkøbsmuligheder (afregnes direkte med retrætet):

 • Heldagstur til Pilanesberg National Park (Big Five), inkl. bus, frokost, dansk rejseleder og sydafrikansk lokalguide (EUR 145,-)
 • Høvdingeaften med lokal stammedans, inkl. aftensmad og vin til maden (Ca. EUR 60,-)
 • Aftensafari i åben safaribil, inkl. aftensmad og vin til maden (EUR 70,-)

 NB: Udvalget af tilkøbsmuligheder kan ændres uden varsel. De endelige muligheder præsenteres på stedet efter ankomsten.

Prisen inkluderer ikke:

 • Drikkevarer, lommepenge, tilkøbsture og personlige indkøb
 • Frokost og aftensmad i Pretoria
 • Vaccinationer, rejseforsikring og afbesillingsforsikring

Vaccinationer:

Vi vejleder ikke om vaccinationer, men henviser i stedet til egen læge. Rejsen foregår i et malariafrit område. Hvilke vaccinationer der tilrådes, afhænger af en individuel lægelig vurdering, men plejer at begrænse sig til følgende: 

 • Difteri og stivkramnpe (Kombinationsvaccine - fås gratis via Sygesikringen)
 • Smitsom leverbetændelse (Kontakt lægen for pris og info)

NB: Specialtilbud
Denne rejse afviger fra vores almindelige mindfulnessrejser til Sydafrika. Den bløde landing i Pretoria udgår og vi har ingen rejseleder med fra Kastrup. Rejselederen støder til ved ankomsten til Johannesburg. Vi flyver også med Turkish Airlines i stedet for British Airways.

Hør gæsterne fortælle om Sydafrika

Du kan se flere videoer på vores Youtube-kanal. God fornøjelse!

Værelsestyper på Sebatana

Deluxe værelse med fuldpension

Alle værelser på Sebatana Rhino Lodge er identiske og med 5-stjernede mål. Eneste indviduelle forskelle er beliggenheden og dermed udsigten. Derudover er der kørestolsramper og forbindelsesdør på nogen af værelserne.

Værelserne er udstyret med stor king size dobbeltseng med tykke dyner og gode puder, samt to natborde med læselamper. Derudover er der køleskab/minibar, aircondition, siddeområde med udsigt til bushen, samt separat badeværelse med stort badekar, bruser og to håndvaske. Der er desuden føntørrer og håndklæder på værelserne.

Om retrætet

Sebatana Rhino Lodge

Vores sydafrikanske retrætested Sebatana Lodge ligger i uspoleret natur omgivet af planter, bush og vildtliv. Retrætet ligger med udsigt over en dal, så vi både kan se bjerge og bredde vidder. Det er en sand oase midt i savannen. Sebatana er bygget i naturmaterialer. Der er brugt sten, træ og stråtag, så duften og farverne falder godt ind i naturen. Man føler sig hjemme fra det øjeblik, man ankommer. Her er livet godt. Her er der tid til at sanse, bare være og nyde - og fremfor alt få tid til ro.

Poolområdet

Lodgen er omgivet af en stor smuk, træanlagt terrasse. Her er der et lille hjørne med sofaer, hvor man kan sidde og nyde en god kop kaffe eller læse en bog.

Inde i midten af terrassen ligger vores dejlige pool, der indbyder til en frisk dukkert, eller man kan ligge og sole sig i solsengene og nemt få flere timer til at gå med bare at ligge og kigge ud over den storslåede natur.

Udendørs jacuzzi

På det øverste trædæk er der jacuzzi. Det er et skønt sted at sidde om aftenen, når vandet er varmt, og luften er kold og klar. Der er noget helt særligt over det, når man sidder der med lukkede øjne, lader sig glide ned i det varme vand, så vandet kommer helt op til lige under hagen og så ellers bare hvile hovedet bagover og sanse de mange dufte fra stråtaget, ildstedet og bushen.

Det bedste øjeblik er dog det tidspunkt, hvor man åbner øjnene igen og kigger lige op i den klare stjernehimmel. Det er et helt andet billede her på den sydlige halvkugle, og det er som om, at stjernerne står meget mere klare hernede.

Terrassen er også vores samlingspunkt for afspændingerne, nogle af meditationerne og når vi laver mindful yoga. Man bliver let sådan helt salig og rolig i kroppen, når man ligger der på yogamåtten omgivet af pragtfuld natur og bare er. Med lukkede øjne og rolig vejrtrækning, mens man bliver guidet i nogle blide stræk. Det er altså lidt luksus at få den mulighed - midt ude i den sydafrikanske bush.

