Om køkkenet

Økologi, hjemmebag og 70 år gamle opskrifter

Det kretanske landkøkken

Det kretanske køkken på retrætet er i en klasse for sig selv. Det er velsmagende og autentisk og det er anset som noget af det sundeste i Grækenland pga. af kostsammensætningen af råvarerne. Maden afspejler det enkle og traditionelle liv, som grækerne altid har levet på landet, i en agrikultur som på retrætet. Her er der blot kræset mere for maden og brugt mere tid på tilberedningen, så her vil man opleve, at maden er et af højdepunkterne ved opholdet.

Der findes omkring 60 oliventræer per indbygger på Kreta, så olivenolie indgår i stort set alle måltider og fungerer således som en basisfødevare. På Kreta, fortærer en familie på fire personer mindst en liter om dagen.

Maden består af traditionelle rustikke salater, bønnesalater, vegetariske kolde og varme retter såsom tærter, kartoffelretter, frisk hjemmelavet spaghetti , supper samt retter der er bestemt af årstiden og høsten. Kød grilles over bål eller langtidssteges og der er også en række sammenkogte retter, hvor kødet bliver mørt, saftigt og fuld af kraft.

Retrætet er kendt for deres særlige kost, i særdeleshed blandt lokale grækere og blandt rejsende. Grækere, der bor i Heraklion, kører gerne 2 timer igennem bjergene og op til retrætet, når der er særlige anledninger. Alting går op i en højere enhed. Naturen, bjergene, duftene, den personlige service, autenciteten og maden. Alting står på én gang stille her, så sanserne bliver skærpet og nydelsen er stor. Gæsterne er taknemmelige. Alt er såre godt.

VIGTIGT: Tre gode grunde til at bestille nu

Glæden over at være selvforsynende

Retrætet er så at sige selvforsynende og anvender råvarer fra deres eget landbrug, som fordeler sig på et areal på 50.000 kvm land. Der er frugttræer, såsom ferskner, appelsiner, abrikoser og vindruer. Der er bærtræer, olivenlunde samt over 40 forskellige friske og helbredende urter, som indgår i madlavningen og som tørres og anvendes i te. Der er alverdens grøntsager, som man alt afhængig af sæsonen kan være med til at høste og smage på.

Kød består af egen forsyning af kylling, lam og vildsvin. Oksekød hentes ind fra leverandører i lokalområdet.

Desserter består af hjemmelavede ostetærter, frisk eller syltet frugt, frisk bagte kager og småkager samt et udvalg af oste der er af egen produktion. Osten består af hhv. fast ost og friskost – også kendt som Myzitra eller Katsikithia, alt afhængig af om osten er fremstillet af fåremælk eller gedemælk.

Retrætet har desuden sin egen produktion af olivenolie, youghurt, marmelade, raki og te. Der bages dagligt brød i en traditionel stenovn.

I den nærmeste by, Axos, som ligger 20-25 minutters gang fra retrætet, kan man med fordel besøge og indtage en frokost eller en græsk kaffe eller frappé (iskaffe). Axos byder ikke på mad i samme klasse, som på retrætet, men alene oplevelsen af kulturen og miljøet, er et besøg værd.

På retrætet producerer de som nævnt deres egen olivenolie og den er så velsmagende at gæster efterspørger om de kan købe en flaske olie, som de kan tage med hjem. Således har retrætet en lille butik, hvor de sælger deres hjemmelavede produkter såsom urter til te, marmelader, honning, olivenolie og raki. Produkterne sælges til rimelige beløb.

Læs mere om retræteopholdet og økologien - klik her!

VIDEO: Økologi og kretensisk madlavning

 

Få hele programmet tilsendt på din e-mail

Udfyld formularen herunder, så sender vi dig programmet for rejsen til din e-mail og holder dig opdateret med programændringer, tilbud og nyheder.

Lad os holde pladsen i 24 timer - det er gratis og uforpligtende!

Fik du ikke bestilt den rejse, som du lige kiggede på? Har du brug for mere betænkningstid?

Udfyld bestillingsformularen, så holder vi pladsen i minimum 24 timer. Du binder dig først når du foretager en indbetaling

Rejsen kan ikke bestilles online.

Men du kan stadig lave en forespørgsel på rejsen!

Skriv dit navn og e-mail i boksen