Om opholdet

Retræteophold med økologi og natur

Retræteophold på Kreta med Tid til ro

Af Lisbeth Skøtt Tobiesen, ergoterapeut, mindfulnessinstruktør og certificeret stress coach

Hvert år fra april til oktober er vi en række specialister inden for stress, mindfulness, yoga og meditation, der skiftes til at undervise på retrætet nede på Kreta. Nogle af os kommer fra psykologien andre fra konsulentbranchen. Jeg selv har en baggrund som ergoterapeut med speciale inden for stress. Jeg har arbejdet med stress og mindfulness siden 2008 dels i psykiatrien, dels i det private som arbejdsmiljørådgiver. I 2012 startede jeg Tid til ro sammen med min mand.

Hvorfor tage på retræte?

Mange af vores gæster har oplevet at et decideret retræteophold, altså et længerevarende sammenhængende ophold, har en bedre virkning end flere mindre ophold. Formålet med retræteopholdet er dels at drage fordel af et totalt miljøskift, dels at komme i dybden og finde roen.

Miljøskiftet væk fra hverdagen og tankerne derhjemme og det at komme ned til et stille og roligt bjergmiljø gør, at de fleste mennesker, der besøger vores retræte, allerede kan mærke roen indfinde sig efter den første nats søvn. På den måde bliver et retræteophold mere effektivt end eksempelvis en række dagskurser, hvor man er hjemme og sove i sin egen seng om natten. Kombinationen af bjergmiljø, dyreliv, planteliv, bjerge, afslappede mennesker og økologisk mad er med til at forstærke effekten af opholdet.

Retrætestedet har mange af de samme karakteristika som terapihaverne hjemme i Danmark. Der findes massevis af små oaser på Enagron, hvor man kan sidde helt uforstyret og nyde naturen, planterne og lydene fra naturen. 

Ved at være i dette enestående miljø, syv dage i træk, uden afbrydelser eller forstyrrelser hjemmefra, skabes et fundament af ro. Oven på dette fundament har vi fjernet alt, der kan forstyrre. Retræteopholdet foregår på Enagron Eco Mountain Retreat, der ligger oppe i bjergene langt fra almindelig hektisk civilation. Her underviser vi i afspænding, meditation, simpel mindful yoga og mindfulness. I løbet af opholdet vil der være daglige sessioner med afspænding og meditation, og flere gange om ugen er der mindful yoga. Mindfulness er bygget ind i alle vores aktiviteter, eksempelvis på vandreturene, hvor vi går i langsomt tempo, så der er tid til at sanse undervejs. Vi har desuden en række mindfulnessøvelser, som vi hjælper dig med at udføre under de forskellige aktiviteter, hvis du ønsker det.    

Retrætet er ikke-religiøst. Når vi eksempelvis besøger kirken i Axos, er det for at opleve den lokale kultur. Det samme gælder vores meditationer. Vi guider aldrig i en religiøs retning. Det er op til den enkelte selv at fortolke.

 

Vi anbefaler et retræteophold til alle, der trænger til at puste ud og koble fra, eller som gerne vil lære nyt om mindfulness, yoga og meditation.

Vi anbefaler et retræteophold til alle, der trænger til at puste ud og koble fra, eller som gerne vil lære nyt om mindfulness, mindful yoga og meditation. Vores retrætested på Kreta er den perfekte ramme. Ikke mindst på grund af de mennesker der arbejder på stedet.

 

Retræteophold for mennesker med 'livet inde på livet'

Omkring 2/3 af gæsterne på vores retrætested er helt almindelige nysgerrige mennesker, der gerne vil bruge deres ferie på at nyde naturen og lære om mindfulness og meditation. Vi har også rigtig mange gæster, der kommer for at forkæle sig selv og styrke deres mentale sider. Den sidste tredjedel er oftest mennesker med 'livet inde på livet'. Det kan være hårdt og meget opslidende at ligge i skilsmisse, opleve konstante forandringer på arbejdspladsen eller skulle håndtere mistrivsel, sygdom i familien eller måske et dødsfald.