Mindful safari med natur, dyreliv og ro

Sebatana Lodge er en smuk ramme for et vidunderligt ophold med tid til nydelse, ro og nærvær.

Lodgen ligger med udsigt til bredde vidder, bakker og dale og er omgivet af planter, klipper og træer og et rigt fugle- og dyreliv.

Lodgen, som vi har helt for os selv, er smukt anlagt i naturlige omgivelser blandt dyrene. Området omkring lodgen er indhegnet, så dyrene ikke kommer helt ind i restauranten, men dog så tilstrækkeligt tæt på, at vi kan se dyrene fra vores terasser. Vildtreservatet omkring Sebatana er 3.000 hektar bush, hvor der lever 17 forskellige pattedyr, mange forskellige insekter og sommerfugle og 300 forskellige fuglearter. Det er ren mindfulness bare at sidde i sin stol og kigge ud på dyrene.

Der er gode afmærkede stier og ruter at køre ad eller vandre på, og der er altid en guide med på turen. Man kan også vælge at gå en tur på egen hånd. Der er fine kort over vandrestierne og forholdende er gode og trygge.

En god seng giver en god søvn

Vi bor i bungalows i lyse og venlige deluxe værelser med en god seng, som indbyder til en rolig nat. Der et skrivebord, hvor man kan sidde og skrive dagbog og et stort badeværelse med eget bad og toilet. Der er køleskab og kaffe- og tefaciliteter på værelset, og der er højt til loftet. Loftet er lavet af stråtag, og man kan ligge længe og nyde indtrykkene og bare kigge op i den smukke struktur og nyde den duft af græs og træ, som loftet har.

Mindful yoga og meditation

Træder man ind på det store fælles terassedæk, der er bygget af træ, kan man høre rislende vand fra den smukke fontaine, og man kan se langt ud over bjergene. Her kan man sidde og nyde den storslåede natur eller låne en af vores bøger og finde sig en hyggelig krog, hvor man har lyst til at sidde og læse.

Poolen og jacuzzien er indbydende og åben stort set hele døgnet, og det er fantastisk at ligge i vandet om aftenen og bare kigge op på stjernerne.

Terrassedækket er vores fællesområde for blid, mindful yoga, og vi ligger aldrig direkte i solen. Vi er altid dækket af store parasoller, så vi i fred og ro kan fordybe os, i det vi sanser og registrerer i kroppen uden at føle ubehag af solen.

Vi laver guidede mindfulness meditationer inde i bomaen, der er den perfekte ramme for netop tilstedeværelse og nærvær. Bomaen er et typisk afrikansk bål- og tilholdssted. En boma minder mest af alt om en rund bambushytte, der blot ikke har noget tag. Inde i midten af bomaen er der et bålsted, og oprindeligt er bomaen bygget for at skabe læ og beskyttelse mod dyr og fjender.

Om aftenen tænder vi op i bålet, og lader hyggen og stemningen sprede sig. Så mærker man virkelig, at man er i Afrika.

Rammerne om måltiderne

Restauranten er en delvis åben restaurant, dvs. at forsiden af restauranten har en teltfacade, der kan rulles op og ned og skabe læ, hvis det f.eks. regner eller bliver køligt. Der er smukke malerier og en hyggelig pejs. Der er højt til loftet, som er stråtægt, og i loftets tykke brædder hænger nogle imponerende lamper. Der er en dejlig æstetik, der skaber en god ramme for vores måltider. Bordene er altid veldækkede, maden er rig og varieret, og man føler sig virkelig forkælet.

Køkkenet er åbent og stilrent, og man kan kigge indenfor. Køkkenchefen og hans personale vil nemlig meget gerne snakke, og de elsker at få besøg af os.

Alle måltider er inkluderet, dvs. morgenmad, frokost, eftermiddagskaffe og aftensmad. Man kan tilkøbe kolde eller varme drikke i baren, der er åben hele dagen og aftenen.

Jeg ånder ind, jeg ånder ud

At opleve Sebatana, at opleve hvad opholdet og omgivelserne gør ved en, er svært at beskrive. Man skal mærke det på egen krop. For at kunne give en fornemmelse og måske en indre forestilling om hvad opholdet er for mig, har jeg kopieret et lille uddrag fra min dagbog:

At se og mærke naturen giver følelse af salighed
At se dyrene trives i deres eget naturlige miljø og lytte til fuglene,
mærke solen varme min kind og mærke brisen kølen den igen
beroliger mit sind, min krop og tiden står stille.

Jeg ånder ind
Jeg ånder ud
Jeg er taknemmelig for denne nyskabende, forfriskende dag
dette øjeblik
dette tankerum
dette nu

 

Mindfulness og safari

Nord for Johannesborg, i Limpopo provinsen, ligger det UNESCO-beskyttede område Waterberg Biosfære Reservat, som er det eneste savanne-reservat i Sydafrika. Området ligger i Waterberg bjergene i ca. 1.300 m højde og er derfor et malariafrit område. Inde i det naturfredede område, tæt på byen Vaalwater, finder vi vildtreservatet Sebatana Lodge.

Her bor vi midt i bushens fredsommelighed med uforstyrret natur og det vilde dyreliv som baghave. Det fredfyldte miljø, den storslåede natur og det spændende dyreliv giver en helt ideel mulighed for at kombinere safariudflugter i bushen med mindfulness og nærværsøvelser.

Sebatana reservatet er et privat område på ca. 3.000 ha med 17 forskellige pattedyr og ikke mindst et rigt fugleliv med omkring 300 forskellige fuglearter. Dyr som giraffer, zebraer, gnuer, kuduer, impalaer og vortesvin holder til ved reservatets vandhuller, og her er der opstillet et skjul, hvorfra vi får mulighed for at observere dyrene på tæt hold.

Derudover har hyæner, strudser, bavianer og den lille abe, grøn marekat, sit hjem i vildtreservatet. Vi får også mulighed for at se sjældne dyr som nyala og sabelantilope, da reservatet driver avlsprojekter for disse truede dyrearter.

Dyrenes nærvær

Her mærker man, hvordan det er os mennesker, der ydmygt er på besøg i den uspolerede natur, som er dyrenes verden. Ikke omvendt, som med vores kæledyr eller i zoologisk have, hvor vi har valgt at bringe dyrene ind i vores hverdag, på vores præmisser. I reservatet er dyrene i deres naturlige element, og de virker på ingen måde stressede over vores tilstedeværelse.

Dyrene lever i stilhed og nyder det simple liv. Hver dag og hvert et øjeblik leves fuldt ud, her og nu. Dyr bekymrer sig ikke om, hvad der skete i går, eller hvad morgendagen bringer. De kan ikke andet end at være helt tilstede i nuet. På den måde er dyr meget mindfulde, og vi kan lære en ting eller to af deres måde at være nærværende på.

Sebatana Lodge ligger midt i reservatets stilhed, og her får vi muligheden for at gøre dyrene kunsten efter. Vi har udsigt over bushen så langt øjet rækker, og hver aften får vi foræret en enestående gave, nemlig solnedgangen, som vi kan nyde på første række fra lodgens store terrassedæk.

Der er noget taknemmeligt over at slutte hver dag af med at nyde solnedgangen i stilhed, og lade de bedste af dagens indtryk blive til værdifulde minder.

En mindful vandretur

På de støvede veje i bushen får en mindful vandretur os skridt for skridt nærmere ind i safarilivets hverdag. Her kan vi studere dyrene på en helt anden måde, når vi vandrer i deres fodspor og samtidig se træer og planter, som vi ikke får med fra safaribilen.

Ved et af vandhullerne er der sat et skjul op, hvor vi kan observere dyrene, uden at de kan se os, så de ikke bliver forstyrrede eller forskrækkede. Fra skjulet kan vi være heldige at opleve dyrene på helt tæt hold og virkelig fornemme deres imponerende størrelser og de dekorative mønstre i pelsen på for eksempel zebraen og giraffen. Ved at betragte de milde, rolige dyr i stilhed kan vi selv opleve, hvordan nærværet fylder vores sind med ro.

Livet i bushen

Safarilivet byder på helt andre udfordringer, end det vi er vant til fra det kolde nord. Det tørre miljø i bushen truer med skovbrande, og er uheldet ude, hjælper alle hinanden, for man ved, at hvis branden breder sig, er ens egen gård måske den næste i farezonen. I sådanne situationer må man tilsidesætte alle dagens planer og bare handle her og nu. 

Men de lokale nyder livet i bushen og kunne ikke forestille sig at leve andre steder. De sætter stor pris på naturen, og dyrene er deres passion. For de ansatte på Sebatana er det ikke et arbejde, men en livstil at vide alt om naturens dyre- og planteliv.