Det er alt sammen en del af livet, men når det står på i månedsvis eller måske endda i årevis, så er der bare nogle af os, der har det sværere ved at ryste det af os end andre. Et retræteophold kan virke som et effektivt mønsterbrud, der giver en mulighed for at komme væk fra dagligdagens trommerum. Det kan virke rart og befriende bare at 'glemme det hele' en uges tid og komme ned på retrætet og være sanselig, få sovet, få grint og i det hele taget bare blive forkælet med smuk natur og god økologisk mad. 

Derfor griner vi meget. Det sociale element er en del af retrætet. Af samme årsag inviterer vi til fællesspisning med 3-retters mad og gratis vin til maden om aftenen. Det er inkluderet i rejsens pris. Man bestemmer selv, om man vil deltage, eller om man vil benytte sig af nogle af vores andre tilbud. Vi kan nemlig også bringe maden op på terrassen og arrangere lidt stearinlys for dig eller dække op til romantik og stille middag på den lille terrasse ved urtehaven.

I det hele taget handler vores retræteophold om at give vores gæster mulighed for at gøre lige præcis, hvad de har lyst til - uden at skulle vise hensyn til andre end sig selv. 

 

Hvis man stopper med kaffe, alkohol og tobak, vil man kunne mærke en forskel allerede dagen efter. Kaffe kan med fordel erstattes af urtete. På retrætet gennemgår vores botaniker de mange forskellige urter og fortæller om deres gavnlige virkninger. Bagefter er der tekogning og -smagning.

Det sociale element er lige så vigtigt som det faglige. Derfor inviterer vi til fællesspisning hver aften. Hvis man ikke har lyst, arrangerer vi gerne en privat hyggemiddag med stearinlys oppe på terrassen. Vi har også en lille terrasse ved urtehaven, hvor vi kan dække op til romantisk middag. 

 

Retræteophold med økologi og natur

Når man ankommer til retrætet og har besøgt den nærliggende landsby Axos for første gang, så forstår man bedre, hvorfor kretenserne lever længere end os nordboere - eller for den sags skyld andre grækere. Her er ganske enkelt bare en perfekt ramme for et langt liv. Her er næsten ingen biler, folk arbejder lidt om morgenen og igen lidt om eftermiddagen. Midt på dagen hviler man sig. Tiden betyder ikke rigtig noget. Det er eksempelvis både almindeligt og accepteret at komme for sent til en gudstjeneste og gå igen, når man ikke gider mere. Det samme gælder besøg hos naboen eller aftaler hos frisøren. Klokken tolv er omkring klokken tolv. Oftest 20-30 minutter for sent. Det kommer sig ikke så nøje.

Kosten er rig og varieret og er noget af det, vores gæster sætter allermest pris på. Den består først og fremmest af olivenolie, grøntsager, æg, fjerkræ og gedemælksprodukter (mælk, ost og youghurt). Derudover dyrkes honning, vin og raki. I ny og næ slagtes et lam, en ged eller et svin. Det er de færreste indbyggere i Axos, der har fryser. I stedet opbevares kødet i byens centrale frysehus. Men den slags koster jo penge, så derfor spises der oftest vegetarisk evt. med kylling, der tilberedes straks efter, at de er blevet slagtet.

 

Fra gæstebogen:

Vi takker for den dejlige tur til Kreta, som jo var helt speciel, og vi nød det hele. Meditation, bjergture, økomaden, personalet, hjælpsomheden, Eva og værten. Har anbefalet jer til venner og familie. Held og lykke til jer og fremtiden.