Her uddannes guiderne i at være omvandrende leksikons, og vide alt om de store og imponerende dyr - lige fra deres fodspor og afføring til deres adfærdsmønstre og skjulesteder. De har helt styr på, hvilke planter der er spiselige, og hvilke der er giftige, og får du brug for det, findes et træ i bushen, hvis blade indeholder antihistaminer.

Guidernes erfaring skinner igennem både på vandreturene og i safaribilen, hvor de ser og hører meget mere, end vi overhovedet når at opfange. Det er dem, der gør, at vi får det hele med og samtidig kan være helt trygge ved at færdes i denne storslåede natur.

 

Det sydafrikanske køkken

Maden på Sebatana er varieret, eksotisk og farverig, og her får vi mulighed for at smage en anden form for kød og vildt, end det man kan finde hjemme i sit supermarked i Danmark.

Her bliver det meste kød tilberedt over åben ild, og det lokale køkken byder på mange spændende retter, hvor der indgår kød fra bøffel, kudu, impala, vortesvin, struds og perlehøne. Køkkenet tilbereder også fisk og vegetariske retter.

Der er altid et stort udvalg af friske salater og sauterede grøntsager, ris eller kartoffelretter samt ovntilberedte grøntsager som f.eks. fyldte auberginer, butternut eller peberfrugt.

Maden minder lidt om den mad, man kan få på en amerikansk ranch, men her er der tilføjet flere eksotiske grøntsager og krydderier. Maden er fyldig og smagfuld, tilberedt med kærlighed og med fokus på, at det skal smage godt og lækkert.

Vi spiser og nyder maden på Sebatana uden at bekymre os om, at nogle af grøntsagerne kan være vendt i smør. Vi tæller ikke kalorier, og vi har ikke dårlig samvittighed. Maden og den gode vin er en del af hele nydelsesopholdet.

Vi tilbyder fuld pension, så alle måltider er inkluderet, og en typisk dag kan se ud som følger:

Morgenmad, bestående af friskbagte boller, croissant og sommetider wienerbrød samt frisk afskåret frugt, yoghurt, müsli og havregryn, afskåret pålæg, æg, bacon, stegte tomater og champignon. Dertil to slags juice, vand, kaffe og te.

Frokost, eksempelvis som velanrettet buffet bestående af grillede kødspyd, vegetarisk frittata, kartoffelbåde, græsk salat, mangosalat, rødbedesalat og friskbagt brød.

Derudover er der altid en dessert, der f.eks. kan bestå af frugtsalat og cheesecake samt kaffe og te.

Aftensmaden er altid en 3-retters menu, og forretten er tallerkenserveret. Forretten kan være cremet champignonsuppe og friskbagt brød. Hovedretten kan bestå af bøffelsteak, bagt kartoffel med creme fraiche, pebersauce, sauterede gulerødder med persille, grønne bønner med løg og tomat og en dejlig grøn salat.

Desserten kan f.eks. være is og brownie.

Der er altid mulighed for at imødekomme gæsters behov omkring specialkost, feks. glutenfri, laktosefri, vegansk og vegetarisk.

Lokale og friske råvarer

Sebatana får dagligt leveret friske grøntsager og kød. Alle råvarer tilberedes i restaurantens store åbne køkken.

I køkkenet har vi to kokke, heraf søde, skønne og kærlige Lashley, som selv er vild med salat og grønt. Hun laver nogle vidunderlige og kreative salater.

Derudover har vi Ivan, som altid er glad og vældig humoristisk. Han kan godt finde på både at synge og danse, inden han serverer maden. Han står ofte for at tilberede hovedretterne, og møre bøffer og vildt er hans domæne.

Tilkøbsmuligheder

Vi har sammensat ugens program på en måde, som vi synes giver den bedste balance mellem oplevelser og afslapning. Men Sydafrika byder på mange spændende oplevelser. Derfor har vi valgt at give dig mulighed for at tilkøbe lige præcis de udflugter, der tiltaler dig. Således kan du selv finde din balance mellem oplevelser, ro og afslapning.

Herunder har vi listet de forskellige tilkøbsture i prioriteret rækkefølge ud fra vores anbefaling. Retrætet tilbyder enkelte udflugter udover de herunder beskrevede, som du kan få mere information om efter ankomst.

 

Heldagstur til nationalparken Pilanesberg

De fleste forbinder Afrika med de helt store og vilde dyr som for eksempel elefanter, næsehorn og løver og føler ikke, at de rigtigt har oplevet Afrika, før de har set nogle af de store dyr. Pilanesberg Nationalpark er den fjerdestørste park i Sydafrika, og her kan du opleve fem af Afrikas største dyr, nemlig ’the big five’, som er elefanten, løven, bøflen, næsehornet og leoparden.

Pilanesberg er et ikke-indhegnet område på 550 km2, der ligger midt i et krater fra en gammel udbrudt vulkan, og landskabet er sammensat af store sletter, bjerge og høje stenformationer. Nationalparken ligger imellem det meget tørre område, Kalahari-ørkenen, og det frodige Lowveld-område, hvilket gør, at vi i Pilanesberg har mulighed for at se en utrolig stor variation af vilde dyr samt plante- og fugleliv, som normalt ikke ses i de samme områder.

Pilanesberg har blandt andet en af de største bestande af hvide næsehorn i verden, og der lever 210 elefanter i nationalparken. Så selvom der ikke er nogen garanti for at se de store dyr, så er sandsynligheden høj. Derudover kører vi rundt i store safaribiler med lokalguider, der via radiokontakt holder hinanden løbende opdateret om, hvor dyrene er, så vi får de bedste odds for at se så mange som muligt.

Sebatana reservatet har masser af spændende dyr, men er ikke stort nok til at huse de store dyr, og derfor er det vores anbefaling at vælge denne tur til.

Pris EUR 135,-

Prisen inkluderer bus, lokalguide, morgenmadspakke og frokost på Pilanesberg Luxury Lodge. Tilmelding og afregning foregår direkte med retrætet efter ankomst.

 

Aftensafari og middag under stjernerne

Denne aften tilbringes i bushen under stjernerne. Vi skal opleve bushen efter solnedgang, og vi får mulighed for at spotte nogle af de dyr, som først er aktive efter mørkets frembrud blandt andet lossen, hulepindsvinet og myreslugeren. Derudover er der en helt anden og mere forventningsfuld stemning i safaribilen, når vi kører ud i mørket.

Vi kører til en af reservatets bomaer (en rund bambushytte uden tag), hvor vi bliver modtaget af kokkens velduftende mad, der tilberedes over åben ild. Bomaen er kun lyst op af bålet i midten, stearinlys og lanterner.

Efter et glas rødvin og en stund til at nyde aftenstemningen, inviteres vi til bords til en middag med stjernerne over os.

Pris EUR 65,-

Prisen inkluderer aftensafari i åben safaribil, dansk rejseleder, lokalguide, rødvin og aftensmad (3-retters menu). Tilmelding og afregning foregår direkte med retrætet efter ankomst.

 

Høvdingeaften i landsbyen

En lille landsby i reservatet huser det lokale personale, som arbejder på lodgen. De lokale inviterer os indenfor til en autentisk aften med stammedans og traditionelle smagfulde retter, der laves over bål og spises med fingrene.

Vi får fortalt, hvordan høvdingen levede sit liv og stadig gør i nogle egne af Sydafrika. Blandt andet hvor mange koner han har, og hvordan rangordenen er. Inden vi bydes på den afrikanske bålmad, sætter vi os til rette i bålets skær, og landsbyens børn vil danse og synge for os, som de ville for høvdingen. En autentisk og kulturel aften.

Pris EUR 49,-

Prisen inkluderer transport, dansk rejseleder, lokalguide, stammedans, rødvin og aftensmad. Tilmelding og afregning foregår direkte med retrætet efter ankomst.

 

Welgevonden Big Five

Mindre end en times kørsel fra Sebatana reservatet ligger den smukke Big Five park, Welgevonden. Parken er en af de største privatejede parker i Sydafrika og er hjem for de fem store dyr, elefant, løve, leopard, flodhest og bøffel. Området er særlig rigt på elefanter, leoparder, bøfler og flodheste.

Pris EUR 125,-

Prisen inkluderer bus, lokalguide, parkafgifter og transport i parken i særlig parkkøretøj. Tilmelding og afregning på retrætet efter ankomst.

 

Det praktiske

NB: Oplysningerne her på siden gælder kun for denne specifikke rejse. Information af generel karakter er samlet på vores 'værd at vide'-side. Du er også velkommen til at ringe til os med dine spørgsmål på 76125251 eller skrive til os via Messenger eller e-mail.