Venlig hilsen
Anita og Kaj Erik

 

Området har nærmest sin egen lille microøkonomi, og der er jord nok, så der er ingen grund til at sprøjte. Selvfølgelig går der lidt til, når man dyrker økologisk, men så dyrker man bare lidt ekstra, og så passer pengene. Det man dyrker, spiser man selv, eller man bytter det til noget andet hos naboen. På retrætet dyrker vi selv krydderurter, auberginer, granatæbler, vindruer, figner, peberfrugt, citroner, squash, tomater, agurker og salater. Mr. Yiannis laver også sin egen raki og urtete. Når råvarerne ikke lige rækker, så supplerer vi lidt fra de omkringliggende bønder. Alt er økologisk.

Af samme årsag varierer menuen også hen over året. Om vinteren og i det tidlige forår er der som regel lidt oftere retter med kartofler og rodfrugter. Om sommeren og efteråret er der næsten altid bær i salaterne og appelsinkage til dessert. Det er dejligt at vide, at råvarerne er helt friske, og det smages meget tydeligt. Man føler sig også hurtigere mæt og mætheden varer længe.

Der bages brød en gang om ugen, så når vi kommer hen mod slutningen af ugen, er brødet ved at være så tørt, at man normalt ikke ville spise det. Så serveres det med olie, hakkede tomater, feta og frisk basilikum og pludselig har de gamle skorper fået sig en renæssance. Sådan har man gjort i generationer, og det bliver der ikke lavet om på.  

 

Maden er økologisk og dyrkes på stedet eller hos nabobønderne.

Maden er økologisk og dyrkes på stedet eller hos nabobønderne. Kosten består primært af grøntsager, olivenolie, frugt, kartofler, mælkeprodukter og fjerkræ samt lidt kød og lidt vin. Til dessert serveres oftest kager, hvori der eksempelvis anvendes appelsiner, dadler, nødder og ikke mindst youghurt og fløde. 

 

Retræteophold for dig der rejser alene

Mellem 30 og 50 procent af alle vores gæster rejser alene. Det varierer meget fra hold til hold, hvor mange der præcis er, men det er ikke ualmindeligt, at vi var 8-10 gæster der rejser alene, på et hold med 20-28 personer. Vi har også mange gæster, der rejser sammen med en ven eller veninde, og som har ladt ægtefællen blive derhjemme. At rejse alene er en helt særlig oplevelse, og ofte ser vi, at mange har savnet at have tid til sig selv - det vi kalder for alenetid. Der kan ligge noget stærkt i at være selv. Man skal ikke vise hensyn til eksempelvis en ægtefælle, og man bliver ikke 'forstyrret' af de følelsesmæssige påvirkninger, man får fra sin medrejsende.

Desværre er det som regel dyrt at rejse alene. Man har jo ikke nogen som man kan dele udgiften til hotelværelset med. Det ligger os meget på sinde, at det skal være økonomisk overkommeligt at rejse alene. Derfor tilbyder vi forskellige løsninger til dig, der gerne vil på retræteophold uden rejseledsager.

Hos os kan du vælge at dele værelse med en anden rejsedeltager
Vi kan tilbyde dig at sætte dig sammen med en rejsedeltager af samme køn og opgradere jer til et lidt større værelse med attic, så der i princippet kan bo én på loftet, mens den anden bor nede i selve lejligheden. Fordelen ved denne løsning er, at den kun koster ca. kr. 500,- pr. person. Dette beløb bliver brugt på at tilkøbe opgraderingen til et lidt større værelse.

Få dit eget enkeltværelse, hvis du vil være helt privat
Vi kan naturligvis også tilbyde almindelige enkeltværelser. Tillægget varierer fra værelsestype til værelsestype, men plejer at ligge på ca. kr. 2.000,- pr. uge inkl. lejlighed med privat terrasse eller ca. kr. 1.500,- pr. uge for et af de små værelser.

 

Studiolejlighed med attic (Type B)

Hvis man rejser alene, kan man vælge at dele et værelse sammen med en anden rejsedeltager af samme køn. Tillægget på ca. kr. 500,- inkluderer en opgradering til en studiolejlighed type B, der har et attic - et slags loft med en ekstra seng. Denne værelsestype gør det muligt at have lidt privatliv, selvom man er to, der deler.