Aktiviteter og udflugter
Det fremgår af programmet, hvilke aktiviteter der er inkluderet i rejsens pris. Det er frit og dermed ikke forventet, at du deltager i de inkluderede aktiviteter og udflugter. Så mærk selv efter, hvad du har lyst til og behov for.

Retrætet tilbyder en række udflugter som tilkøbsmuligheder. Tilmelding og afregning foregår direkte med retrætet efter ankomst. Læs om tilkøbsmulighederne her.

Ankomst til Johannesborg
Ved ankomst til lufthavnen i Johannesborg finder du vores personale i ankomsthallen efter toldkontrollen. Toldkontrollen ligger efter bagagebåndet, og når du først har passeret toldkontrollen, kan du ikke komme tilbage igen. Det er derfor vigtigt, at du har alle dine kufferter og tasker med.

Det er ikke nødvendigt for danske statsborgere at have visum i Sydafrika, du skal blot igennem paskontrollen. NB: Særlige regler for indrejse med børn under 18 år.

Børn
Børn er i udgangspunktet velkomne på retrætet. Vi yder ikke børnerabatter, og børn under 14 år kan ikke deltage i vores aktiviteter - hverken om dagen eller om aftenen. Børn under 18 år kan ikke rejse ind i Sydafrika uden original dåbsattest på engelsk og begge forældre. Hvis et barn rejser med den ene forælder skal man kontakte den sydafrikanske ambassade med henblik på at få udarbejdet de nødvendige dokumenter, herunder rejsetilladelse på engelsk fra den tilbageblevne forælder. Under alle omstændigheder anbefaler vi, at man kontakter ambassaden inden rejsen går til Sydafrika med børn.

Drikkepenge
I Sydafrika er det normalt at give drikkepenge, men det forventes ikke på lodgen. Indkomsten er lav, og specielt for de lavtlønnede (rengøringspersonale og chauffører) er drikkepenge med til at få husholdningsbudgettet til at hænge sammen.

Det er normalt, at man lægger lidt i drikkepenge til rengøringen, hvis man har været tilfreds. Drikkepenge kan hæves i forbindelse med afregning på den sidste dag og behøver altså ikke at være kontanter. På den måde er du sikker på, at alt lodgens personale (rengøringspersonale, chaffører, gartnere, alt-mulig-mænd, køkkenpersonale osv.) får glæde af drikkepengene. Har man kontanter, kan både EUR og ZAR bruges. ZAR 500-600, svarende til ca 300 DKK, er passende at lægge den sidste dag.

Forsikring
Det gule og det blå sygesikringskort er ikke gyldige i Sydafrika, så det anbefales at tegne en rejseforskring, der dækker ansvar, sygdom og hjemtransport.

Afbestillingsforsikring samt rejseforsikring kan tegnes gennem Tid til ro ApS. Det påhviler kunden selv at fremskaffe dokumentation for sygdom, skade, tyveri m.m. under ferien. Tid til ro ApS har ikke mulighed for at fremskaffe politirapport, lægeerklæring el. lign. efter hjemkomsten.

Føntørrer
Alle værelser på Rhino Lodge har føntørrer samt stik til 220 V, hvis man ønsker at medbringe sin egen.

Gæst i et andet land
Som gæst i et andet land er det vores opgave at tilpasse os de lokale skikke. Fordi Sydafrika har været under britisk og hollandsk styre, minder landet på mange måder om det, vi er vant til i den vestlige verden. Sydafrikanerne er åbne, livsglade og ubekymrede. De har en afslappet og letforståelig humor, og tonen er for det meste kæk og bramfri. Vejskilte og meget andet står på hollandsk, hvilket gør, at det meste er letlæseligt, fordi det minder lidt om det skandinaviske sprog.

På lodgen opleves de lokale sydafrikaneres service og adfærd særdeles venlig, imødekommende og gæstfri. Personalet er professionelt med en taknemlig og tilbagelænet tilgang til dagens gøremål.

Kaffe- og tefaciliteter mv.
Alle lejligheder har el-koger samt en lille skål med tebreve og Nescafé. Det er desuden muligt at købe kaffe samt espresso og andre specialitetskaffer, urtete, øl, vin og sodavand i baren ved restauranten.

Læge
Nærmeste lægeklinik ligger ca. 60 minutter fra lodgen. Skulle uheldet være ude, kan lægen i akutte tilfælde køre patienten i møde. Lægen kommer gerne på sygebesøg.

Medicin
Nærmeste apotek ligger i Vaalwater ca. 60 minutter fra lodgen. Vi kan som regel få lægen til at tage medicin med. når han er på sygebesøg, så vi undgår transporten til apoteket.

Mindfulnessværksted
På lodgen har vi et åbent mindfulnessværksted med et lille bibliotek, hvor man kan komme og gå, som man vil, eller låne rekvisitter med derfra. Vi har bl.a. yogamåtter, stafilier, pensler, farveblyanter og olie- og akvarelmaling samt bøger, musik-CD’er og puslespil.

Mindful yoga
Den yoga, som vi dyrker i løbet af opholdet, er en meget blid form for yin yoga. Mindful yoga er teknisk ukompliceret og kræver ikke forhåndskendskab til yoga. Øvelserne fokuserer på åndedræt og kropsbevidsthed og ikke på fysik. Øvelserne kan udføres af stressramte, fordi de ikke er fysisk krævende, men tværtimod har en stressdæmpende virkning.  

Du behøver ikke medbringe egen yogamåtte. Vi har alle remedier på lodgen.

Mødetider
Den på rejsebeviset angivne mødetid er absolut sidste tidspunkt for rettidigt fremmøde på afrejsedagen. Tidspunktet for hjemrejsen oplyses af rejselederen dagen før hjemrejse. Deltager du ikke fuldt ud i arrangementet, men ønsker du f.eks. selv at køre til lufthavnen ved hjemrejsen, skal du i egen interesse kontakte rejselederen umiddelbart efter din ankomst til rejsemålet for at få oplysninger om, hvorledes du skal forholde dig. Desuden skal du senest dagen før hjemrejsen kontakte vores repræsentant igen for at få oplyst, hvornår du senest skal være i lufthavnen.

Pas og visum
For danske statsborgere, der rejser på deres danske pas, gælder følgende visum- og pasregler:

Turistvisum i indtil 90 dage udstedes ved ankomsten og er gratis. Der skal ikke søges visum hjemmefra. Passet skal være gyldigt i minimum 180 dage ud over opholdets varighed, og der skal være mindst to blanke sider i passet. Passet skal være maskinlæsbart. 

Bestil nyt pas i god tid, og beregn mindst en måned. Sydafrika accepterer ikke provisoriske pas.

For udenlandske statsborgere og personer med fremmedpas gælder særlige regler, og der kan være visumkrav. Den rejsende er selv ansvarlig for eventuelt visum. Undersøg altid i god tid om visum er påkrævet hos den sydafrikanske ambassade, og i givet fald om det skal udstedes inden afrejse eller ved ankomst. Eventuelle udgifter til visering påhviler den rejsende og er rejsebureauet uvedkommende.

Visum- og pasregler kan blive ændret uden varsel. Vi henviser derfor til Udenrigsministeriet på adressen www.um.dk.

Påklædning
Selve opholdet handler om at slappe af. En del af det at slappe af handler om at være afslappet klædt. Vi lægger op til praktisk fritidstøj om dagen og ’smart casual’ om aftenen, dvs. polo/skjorte og pæne shorts eller lange bukser til mænd samt skjorte/bluse, shorts/lange bukser eller afslappet uformel kjole/nederdel til kvinder. Vi fraråder højhælede sko eller stiletter på grund af ujævnt terræn.

Der er varmt i Sydafrika det meste af året, men luftfugtigheden er tør, hvilket gør, at varmegraderne bliver lettere at holde ud. Aftenerne kan dog være kølige, så husk at medbringe en varm trøje. Maden tilberedes nogle gange over åben ild, så der er lagt op til afslappet påklædning, og man skal være indstillet på, at tøjet kan komme til at lugte af røg.

Husk nogle gode vandresandaler eller -sko samt strømper, solcreme og solhat/kasket til vandreturene. Det er en god ide at medbringe et sæt sportstøj eller løstsiddende tøj til brug på de dage, hvor der er mindful yoga.

Rygepolitik
Der må ryges på private udendørs terrasser. Dog kun så længe andre gæster ikke føler sig generet. Det er ikke tilladt at ryge på værelserne eller øvrige fællesarealer på lodgen. Heller ikke udendørs. Uden for lodgen henstiller vi til, at der vises hensyn til de øvrige gæster. Det er vigtigt at være opmærksom på, at mange sansestærke gæster samt allergikere er følsomme overfor tobaksrøg.
Der gælder samme regler for e-cigaretter.