 

Hvem tager på retræteophold?

Vi bliver tit spurgt, hvad det er for nogle mennesker, man skal rejse sammen med. Vores retrætegæster kommer fra alle aldersgrupper og alle samfundslag. Vi har især mange advokater, sosu-assistenter, ledere, pædagoger, sygeplejersker og lærere. Hovedparten er kvinder (Ca. 70 %), og de fleste gæster er mellem 35 og 75 år. Den ældste deltager, som vi har haft afsted var 93 år, og den yngste var 23 år, så man kan sige, at vi spænder vidt. Men fordi alle er kommet til os med samme formål, er grupperne som regel meget mere homogene, end man umiddelbart skulle tro. 

Vi har haft mange gode timer om aftenen ved langbordet i restauranten, og jeg har nydt at sidde og mærke den positive gruppedynamik. Det er en fornøjelse, når mennesker taler sammen og deler erfaringer med hinanden på tværs af aldersskel og faggrupper. For selvom vi alle lever forskellige liv, har vi en fælles interesse for mindfulness og mindfuld livsstil.

 

Sådan får du det optimale ud af dit retræteophold

  1. Undgå stimulanser
    Skær ned på stimulanserne. Græsk kaffe er skøn, og vinen på Enagron er helt fantastisk, men man kan godt nøjes med at drikke en enkelt kop kaffe den ene morgen og i stedet drikke te med nogle af retrætets mange skønne urter. Det samme gælder alkohol; det kan være en både skøn og mindful fornøjelse med en kold øl efter en lang vandretur eller et glas vin om aftenen, men hvis du har problemer med at sove eller stresse ned, skal du måske vente til den sidste aften med at drikke vin til maden.

  2. Sluk mobilen
    Problemet med din mobiltelefon er, at den konstant minder dig om, at der er en hverdag derhjemme. Så kommer der lige en SMS eller en e-mail, der skal besvares. Eller et ubesvaret opkald. I stedet anbefaler vi, at familie og venner derhjemme får telefonnummeret til receptionen, og at mobiltelefonen forbliver slukket under hele opholdet. Vi tilbyder også at opbevare din mobil for dig, hvis du er blevet afhængig :-)

  3. Få rigeligt med søvn
    Hvis du har været presset over længere tid og måske også haft lidt søvnbesvær ind i mellem, anbefaler vi, at du opprioriterer din nattesøvn. På Enagron plejer vi at sige, at vi går i seng på samme tid som dyrene og vågner først, når maven rumler, eller hanen galer. Oven på en lang vandretur er det helt sikkert lettere at falde i søvn. Hvis du oplever, at du pludselig har en umådelig trang til at sove, så gør det. Bliv liggende. Lad det hele sejle. Spring morgenaktiviteten over. Der er ingen, der mangler dig og ingen, som du skal leve op til. Hos os kan du gøre lige præcis, hvad du har lyst til. 

Retræteopholdet er en blanding af natur, mindfulness, vandreture, økologi, meditation, yoga og socialt samvær.

Retræteopholdet er en blanding af natur, mindfulness, vandreture, økologi, meditation, yoga og socialt samvær. Aktiviteterne er tilrettelagt, så man kan vælge dem til og fra efter, hvordan man lige føler det. 

 

Lad os holde pladsen i 24 timer - det er gratis og uforpligtende!

Fik du ikke bestilt den rejse, som du lige kiggede på? Har du brug for mere betænkningstid?

Udfyld bestillingsformularen, så holder vi pladsen i minimum 24 timer. Du binder dig først når du foretager en indbetaling

Rejsen kan ikke bestilles online.

Men du kan stadig lave en forespørgsel på rejsen!

Skriv dit navn og e-mail i boksen