Solbeskyttelse
Selv i de kolde måneder er UV-indekset højt i Sydafrika, og vi anbefaler derfor at anvende en vandafvisende solcreme med høj faktor. Gerne faktor 30-50. Derudover anbefaler vi at medbringe en solhat, der dækker ørerne, ansigtet og nakken. Vi fraråder desuden at solbade i direkte sollys midt på dagen. Vent hellere til efter kl. 16.00. På vandreturene anbefaler vi, at kroppen, skuldrene og lårene er dækket til. Vælg et par luftige bomuldsshorts, der ikke sidder for tæt samt en luftig skjorte eller t-shirt. Tætsiddende sportstøj kan også være en god idé, så længe der er tale om svedtransporterende materiale. 

Specialmad – vegetarisk – glutenfrit
Såfremt du ønsker specialmad (diabetiker, allergiker, vegetar etc.), skal vi bede dig meddele os det ved rejsebestilling samt igen ved tjek ind på lodgen, så vil der blive taget højde for det i løbet af opholdet så vidt muligt.

Swimmingpool
Lodgens swimmingpool er åben året rundt. Ved poolen er der gratis solstole og poolhåndklæder. Håndklæder skiftes tre gange om ugen samt efter behov. Man skal blot selv sige til.

Sæson og deltagerantal
I de danske vintermåneder er det sommer i Sydafrika. Det betyder, at temperaturerne er høje, omkring 27-28 grader. Det regner sjældent, og luften er tør, hvilket giver en del støv. Til gengæld føles varmen ikke så fugtig eller påtrængende.

Alle rejser gennemføres ved minimum 10 deltagere. Grupperne kan variere i størrelse og være på helt op til 24 personer.

Telefon og netværk
Der er meget begrænset mobildækning på lodgen, så lad gerne dine pårørende vide på forhånd, at du bliver svær at komme i kontakt med.

Tidsforskel
Danmark og Sydafrika har samme tidszone, men Sydafrika anvender ikke sommertid, så derfor er der en times tidsforskel om sommeren. Om vinteren er der er ingen tidsforskel.

Tøjvask
Der er ingen vaskeservice på lodgen.

Vaccinationer
Tid til ro vejleder ikke omkring vaccinationer. Vi opfordrer til at kontakte egen læge for råd og vejledning om vaccination i forbindelse med rejser til Waterberg, Sydafrika. Normalvis anbefales vaccination mod hepatitis (leverbetændelse), samt difteri og stivkrampe.

Waterberg-bjergene er malariafrit område.

Valuta
Valutaen i Sydafrika er Rand (ZAR). Kursen er ca. 46, dvs. at 100 Rand svarer til ca. 46 danske kroner. Det er også muligt at betale med EURO på lodgen, men der foretrækkes betaling med kreditkort ved udtjekning.

Vand
Vandet på lodgen kan købes på flaske eller drikkes direkte fra hanen. Vandet fra hanen kan have en lettere metallisk smag, men er sikkert at drikke.

Vandreture
I reservatet er der flere afmærkede ruter, så der er rig mulighed for at vandre på egen hånd. Ruterne er på 3-6 km med gode, tydelige afmærkninger. Opholdet byder på to mindfulde vandreture med lokal naturvejleder og dansktalende oversætter. Guidede vandreture kan tilkøbes for egen regning.

Vandresko/-støvler/-stave
Vi anbefaler, at man medbringer et par lukkede vandresko eller vandrestøvler. Åbne vandresandaler kan også bruges, men man skal være opmærksom på, at man let får småsten i sandalerne, når vi går på de små stier. Til gengæld fylder de ikke så meget i kufferten.

Er du glad for at gå med vandrestave, er det en god idé at medbringe dem på rejsen. Vi har desværre ikke mulighed for at stille vandrestave til rådighed, så de skal altid medbringes hjemmefra.

WiFi
Der findes gratis, men meget begrænset trådløs internet i restaurantområdet. Vi anbefaler at begrænse brugen af e-mails, SMS og mobiltelefoni på lodgen. Hvis der skal foretages nødvendige opkald, henstiller vi til, at man går en tur eller diskret sender en SMS.

 

Få tilbud og nyheder via e-mail.
Vi sender kun ud når vi har noget på hjerte

 

Ved tilmelding til nyhedsbrevet accepterer jeg samtidig Tid til ro's privatlivspolitik.